DIY: geef je bureaulamp een make-over! afbeelding

Soms heb je van die dagen dat je helemaal bent uitgekeken op een woonaccessoires dat al een tijd in je huis staat. Het is echter ook meteen zonde om alles de deur uit te gooien en te vervangen voor iets nieuws. Daarom in de categorie Do-It-Yourself in dit blog een beschrijving hoe je een woonaccessoire kunt opleuken (pimpen). Hier wordt een simpel wit metalen bureaulampje omgetoverd tot een shinend metallic-groen nachtlampje.

Saliegroene bureaulamp GIF

De afgelopen jaren is pimpen steeds hipper geworden. Het begon met 'Pimp my ride' van MTV, maar tegenwoordig zijn de make-over borden op Pinterest een van de meeste bekeken foto-collecties online. Het voordeel van het opleuken van meubels of woonaccessoires is ook dat je geen afscheid hoeft te nemen van een meubelstuk dat emotionele waarde heeft, maar eigenlijk niet meer volledig bij je smaak past. Maar waar moet je beginnen bij het opleuken van een meubelstuk of woonaccessoire? Oftewel: wat zijn de stappen en do's en dont's van meubel make-overs? Aan de hand van onderstaande stappen lichten we toe hoe je dit kunt doen met een ouden metalen bureaulamp.

1. Kies de juiste lak

Deze hippe metalen bureaulamp is geverfd in saliegroen met metaallak saliegroen structuur van Hammerite, gekocht bij bol.com. Deze lak is natuurlijk op veel meer plekken te verkrijgen en je kunt er ook voor kiezen om een andere soort of ander merk verf te gebruiken. Echter beviel de lak ons wel heel goed. Deze metallic van Hammerite is goed voor dit soort klusjes. Hij smeert goed uit, droogt snel en geeft uiteindelijk een goed resultaat (vinden wij, jij hopelijk ook). Vergeet voordat je begint met verven niet om de ondergrond te voorzien van oude kranten of een oude lap stof zodat je gerust je gang kunt gaan zonder de verf te morsen op andere meubels.

2. Start met het verven van de metalen lamp

Na de voorbereidingen kan nu het echte werk beginnen. Open het blik verf voorzichtig (dit kan met een platte schroevendraaier) en roer de verf altijd goed door met een roerstaaf voordat je begint met het aanbrengen van de verf op het lampje. Het soort kwast dat je kiest is ook belangrijk voor het eindresultaat. Er is hier gekozen om gebruik te maken van een ronde kwast van varkenshaar. Het voordeel van deze kwast is dat hij geen haren loslaat en geen strepen achterlaat. Ideaal voor zowel beginners als de ervaren verver. Neem niet teveel verf op je kwast en strijk deze altijd zacht af aan de rand van de pot of je mengbakje. Breng een dunne laag lak aan op het lampje. Werk van binnen naar buiten en van boven naar beneden voor een optimaal resultaat. Hiermee voorkom je ook dat je per ongeluk een stuk van de lamp vastpakt dat al gelakt is.

3. Meerdere lagen lak voor een strakke lamp

Dit is geen make-over klusje dat je in een middagje klaart. Voor een mooi gekleurde bureaulamp zijn namelijk meerdere lagen metaallak nodig. Het drogen van deze lak duurt ongeveer 4 uur. Voordat je kunt schuren en een nieuwe laag aanbrengen is het echter beter om 5 tot 6 uur te wachten. Geduld is dus een schone zaak in dit geval! Indien je 5 tot 6 uur heb gewacht en de lak goed droog is, kun je met een schuurpapier met zachte korrel het lampje rustig opschuren. Je schuurt de bureaulamp tussen de verschillende lagen lak door zodat de volgende laag lak goed pakt. Als je klaar bent met schuren kun je het lampje afnemen met een natte doek of stuk keukenpapier zodat het klaar is voor de volgende laag groene lak.

5. Kies een goede plek voor je knutselwerk

Na een laag of vier/vijf is de lamp klaar. Dit begon als een wit metalen bureaulamp, maar wij zijn zo tevreden met het resultaat dat deze lamp nu veel beter past op een nachtkastje. Dit is dus niet alleen een make-over geweest voor het uiterlijk van de lamp, maar ook voor de functie: van simpel witte bureaulamp naar metallic groen nachtlampje. Naast een bureaulamp zijn er uiteraard heel veel andere soorten tafellampen die hiervoor gebruikt kunnen worden. Wat vindt je ervan? Heeft dit je overtuigd om zelf ook direct aan de slag te gaan met oude meubelstukken of woonaccessoires die wel een opfrisbeurt kunnen gebruiken? Lees dan hieronder nog zeker even het overzicht van do's en dont's voor make-overs zodat je uiteindelijk ook echt tevreden bent met het resultaat.

Make over do's en dont's

Woon je alleen en ben je dus zelf volledig verantwoordelijk voor de inrichting van je huis? Dan heb je mazzel en hoeft er geen rekening gehouden te worden met meerdere smaken. Woon je met een partner of gezin? Dan zijn er wellicht meerdere smaken en voorkeuren die mee moeten worden genomen tijdens de (her)inrichting van een kamer. Dit is dan ook direct de eerste do:

  • Houd altijd rekening met de smaken van iedereen in huis: verf bijvoorbeeld de lievelingskast van je partner dus niet zomaar knalroze of mintgroen;
  • Denk niet te groot: een make-over zit in een klein hokje en kan dus al gedaan worden door het toevoegen van leuke accessoires;
  • Of denk juist wel groot: alleen al de aanschaf van een nieuwe bank kan een hele andere woonkamer geven;
  • Wel eens gedacht aan het verven van de eettafel? De eettafel is een echte eye-catcher en een nieuwe kleur kan dus veel verandering brengen.

Make-over do's zijn vrij makkelijk te bedenken. Waarschijnlijk zijn er al meerdere do's in je opgekomen tijdens het lezen van dit blog. Maar nog belangrijker om rekening mee te houden zijn de dingen die je vooral niet moet doen:

  • Nog nooit gebruik gemaakt van metaallak? Begin dan met een klein product waarbij het niet erg is als het mislukt. Wij waren al uitgekeken op dit lampje, dus als het lakken met de groene metaalverf was mislukt zou het zonde zijn geweest, maar geen ramp;
  • Doe niet te veel te gelijk en verander je inrichting dus stuk voor stuk;
  • Geloof niet alle foto's die je kunnen inspireren. Moodboards en foto's van Google Afbeeldingen zijn goed ter inspiratie, maar houd er rekening mee dat een make-over niet altijd precies zo uitpakt als dat je van te voren voor ogen had. Het kan natuurlijk ook positief verrassen!

Is je creatieve brein nu aangesproken?

Pak de kwast, zaag of schuurmachine en ga aan de slag! Klussen en creatief bezig zijn is namelijk heel gezond. Naast dat klussen een hele intensieve bezigheid kan zijn, waardoor het een goede vervangen voor een stevige wandeling of sportschoolbezoek is, worden ook de creatieve hersencellen in je rechter hersenhelft aangespoord. Trek dus snel de kluskleren aan, zoek een meubelstuk of woonaccessoire dat wel een make-over kan gebruiken en laat alle creativiteit haar gang gaan! Of wil je toch liever meteen een kant en klare metalen bureaulamp kopen?


DIY - Do It Yourself Decoratietips
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter