Originele tips voor DIY hangplanten  afbeelding

Hangplanten zijn weer helemaal terug van weggeweest. Dat past ook in de trend van 2017, waarbij groen in huis een belangrijk thema is. We halen de natuur naar binnen en (t)huis wordt weer een plek om helemaal te ontspannen. Het leuke aan hangplanten is dat ze eigenlijk in elk interieur passen. Een romantische inrichting? Of juist bohemien? Daar kan een hangplant prima bij! En zelfs in modern of bijna industrieel ingerichte huizen misstaat een hangplant niet.

Het voordeel van hangplanten is dat ze veel ruimte hebben om te groeien, zonder dat ze veel ruimte innemen. Je haalt dus eenvoudig veel groen in huis, zonder dat je veel ruimte kwijt bent. Extra handig voor kleine ruimtes of bijvoorbeeld net dat ene rare hoekje in huis.

Je kunt een hangplant kopen, maar ze zijn ook eenvoudig zelf te maken. DIY hangplanten zijn een leuk project voor volwassenen maar ook heel geschikt om met kinderen te doen. Hier lees je hoe en we geven je tips op drie aspecten: de plant, de pot en de ophangconstructie.

De plant voor je DIY hangplant

Het succes van je DIY hangplant hangt voor een groot deel af van de keuze van je plant. Daar komen twee onderdelen bij om de hoek kijken: welke plant ga je gebruiken? En hoe ga je aan die plant komen?

Welke planten zijn geschikt voor een DIY hangplant?

In principe kun je elke plant gebruiken die je leuk vindt. De een geniet erg van een vetplant die langzaam over de rand heen groeit, terwijl de ander juist liever een snelgroeiende plant heeft.

Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden:

  • Hoe hoog hangt je plant? Als de DIY hangplant heel hoog komt te hangen, is het verstandig om te kiezen voor een plant die niet heel veel water nodig heeft en die niet frequent afgestoft hoeft te worden. Let op! Als je plant niet heel hoog komt te hangen kan het ook leuk zijn om een omhoog groeiende plant in te planten. Zo kijk je erop neer of tegenaan.
  • Waar komt je DIY hangplant te hangen? Houd rekening met de licht/schaduw behoefte van je plant. Als je hangplant voor een raam aan de zuidkant van je huis komt te hangen, moet je echt een plant kiezen die tegen de zon kan. Maar hang je jouw DIY hangplant juist op in het midden van je gang waar vrijwel nooit licht naar binnen valt? Dan moet je juist een schaduw minnende plant kiezen. Hier kun je bepalen welke plant geschikt is voor de locatie die je in gedachte hebt.
  • Anticipeer op hoe snel de plant groeit. Een kleine cactus voor het raam is misschien schattig maar een volwassen varen kan een flink deel van je uitzicht blokkeren.

Kopen of stekken?

Er zijn twee manieren om aan de plant voor je DIY hangplant te komen. Kopen of stekken. Kopen is het snelste en dan is de plant ook direct volwassen of in ieder geval op flinke grootte, waardoor het direct duidelijk is hoe je DIY hangplant eruit komt te zien.

Je kunt je plant ook zelf vermeerderen. Dit is eigenlijk heel simpel, en vaak en stuk voordeliger dan de volwassen plant aankopen, maar vraagt wel meer geduld. Zelf de plant vermeerderen wordt stekken genoemd. Je snijdt dan eigenlijk gewoon een deel van een grote plant af. Dit stukje heeft de scheut. Zet de scheut in het water, na verloop van tijd zal je wortels kunnen ontwaren. Als de wortels groot genoeg zijn, is het tijd om de scheut te planten.Dus heb je een vriendin met fantastische planten? Vraag dan eens om een ´stekkie´. Als je schoon materiaal gebruikt is de schade voor de moederplant minimaal en zijn er eigenlijk geen risico´s aan verbonden.

Je kunt de scheut overigens ook direct in de (speciale) potgrond zetten. Als je meer wil lezen over stekken, en welke manier van stekken voor jouw plant geschikt is, raden we je dit artikel aan.

De pot voor je DIY hangplant

Nu je weet welke plant je gaat gebruiken, kun je de pot kiezen. In principe kun je gewoon een simpele terracotta pot van het tuincentrum gebruiken. Maar ook glazen (gerecyclede) potten kunnen goed dienst doen voor de DIY hangplant.Let wel op dat je plant genoeg ruimte heeft voor de wortels, maar dat de pot tevens niet te zwaar is voor de ophangconstructie.

Pas goed op dat de onderkant goed afgesloten is. Als je een terracotta pot gebruikt is het handig om bij de aanschaf al op te letten dat de pot geen gaatje heeft. Kun je alleen maar potten met gaatje vinden? Dan kun je onderin een plastic zak leggen of een stuk vuilniszak en daaroverheen de potgrond.

Je kunt de potten uiteraard verven. De mogelijkheden zijn eindeloos. Gebruik een kleur, of geef de potten een patroontje.

Hier leer je zelfs hoe je je eigen betonnen potten kunt maken!

De potgrond voor je DIY hangplant

Als je de juiste pot gekozen hebt moet je die nog even vullen met potgrond. Het is belangrijk dat je even de tijd neemt voor het kiezen van deze potgrond. Laat je goed informeren! Tuurlijk kun je ook de eerste de beste potgrond nemen, maar je zult merken dat de plant er niet beter van wordt. Een goede potgrond is luchtig, neemt water op en houdt het vast en is vrij van ziektes en onkruid.

Elke plant heeft een andere behoefte, dus vraag in het tuincentrum gewoon even wat de beste potgrond is voor jouw DIY hangplant. Let vervolgens op dat de potgrond een rhp keurmerk heeft. Dit keurmerk waarborgt dat de potgrond vrij is van ziektes en onkruid, voorzien is van de beste grondstoffen en duurzaam geproduceerd is.

De ophangconstructie voor je DIY hangplant

De laatste stap voor het maken van je DIY hangplant is de ophangconstructie. Je kunt hier helemaal los met macramé, kralen, hout en touw.

De basis optie voor je DIY hangplant

De meest basis optie bestaat uit acht draden (stevig) touw die bovenaan in een lus worden vast geknoopt. Het makkelijkste is om de lengte vanaf de plek waar je plant wil ophangen te meten, de draden dubbel te vouwen (je hebt dan dus twee keer de lengte) en vervolgens daar nog ongeveer een meter bij op te tellen. Dit doe je vier keer zodat je in totaal acht uiteinden hebt (en dus 8 draden). Maak bovenaan een lus waarmee je de plant uiteindelijk aan het plafond (of een andere hangplek) op hangt.

Verdeel nu de draden in groepjes van twee en leg ongeveer een meter vanaf de bovenste grote knoop een knoopje in de draden per twee. Je hebt dna dus vier groepjes van twee draden met in elk groepje een klein knoopje. In elk groepje heb je een draad A en B. Knoop draad A van groep 1, aan draad B van groep 2. Vervolgens knoop je draad A van groep 2 aan B van groep 3 etc. Als dat klaar is leg je eronder gewoon een grote knoop en knip je de draden op de gewenste lengte af. In dit filmpje wordt het je allemaal nog eens heel duidelijk uitgelegd.

Andere ophangconstructies voor je DIY hangplant

Als je de basis optie te simpel vindt, kun je natuurlijk ook kiezen voor een spannendere ophangconstructie.

Kies bijvoorbeeld voor macramé in verschillende kleuren en maak bijna een hangplant gordijn.

Hoe zat dat macramé ook al weer? Macramé is een handwerktechniek waarbij je verschillende draden samen knoopt. Door de knopen af te wisselen ontstaan patronen en kun je zelfs 3d vormen creëren. Dat geeft een erg speels effect bij de ophang constructie van je DIY hangende plant. Hoe je voor macramé te werk moet gaan lees je hier.

Je kunt ook aan de slag met kralen. In plaats van waar je de knopen legt in basis methode, gebruik je nu kralen. Let wel op dat je stevige kralen gebruikt. Je kunt overigens ook kralen met macramé combineren.

En tenslotte kun je voor je DIY hangplant aan de slag met hout. Er zijn verschillende systemen, maar de meest gebruikelijke is plankjes hout die onder elkaar gemonteerd worden door middel van touwen. Op elke verdieping zet je een plantje. Dit systeem is heel leuk voor hangplanten, maar je kunt je DIY hangplant natuurlijk ook afwisselen met andere leuke dingen, zoals foto´s of herrinngerigen van een vakantie.


Woontrends Wonen met kids DIY - Do It Yourself
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter