Buisstoelen: een echte designklassieker unboxen!  afbeelding

Buisstoelen zijn echte designklassiekers die al jarenlang populair zijn in elk interieur. Ze zijn ook zo veelzijdig! Ideaal als stoelen rond de eettafel: het staat vrolijk en ze zitten ook erg lekker. Maar ook in de woonkamer kunnen buisstoelen een leuke aanvulling zijn op het interieur. Omdat ze niet zwaar zijn kun je ze eenvoudig even wegzetten als je wat meer ruimte nodig hebt. Of juist bijschuiven als er veel mensen in huis zijn. Ten slotte zijn buisstoelen een echte blikvanger in de kamer en daarom ook 'alleen' heel geschikt. Bijvoorbeeld als bureaustoel in een kantoor.

Een stukje geschiedenis

Het ontwerp van de buisstoel, die ook wel ´achterpootloze stoel´ genoemd wordt, heeft nog een behoorlijke geschiedenis. Over het algemeen wordt de Nederlandse architect Mart Stam genoemd als de ontwerper van deze iconische stoel. Maar of Stam werkelijk de ontwerper was, of dat anderen met zijn uitvindingen in de weer zijn gegaan, is niet duidelijk. Het gaf aanleiding tot soebatten over licenties en veel vraagtekens. Je kunt er hier meer over lezen. Zelf testen wij de buisstoelen van Eyoba uit:

Soorten buisstoelen

Buisstoelen komen in vele soorten en maten. Zo zijn er buisstoelen met eens stoffen bekleding, maar ook buisstoelen met een leren bekleden. Voornamelijk de stoffen variant komt in vrijwel alle kleuren van de regenboog, die zich eindeloos laten combineren. Ook de frames komen in verschillende vormen. De ene buisstoel is wat ronder, terwijl de ander juist wat hoekiger is. Het frame komt ook in verschillende kleuren. Zo kun je vaak kiezen uit een mat of juist meer glimmend ´buizenstelsel´, of qua kleur tussen chroom of meer zilverkleur.

Buisstoelen combineren

Buisstoelen zijn een ideaal meubelstuk om te combineren. Uiteraard kun je ook voor identieke stoelen gaan, maar buisstoelen in verschillende kleuren combineren geeft een speels effect, zonder dat het kinderachtig wordt. Waar moet je op letten?

  • Zorg dat alleen de kleuren van de zittingen verschillen, maar de frames hetzelfde zijn, zowel qua kleur als qua stijl.
  • Kies voor kleurgroepen. Bijvoorbeeld allemaal pasteltinten, koele kleuren, warme kleuren of felle kleuren bij elkaar. Drie pastelkleurige stoelen en één felrode combineert niet mooi. Terwijl een helder rode, gele, oranje en groene wel weer goed samen kunnen. Voor dit unboxing artikel hebben we allemaal stoere krachtige kleuren gekozen. Wellicht kun je daar inspiratie uithalen?
  • Bereid je voor. Welke combinaties vind je mooi? Wat zou in huis goed staan? Zo kun je gerichter zoeken. Dat is met het grote aanbod buisstoelen wel handig!

Voordat je begint heb je nodig:

  • Een schroevendraaier (die in de meeste gevallen wordt meegeleverd)
  • Een schaar of scherp mesje
  • Een schone en droge vloer
  • Alhoewel je de stoelen eenvoudig alleen kunt monteren, is het samen wel gezelliger en ook net iets makkelijker.

Stappenplan en tips om de buisstoelen in elkaar zetten

Nu je alles uitgepakt hebt en klaar hebt staan kan het daadwerkelijke monteren beginnen.

  1. De eerste stap is om het plastic te verwijderen. Maak met de schaar of het mesje voorzichtig een beginnetje. Daarna komt het er gemakkelijk af. Je kunt deze stap ook tot later bewaren, maar dan loop je het risico dat het plastic op de stukken waar je de kussens monteert een beetje lastig wegkomt, wat er lelijk uit kan zien. Zorg wel dat je schone handen hebt en een schone plek waar je alles neer kunt leggen. Met één stoel valt het wel mee, maar als je meerdere stoelen koopt heb je best wel wat ruimte nodig om ze in elkaar te zetten.
  2. Zet het frame zo neer, zoals de stoel anders ook zou staan. Je krijgt schroefjes en een soort schroevendraaier mee geleverd dus dat is handig. Je draait deze schroefjes gewoon in de rugleuning en de zitting.
  3. Bij het uitpakken van onze stoelen hadden we bij één rugleuning wat meer moeite om het schroefje in de rugleuning te krijgen. Als dat gebeurt (bij rugleuning of zitting), kijk dan nog een keer goed of je de kussens wel op de juiste wijze tegen de buis aan heb en probeer het met beleid nog een keer. Bij de stoelen die wij gekocht hebben ging het na een paar keer proberen helemaal goed.
  4. De buisstoelen hebben al beschermstukjes. Deze zijn doorgaans van plastic. Voor een optimale bescherming van je vloer kun je beter nog wat viltjes onder die beschermstukjes plakken. Ze schuiven dan ook wat makkelijker. Welke viltjes voor jouw buisstoelen het beste zijn hangt af van het formaat en de vorm van die beschermstukjes. Er zijn ook buisstoelen of ´achterpootloze stoelen´ die helemaal geen beschermstukjes hebben. Het ziet er niet mooi uit om onder de dunne buizen alsnog viltjes onder te plakken. Met deze stoelen is het handig om tapijt of een vloerkleed onder de stoelen te leggen.
  5. Maak de buisstoelen even schoon. Veeg met een droge doek over de rugleuning en zitting van de buisstoel om te zorgen dat er geen pluisjes of andere viezigheid van de montage op de kussens zijn gekomen. Maak tevens de buizen schoon, niet zo mooi als er een vettige handafdruk op het glimmende chroom staat.
  6. Schuif de stoelen aan. Als je verschillende kleuren stoelen hebt gekozen kun je wat spelen met hoe de kleuren bij elkaar staan. Zeker rondom een tafel is het bijvoorbeeld mooier als de lichte en donkere kleuren enigszins door elkaar heen staan.

Bekijk of bestel de buisstoelen hier: buisstoelen van Eyoba

Bekijk ook de volgende buisstoel producten:

Meer buisstoel producten

Woontrends Kleur Tips Unboxing
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter