De juiste verlichting in huis afbeelding

Iedere kamer wordt een beetje mooier van goede verlichting. Sfeerlicht, achtergrondlicht of spotjes om een bepaald meubelstuk of nisje te accentueren: het juiste licht verricht wonderen. Aan de andere kant haalt ook niets een ruimte zó naar beneneden als lelijk licht. Van TL-buizen is ook nog nooit iemand vrolijk geworden. Daarom een gids door ons uitgebreide aanbod verlichting - zo vind je precies wat bij jouw huis past.

Foto via Structures Building Company door Tria Giovan

Begin bij het begin. Denk goed na over het ‘verlichtingsschema’ van een kamer voordat je van start gaat met het decoreren ervan. Waar komt het meubilair te staan? Installeer stopcontacten onder tafels en ander groot meubilair, zo voorkom je een wirwar aan snoeren door de kamer en je verstopt die lelijke dingen ook meteen. Bedenk vervolgens wat het doel is van een ruimte: hoe ga je ed kamer gebruiken? Voornamelijk overdag of juist ’s avonds? Om te studeren of als speelkamer? Het is van belang hier goed over na te denken voordat je thuis komt met een miskoop.

Hanglampen

1. Hanglamp Sole Medium | 2. Mysterio hanglamp | 3. Bloom hanglamp | 4. Nemo hanglamp | 5. Ball Handle koperen hanglamp

Een goede hanglamp boven de eettafel is een absolute must. Deze moet subtiel, maar sprankelend zijn. Zachte lampen die je bij voorkeur kunt dimmen is wat we willen. Zo kun je 's avonds dineren onder een romantische lamp en wat later op de avond ook nog werken onder helder licht. De aanbevolen hanghoogte voor een lamp boven de eettafel is zo'n 70 tot 80 cm, maar dit is afhankelijk van plafondhoogte, de grootte van de lamp en persoonlijke voorkeur. Meerdere hanglampen ophangen boven de tafel doet het ook altijd goed. Zo verdeel je niet alleen het licht gelijkmatig, maar scoor je ook vanuit esthetisch oogpunt punten.


Zit je een beetje krap in de vierkante meters in de slaapkamer? Kies dan voor een hanglamp in plaats van een tafellamp. Kies voor een mooie, uitgesproken lamp die goed aansluit bij jouw persoonlijke stijl en voor je het weet is de lamp je lievelings item in de slaapkamer.


In een ruimte waar veel gewerkt wordt is taakverlichting enorm belangrijk. Zo ook in de keuken. Hanglampen, met name als ze hangen boven een keukeneiland, trekken alle aandacht naar zich toe. Zorg daarom voor een knappe lamp die deze aandacht ook echt verdient. Ga voor lampen met helder richt zodat je je niet vergist tussen je vingers en de tomaten als je aan het snijden bent.

Tafellampen

1. Tafellamp Bulb | 2. Kave tafellamp | 3. Bureaulamp Woodlamp | 4. Leimotiv tafellamp Orbit | 5. Table Gun tafellamp

Een stel mooie lampen op tafel maakt een kamer direct gezelliger en geeft je een welkom gevoel als je binnenkomt. Ze zorgen voor sfeer in huis. Soms kan het uitzoeken van de juiste tafellamp echter een beetje lastig zijn. Want wat te doen met dat langwerpige TV-meubel, de salontafel in het midden van de woonkamer of het dressoir waarboven een enorm kunstwerk hangt?


Positioneer een elegante, langwerpige tafellamp aan het einde van je TV meubel of dressoir (of aan beide kanten). Het klassieke, mooie design van zo’n lamp trekt de aandacht weg van het glimmende scherm van de TV als deze niet gebruikt wordt.


Heb je een beetje een traditioneel interieur? Ga dan voor een moderne lamp. De moderne slag kan ‘m zitten in het materiaalgebruik, de ongewone vorm of de kleur. Deze mix van oud en nieuw is een klassieker in de decoratie-truukendoos, maar werkt altijd.

Wandlampen

1. Foscarini wandlamp Fork Parete | 2. Riviera Maison wandlamp | 3. House Doctor wandlamp | 4. Home24 wandlamp | 5. Wandlamp Coralie


Wandlampen hebben iets chics en elegants over zich. Een veelzijdige lamp waarmee je iedere ruimte kunt laten stralen. Ze kunnen zowel sfeervol zijn, accentueren of als taakverlichting dienst doen – afhankelijk van hoe en waar je ze ophangt. Installeer er eentje tegen de muur boven de bank of je bed en je hebt een heel fijn leeshoekje. Ga voor een wandlamp die opgaat in de rest van het interieur en die voldoende licht uitstraalt voor nachtelijke leessessies. Liefst eentje met uitklapbaar pootje. Zo kun je er op verschillende plekken gebruik van maken.Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter