Leer alles over DIY lampen afbeelding

Creatief bezig zijn en tegelijk je huis een stukje mooier maken! Het is geen wonder dat Do It Yourself (DIY) projecten zo populair zijn. Lampen kunnen een aardige hap in je budget slaan. Maar met een lijmpistool, een regenachtige zondagmiddag en wat eenvoudige materialen knutsel je gemakkelijk een eigen lamp in elkaar.

DIY lampen zijn niet alleen een leuk project voor volwassenen. Ook voor de kinderen is zelf een lamp maken super leuk.

Er zijn zelfs designers die de trend DIY lampen als inspiratie gebruiken. Wat vind je bijvoorbeeld van deze lamp? Gemaakt door de ontwerper Ed Chew.

De DIY lampen trend, zien we zelfs terug in design!

In dit artikel voorzien we je van inspiratie, ideeën en geven we aan waar je zeker op moet letten!

Kies je DIY lamp

Je kunt voor veel creatieve projecten gerecyclede materialen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een oud fietswiel, een vergiet of lege flessen.


{PINTEREST url=https://www.pinterest.com/pin/391672498828019673/}

Door even de googlen, of nog beter, op Pinterest te kijken vind je een schat aan ideeën met vaak de werkbeschrijving er al bij.

Kies een DIY lamp die bij jouw skills past. Een DIY lamp waarbij je aan de slag moet met lassers, beton gieten of glas snijden, zijn wellicht wat te hoog gegrepen als je dat nog nooit gedaan hebt. Het is wel zo leuk als je je DIY lamp ook werkelijk gaat gebruiken en tijdens het proces er ook een beetje lol in houdt. Twee linkerhanden? Kies dan voor de simpelere projecten. Je kunt die op Pinterest eenvoudig uitselecteren, door in je zoekopdracht ´easy´ of ´beginner´ mee te geven.

Aan de slag!

Voor het maken van je DIY-lamp heb je vrijwel zeker een lamp, een trekontlaster, een fitting, en een snoer nodig. Een trekontlaster zorgt voor wat extra veiligheid en zekerheid. Qua tools heb je een snoerstripper en een spanningsmeter nodig.

Je kunt overigens ook een DIY lampenset kopen, wel zo handig als je het spannend vindt om zelf aan de slag te gaan met snoerstrippers en een spanningsmeter.

Afhankelijk van de lamp die je gaat maken heb je ook andere materialen nodig, zoals een lampenkamp of creatieve materialen waarmee je aan de slag gaat. Wat je ook nodig hebt, zet alles van tevoren klaar. Wel zo handig als je niet halverwege nog op zoek hoeft naar de materialen.

Nu kun je van start.

Het snoer aan de fitting monteren

Dit is waarschijnlijk het spannendste onderdeel van zelf een lamp maken. Je werkt met elektriciteitsdraden en een fitting. Op zich kan er niet zo gek veel mis gaan, maar je moet natuurlijk wel zorgvuldig werken en je aandacht bij het snoer houden.

In dit filmpje wordt stap voor stap uitgelegd hoe je zelf de fitting aan het snoer kunt monteren.

Werk zorgvuldig en houd je aandacht erbij. Het is beter om iets later klaar te zijn dan het elektrische deel van je DIY lamp te verprutsen.

Let op dat je alle stroom uitschakelt als je werkt met een snoer wat nog uit het plafond of uit de muur komt, en waar dus (mogelijk) nog spanning op staat.

Als je helemaal van vooraf aan begint moet je de andere kant van het snoer ook monteren aan de schakelaar of stekker. Hier zie je hoe je dat doet.

Zelf een lampenkamp maken

Nu het ´technische gedeelte´ van het maken van de DIY lamp achter de rug is, kun je je focussen op het creatieve plan.

Veel DIY lampen die je vindt op Pinterest hebben een lampenkamp. Die kun je natuurlijk kopen, of je kunt er zelf een maken. Dat past wel bij het idee van een DIY lamp.

Een lampenkap bestaat uit een metalen frame en hard plastic folie. Dat folie wordt gewoonlijk met dubbelzijdig tape vast zit aan het frame. Daaroverheen komt de stof of een ander materiaal wat de lampenkamp het leuke uiterlijk geeft, zoals stof of papier. Overigens kun je van vrijwel al het materiaal een lampenkap maken, zolang het niet te zwaar is.

Het frame van de lampenkap.

Voor je DIY lamp heb je allereerst het frame van de lampenkap nodig. Het frame van de lampenkap kun je kopen in twee losse frames die in elkaar schuift of een vast frame. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei vormen, zoals rond of vierkant. Maar ook brocante vormen zijn een optie.

Is dit ruimte voor de fitting in de lampenkap te groot? Dan kun je gebruik maken van een zogenaamde ´fitting verkleiner´.

Je kunt de frames nieuw kopen of het frame van een oude lampenkamp gebruiken.

De maat van de DIY lampenkap

Lampenkappen komen in veel verschillende vormen en uiteraard ook in veel verschillende maten. De maat van lampenkappen wordt uitgedrukt in de diameter. De diameter meet je door vanaf de ene kant van de cirkel naar de andere kant te meten.

Hoe groot of klein een lampenkamp moet zijn, hangt vooral af van smaak. Gemiddeld wordt er aangehouden:

  • Een diameter van 20-30 centimeter voor een schemerlamp
  • Een diameter van 30-45 centimeter voor een hanglamp
  • Een diameter van 30-45 centimeter voor een staande lamp.

Als je niet zeker weet of deze diameters ook voor jouw lamp geschikt zijn kun je ook een oude lampenkamp gebruiken om een idee te krijgen. Dan kun je altijd nog bepalen of je de lampenkap die je gaat maken graag groter of kleiner wil dan de voorbeeld lampenkap.

Het lampenfolie voor je lampenkap

Over het frame heen komt lampenfolie. Dit is een hard plastic folie wat je vast zet met dubbelzijdig tape. Doordat dit folie gemaakt is van PVC is het heel stevig en toch buigbaar. Lampenfolie is meestal een plakfolie. Op de kant die plakt komt de stof (of een ander materiaal). En de andere kant zet je met tape vast aan het frame.

Om te bepalen hoe veel folie je nodig hebt, meet je de omtrek van de lampenkap. (dus de hele cirkel) en de hoogte. Bij de omtrek moet je 1 tot 2 centimeter optellen van de plakrand.De omtrek x de hoogte is de hoeveelheid folie die je nodig hebt. Je kunt ook deze tool gebruiken om uit te rekenen hoeveel folie je nodig hebt.

Hierna moet je de lampenkap van je DIY lamp nog wel bekleden, dat kun je doen met stof, of met hele andere materialen zoals papier of veren.

Creatief met… alles?

Je kunt van vrijwel alles een lampenkamp maken en je hoeft niet per definitie met frames en folie aan de gang. Zolang het maar hol is van binnen en niet te zwaar, zodat de lampenkap goed aan het snoer blijft hangen.

Op Pinterest vind je hiervoor veel inspiratie, bijvoorbeeld lampenkappen gemaakt van emmers, flessen of blikken.

Wat vind je bijvoorbeeld van deze lampenkampen gemaakt van oude wasteilen?

De DIY lamp aan en uit zetten

Je hebt nu zelf een lamp gemaakt. Het snoer en de fitting zitten aan elkaar, je hebt een gave lampenkamp gemaakt, bent aan de slag gegaan met recyclebaar materiaal of creatief geweest met nieuw materiaal. Je lamp is hoe dan ook af.

Wel zo handig als die ook aan en uit kan! Daar zijn verschillende manieren voor:

  • Een schakelaar (op de lamp) die je al dan niet op afstand kunt bedienen
  • Een wandschakelaar of dimmer
  • Een timer

Een schakelaar op de DIY lamp die op afstand kunt bedienen

Wat vroeger nog science fiction leek, is inmiddels realiteit. Je kunt op afstand je lampen bedienen. Lig je net lekker op de bank en is dat ene hoekje van de huiskamer net iets te donker, maar ben je te lui om op te staan? Geen probleem. Er bestaat tegenwoordig een heel scala aan aanbieders van op afstand bedienbare systemen om je lampen aan en uit te zetten, of zelfs te dimmen.

Sommige systemen werken met een soort ´kastje´ watje tussen het stopcontact en de stekker zet, bij andere geavanceerdere systemen zit deze functie ingebouwd. Een aantal systemen komt met een afstandsbediening, terwijl andere systemen met een mobiel apparaat werken. De systemen die vanaf je telefoon werken, of je tablet, kun je ook vanuit buiten je huis bedienen. Fijn als je niet meer zeker weet of je de lamp wel hebt uit gedaan.

Als je het onprettig vind om in een donker huis thuis te komen kun je gebruik maken van de timer functie waardoor de lampen elke dag op een bepaalde tijd aan gaan.

Een wandschakelaar of dimmer voor je DIY lamp

Voor de meeste hanglampen wordt een wandschakelaar of dimmer gebruikt. Een dimmer is vooral handig voor lampen op plekken waar je zowel functioneel licht wil om bijvoorbeeld te kunnen koken of werken. Maar waar je het licht ook wil kunnen dimmen, bijvoorbeeld voor tijdens het eten.

Als jouw zelfgemaakte lamp nog aangesloten moet worden op een schakelaar of dimmer, kun je hier lezen hoe je dat het handigste doet.

Een timer voor je DIY lamp

Wellicht wil je je DIY lamp alleen op bepaalde momenten van de dag hebben. Je kunt er dan eenvoudig een timer tussen zetten. Zet dit kastje tussen het stopcontact en de stekker (net als de kastjes van de draadloze bediening op afstand). Met een draaiknop schakel je eenvoudig in hoe laat je wil dat de timer aanspringt.

In tegenstelling tot de bediening op afstand heb je voor deze timer geen mobiel apparaat of afstandsbediening meer nodig.


Woontrends DIY - Do It Yourself
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter