Tips voor een bakstenen muur in huis afbeelding

De afgelopen jaren zien we een verschuiving in woontrends. We komen uit een tijdperk waar alles erg modern en strak was, en neigen steeds meer naar een industriële look waarbij we een rauw randje niet uit de weg gaan. We zien bijvoorbeeld veel brons en messing terug in woonaccessoires, wat je inrichting een stoere look geeft. Een bakstenen muur in huis hoort daar helemaal bij. Bakstenen muren zijn zowel geschikt voor de slaapkamer, als voor de keuken of woonkamer.

Doordat de bakstenen muren stoer, maar toch ook redelijk neutraal zijn, passen ze bij veel soorten inrichtingen. En, bijkomend voordeel, terracotta is een van de trendkleuren van 2017. Twee vliegen in een klap dus! Ook als je niet gezegend bent met bakstenen muur in huis, zijn er alternatieven om toch die stoere look in huis te halen. In dit artikel lees je zowel tips als aandachtspunten, dus lees snel door.

Help! Ik heb geen bakstenen muur in huis

Niet iedereen heeft een bakstenen muur in huis. Over de meeste muren wordt immers gestuukt en tussenwanden zijn niet altijd van baksteen. Gelukkig zijn er vele oplossingen om toch dat stoere bakstenen muur effect te creëren. Zodat ook jij kan mee doen aan deze trend. Er bestaan bijvoorbeeld bakstenen strips, behang of je kunt zelf een nep bakstenen muur maken van isolatieplaten.

Bakstenen behang

Ga aan de slag met baksteen behang. Als je netjes werkt lijkt het net echt. Handig als je veel lastige hoekjes hebt in je kamer. Als je nog nooit behangen hebt kun je hier kijken hoe het moet. De belangrijkste tips? Zorg dat je voldoende ruimte hebt en dat de muur netjes glad is voordat je aan het werk gaat.

Let goed op dat je ´bakstenen´ wel goed aansluiten als je een nieuw vel op gaat plakken. Werk dus secuur, het zou namelijk zonde zijn als de bakstenen net niet mooi doorlopen.

Bakstenen steenstrips

Er bestaan ook steenstrips. Dit zijn strips waar de bakstenen als het ware al op gelijmd zijn. Deze bakstenen strips plak je gewoon op de muur en geven alsnog het gave bakstenen muur uiterlijk. Voordeel is dat je ook alleen een deel van je muur kunt bekleden met deze bakstenen strips. Geïnteresseerd? Hier vind je ze!

Overigens, zijn deze stenen strips met veel meer soorten stenen te verkrijgen, mocht je twijfelen over wat voor soort steen je wil.

DIY bakstenen muur

Tenslotte kun je ook zelf aan de gang voor een nep bakstenen muur. Gebruik isolatieschuim en teken daar de bakstenen op af. Brand nu voorzichtig met een soldeerbout de randen in het schuim. Je kunt met diezelfde soldeerbout ook de randen van de ´bakstenen´ een beetje kartelen, deels weghalen of afvlakken, zodat het net echte bakstenen lijken. Zorg er wel voor dat het buiten droog is, zodat je buiten kunt werken. Of dat je binnenhuis in een bijzonder goed geventileerde ruimte werkt.

In dit filmpje kun je zien hoe je de nep bakstenen muur maakt. Ideaal natuurlijk voor een huurhuis, je haalt de vellen isolatieschuim ook zo weer van de muur af.

Met deze techniek is er wel een ´maar´, en dat is dat het isolatieschuim natuurlijk wit is. Als je dus een bakstenen muur met een baksteen kleur wil moet je de nep bakstenen één voor één verven. Makkelijker is om er voor te kiezen de ´muur´ wit te laten (zoals in het filmpje), of een andere kleur verf te kiezen. Je krijgt dan dus uiteindelijk niet de bakstenen kleur, maar wel het reliëf.

Bakstenen muur verven

Terracotta is een van de trendkleuren van 2017. Dus sla je met een bakstenen muur twee vliegen in een klap. Maar als je een wat rustigere bakstenen muur in huis wil, kun je de muur natuurlijk ook verven. Kies voor wit om het geheel rustig te houden en het reliëf een speels effect te laten zijn. Of kies juist voor een knalkleur om de bakstenen muur echt een eye-catcher in de kamer te laten zijn.

Kies voor een half dekkende verf om de muur nog enigszins door de verf heen te zien, of juist helemaal dekkend. Alles kan. Let wel op, als je de bakstenen muur eenmaal geverfd hebt kun je het eigenlijk niet meer terugdraaien. Je moet dus wel zeker zijn dat je de bakstenen wil overschilderen.

Bakstenen muur in de keuken

Een bakstenen muur kan eigenlijk overal in huis, zo ook in de keuken. Het is wel verstandig achter je fornuis een spatwandje te houden van tegeltjes of van roestvrij staal, zodat je de spetters van het koken goed schoon kunt maken.

Door de bakstenen muur in de keuken te combineren met beton, hout en staal creëer je een industriële look zonder dat het kil wordt. Gebruik zwart witte inrichting om het moderne plaatje van de industriële inrichting helemaal af te maken.Kleuraccenten kun je dan laten terug komen in bijvoorbeeld het servies of de handdoeken.

Bakstenen muur in de slaapkamer

Ook in de slaapkamer kan een bakstenen muur heel goed tot z´n recht komen. Veel interieur experts kiezen ervoor om de bakstenen muren in de slaapkamer te schilderen, of enigszins met cement te bewerken om het grote vlak een beetje te doorbreken. Hoewel je de muur natuurlijk in originele staat kunt laten, claimen deze experts dat je de slaapkamer rustiger houdt als de bakstenen muur in een neutrale kleur geschilderd is.

Als je dat advies wil volgen, probeer de kleur dan eerst eens in een klein hoekje van de muur, zodat je kan zien hoe het uit pakt. Eenmaal over de muur geverfd kun je het eigenlijk niet meer terugdraaien.

In combinatie met een bakstenen muur in de slaapkamer kan alles. Kies voor een romantische inrichting of houd juist een industriële look. Experimenteer met verschillende accessoires en dekbedovertrekken wat het beste bij jou past.

Niet iedereen houdt van planten in de slaapkamer, maar als je er geen problemen mee hebt combineert een bakstenen muur ook fantastisch met één grote plant, het liefst in een enigszins stoere industriële plantenbak, zoals een betonnen of houten plantenbak.

Bakstenen muur in de woonkamer

Tenslotte is ook de woonkamer een goede plek om een bakstenen muur te maken of te behouden. Omdat het in de woonkamer vaak om grotere woonoppervlakte gaat, zijn de muren groter. Een gigantische bakstenen muur kan nogal massief overkomen. Het is daarom aan te raden om de volgende aanbevelingen voor een bakstenen muur in de woonkamer in gedachten te houden:

  • Een groter meubel tegen de wand aan te zetten en zo de muur een beetje te ´breken´.
  • Te zorgen voor voldoende verlichting op of tegen de muur zodat het niet de donker en somber wordt.
  • Te overwegen om een deel van de muur te verven of af te werken, al dan niet met stucwerk, of cement.

Bakstenen muur voor iedereen

Of je nu in een huis woont waar je al een bakstenen muur hebt, of dat je nog even creatief aan de slag moet om een bakstenen muur te creëren. Een bakstenen muur in huis, is in principe voor iedereen. Juist omdat deze woontrend te combineren valt met elk soort inrichting.

Bekijk ook de volgende baksteen producten:

Zoek meer baksteen producten

Woontrends DIY - Do It Yourself
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter