De ideale doucheruimte, hierover valt absoluut te twisten. Veel mensen gebruiken de doucheruimte voor zij de deur uit gaan op weg naar werk. Het wordt dan ook belangrijk gevonden dat de doucheruimte functioneel en efficiënt is. Douchen na het sporten of na een lange dag werken kan heerlijk zijn. Daarom moet een doucheruimte op de tweede plaats ook kunnen zorgen voor ontspanning en rust.
Praktisch en een ruimtelijke uitstraling
De praktische voordelen spreken natuurlijk voor zich, er is geen instap, dus je zult niet struikelen over een randje. Daarnaast is het vele malen makkelijker schoonmaken omdat de doucheruimte gelijkvloers is en je geen last zult hebben van kit-randjes die er altijd een beetje smoezelig uitzien. Je kunt gewoon een trekker gebruiken voor de hele badkamer. Een inloopdouche geeft niet alleen praktische voordelen, het zorgt ook voor een ruimtelijke uitstraling. Zeker als je kiest voor een glasplaat als zijwand. Je kunt ook kiezen voor glazen bouwstenen of een gemetselde muur in de badkamer, dit maakt de ruimte van de badkamer wel een stuk kleiner.
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten inloopdouches. De inloopdouche geeft je het voordeel dat het formaat heel flexibel is. De meeste douchecabines hebben een standaard afmeting van 80x80 of 90x90 cm. Bij een inloopdouche zit je niet vast aan het gestandaardiseerde formaat je kunt zelf bepalen hoe groot je de doucheruimte wil maken. Hierdoor is het ook nog eens makkelijker in gebruik voor kinderen en mensen die wat moeilijker ter been zijn.
Wel belangrijk is het om rekening te houden met de open zijde. De open zijde zorgt ervoor dat de temperatuur in de doucheruimte hetzelfde is als in de rest van de badkamer. Het kan dus iets kouder zijn, zeker als je een grote, onverwarmde badkamer hebt. Er kan dan uiteraard gekozen worden om gebruik te maken van een regendouche met brede straal, dit zorgt ervoor dat de warmte in de inloopdouche behouden blijft. Je kunt er ook voor kiezen om toch een douchedeur te plaatsen. Deze douchedeur zorgt er meteen voor dat er geen water spetters in de rest van de badkamer terecht komen. Verder kun je ook een goede waterafvoer plaatsen zodat het water snel wegloopt en er geen water op de badkamervloer komt.
Kies u voor een inloopdouche? Houd dan rekening met het volgende:
- Omdat de zijwanden vaak van vrij dun glas worden gemaakt (6 tot 10 mm) is het belangrijk dat deze aan de muur bevestigd wordt. Daarna moet hij stabieler gemaakt worden door een stang aan de bovenkant te plaatsen. Als je een vakman inhuurt om het werk te doen, zal hij dit zeker voorstellen. In verband met veiligheid is het verstandig deze stang te laten plaatsen.
- Kies bij de aankoop van een glazen zijwand altijd voor veiligheidsglas, dit is dun maar erg stevig en niet gemakkelijk te breken. Zo kan je veilig en ontspannen genieten van je inloopdouche. Daarnaast is het aan te raden om een glasplaat te kiezen waar anti-kalklaag overheen zit, zodat je niet na de eerste paar keer douchen direct last krijgt van aanslag. Het wat, en dus ook de kalk, zal zich hierdoor niet meer aan het glas hechten.
- Omdat de tegels van de badkamer doorlopen in de doucheruimte is het belangrijk te zorgen dat deze volledig waterdicht is. Is dit niet het geval dan loopt u het risico om last te krijgen van lekkage. Het is daarom ten zeerste aan te raden dit door een vakman te laten doen.
- Bedenk van tevoren goed welk formaat inloopdouche je graag wil en hoe groot de glasplaten of het gemetselde muurtje moeten zijn. De meeste douchewanden variëren van 50 cm tot 200 cm breed. Meet dus goed af hoeveel ruimte van je badkamer je beschikbaar wil stellen voor de inloopdouche. Je kunt ook kiezen tussen verschillende hoogten van de zijwand. Houd hierbij wel rekening met het spettergevaar van een lage zijwand. De meeste zijwanden bedragen zo’n 200 cm. Maak de inloopdouche vooral niet te klein met het oog op spetteren.
- De douchegoot is ook erg belangrijk. Het is handig om deze te plaatsen bij de open zijde van de inloopdouche, zodat het douchewater niet de badkamer inloopt. Je kunt ook de tegelvloer van de doucheruimte iets af laten lopen waardoor het water in de richting van het douchegootje loopt.
Kortom, er zijn eindeloos veel mogelijkheden voor de inrichting van je badkamer! Kijk hier verder voor de verschillende mogelijkheden.