De laatste woontrends voor 2017: kleuren, materialen en meubeltrends afbeelding

Kleurenpalet woontrends

Het afgelopen jaar waren de trendkleuren licht en liefelijk, maar wat kunnen we komend jaar verwachten op het gebied van interieur? Nu dat 2016 ten einde loopt, is het tijd om vooruit te blikken naar volgend jaar! In deze blog vind je alle informatie over de woon- en interieurtrends van 2017. Het laat zich nog niet makkelijk samenvatten in een woord, maar er is juist voor ieder wat wils. De woontrends lopen van warme aardetinten, tot frisse natuurtinten en van rauw en neigend naar industrieel tot warm en natuurlijk.

Twee kleurentrends voor 2017

Kleurentrends zijn kleuren als diepe warme aardetinten zoals terracotta, aubergine en rood.

Op het gebied van kleuren zien we in 2017, zowel voor op de wanden als in textiel en meubels twee trends. Allereerst zien we dat we de pastel en poedertinten, die in 2016 nog zo populair waren, achter ons gaan laten. Die maken plaats voor diepe warme aardetinten zoals terracotta, aubergine en rood. Anderzijds zijn juist frisse natuurlijke kleuren helemaal in. Denk daarbij aan grijsblauw, donkergroen of donkerblauw. Wit is enigszins op zijn retour aan het gaan, terwijl (gecoat) zwart juist wel weer kan. Deze twee kleurentrends lijken enigszins haaks op elkaar te staan, maar vullen elkaar in de praktijk juist fantastisch aan.

stoelen-aubergine584eaa4420db4.jpg" alt="Interieur in de kleuren aubergine, grijsblauw en houtkleurig - helemaal in de trends voor 2017" "="">

Interieur in de kleuren aubergine, grijsblauw en houtkleurig - helemaal in lijn met de trends voor 2017


Een tuin in de terracotta en rode kleuren

Een tuin in de terracotta en rode kleuren

Je kunt deze kleurentrends doorvoeren in werkelijk je hele huis, maar natuurlijk ook buiten. Denk bijvoorbeeld eens aan de badkamer met handdoeken in frisse kleuren en juist terracotta tegels. Of bijvoorbeeld de bank in de woonkamer in een warme kleur met sierkussens en een dekentje in frisse kleuren. Of hoe denk je over de gordijnen in een warme kleur, terwijl de muren juist een frisse kleur krijgen?

Groen als woontrend van 2017

Groen is in, ook in de figuurlijke zin. Planten! Niet alleen heel leuk, een aantal planten zijn ook aantoonbaar goed voor het zuiveren van de lucht en dus je gezondheid. Koop een minikasje, of juist heel veel kleine planten bij elkaar. Eén grote plant kan ook, maar de vijgenplant die we al een paar jaar terugzien in alle hippe interieurs is nu wel een beetje voorbij.

Groen als woontrend

Het advies is, om als je planten in groepjes bij elkaar zet, altijd een oneven aantal aan te houden. Het mag best een beetje casual aandoen met diverse grootte van potten en soorten planten. Planten in potten zijn meteen een kans om wat kleur in huis te brengen. Kies voor een terracottapot, of juist een pot in een accentkleur, zoals grijsblauw.

Om te zorgen dat jouw kamerplanten mooi blijven is het noodzakelijk om ze:

  • Goed te verzorgen. Een open deur, maar lang niet iedereen vindt het makkelijk de planten jaarrond in leven te houden. Hier vind je voor een groot aantal planten uitgebreide verzorgingstips.
  • De juiste plant voor de juiste locatie te kiezen. Een plant die veel licht nodig heeft doet het nou eenmaal niet goed in een donker hoekje, en andersom werkt het ook niet al te best. Op deze website vind je een eenvoudig hulpmiddel om uit te vinden welke planten het goed doen op welke locatie. Je kunt op die website overigens ook direct je planten aanschaffen! En combineer die plant direct met een gave bloempot, zoals deze set.

Overige materialen als interieurtrend

Kurk is helemaal in voor 2017 en komt in vele vormen. Zo kun je kurken meubels kopen, of juist kurken accessoires, zoals deze waanzinnige kurken lamp, maar er zijn ook veel kleinere kurken accessoires, zoals dit kurken vaasje.

Je kunt ook een (deel van een) hele muur met kurk bekleden, dat geeft een ruige look en dient tegelijkertijd als prikbord. Leuk voor in de keuken!

Tevens zien we gekleurd natuursteen weer terugkomen zowel in vloertegels als in bijvoorbeeld wasbakken. Het glanzende koper wat de afgelopen jaren zo populair was, mag terug naar de berging. In plaats daarvan zien we brons en messing. Stoer materiaal, wat tevens een chic puntje op de i kan zetten.

Het is vaak lastig om de juiste verlichting voor in huis te vinden, terwijl het juist zo essentieel is en zeer sfeerbepalend kan zijn. Toch hoeft het niet moeilijk te zijn. Furn.nl geeft je drie tips:

  1. Bepaal welke functie de ruimte heeft waarvoor je de verlichting zoekt? Sfeerverlichting is erg gezellig, maar bijvoorbeeld voor de keuken niet zo handig, want je wil waarschijnlijk toch graag zien wat je kookt! Ga voor de gedeeltes van ruimtes waarin je bijvoorbeeld kookt of veel leest voor wat functionelere verlichting maar in bijvoorbeeld de slaapkamer voor wat meer sfeerverlichting.
  2. Werk met dimmers. Er zijn veel soorten lampen die op een dimmer kunnen worden aangesloten, zelfs LED. Handig! Want zo kun je bijvoorbeeld met groot licht koken, en daarna de lichten wat dimmen zodat je gezellig kunt tafelen. Met andere woorden; door het gebruik van dimmers kun je een lamp zowel functionele als sfeerverlichting laten zijn.
  3. Kies voor verlichting in verschillende richtingen, bijvoorbeeld een combinatie tussen wandlampen en hanglampen. Zo verlicht je de hele ruimte en kun je ook optische illusies wekken.

Wil je nog meer tips over verlichting? Hier vindt je uitgebreide informatie, inclusief suggesties per kamer.

Hoe zorg je ervoor dat je verlichting in de trend van 2017 past?

  1. Ook in verlichting zien we brons en messing terug, een stijlvolle lamp in deze kleuren kan het interieur echt afmaken.
  2. Laat het peertje zien. Een trend die al even bezig is en ook in 2017 doorzet. De keuze in dit soort lampen wordt steeds ruimer. Ga voor een gaaf peertje om het statement compleet te maken.
  3. Kies voor een betonnen lamp om je inrichting net dat industriële tintje te geven. Er zijn vele varianten van hangend tot staat tot een kleine betonnen tafellamp.

Je badkamer 2017-proof maken

Badkamers zijn -gelukkig- niet meer om alleen snel te douchen, maar ook steeds meer een plek om tot rust te komen en je zen te voelen. Dat doen we onder meer door de natuur in huis te halen. Natuurlijke materialen zoals hout en steen worden weer populair bij het design van een badkamer. Zet daarbij nog een aantal planten die geschikt zijn voor de badkamer neer en je bent al een heel eind op weg met het tot stand brengen van je eigen zen-badkamer.

Niet alleen halen we de natuur in de badkamer, het wordt ook steeds belangrijker om aan de natuur te denken bij de inrichting van je badkamer. Waterbesparing is daarvan een belangrijk onderdeel. Kies voor een waterbesparende douche. Niet alleen heel hip, ook vriendelijk voor de natuur en je portemonnee.

Verder is het creëren van een zo ruim mogelijke badkamer belangrijk. Ook -of misschien wel juist- als je een kleine badkamer hebt kun je die illusie creëren, bijvoorbeeld door een glazen douchewand en het door laten lopen van de vloer in de douche.

Overige woontrends en accessoires voor 2017

Het is over met de inspirerende quotes, dus je (kurken) prikbord kun je weer volhangen met foto´s of andere herinneren aan mooie momenten. Vervang de ingelijste quotes voor mooie uitvergrote foto´s. Dat sluit ook aan bij de trend dat het in 2017 wel weer allemaal wat persoonlijker mag. Reis je regelmatig? Vergeet dan niet af en toe een kussentje of iets van servies mee te nemen!

Om het jaar 2017 helemaal volgens de laatste trends te beginnen is de aanschaf van een vloerkleed een goed idee. Dit brengt letterlijk en figuurlijk warmte in je huis. Een ronde of organische vorm is komend seizoen zeker een schot in de roos. Ga voor een gekleurd vloerkleed in warme aardetinten of juist de frissere natuurtinten? Let op dat je al je meubels op het vloerkleed kwijt kunt. Al is het met alleen de voorpoten, want dat creëert rust en eenheid. In deze blog kun je lezen waar je aan moet denken als je een nieuw vloerkleed aan wil schaffen.

Eigen stijl

Het is voor de meeste mensen geen haalbare kaart om elk jaar het volledige interieur aan te passen op de laatste trends, en dat hoeft ook niet. Kleine aanpassingen, zoals je accessoires veranderen is zo gedaan en maakt een heel verschil. En alhoewel het wel wat werk is, is een muur een nieuwe kleur verven ook in een dag gedaan, en wordt doordoor een heuse eyecatcher. Trouwens, je kunt ook werken met kleurvlakken of alleen een deel van de muur schilderen. Dat is leuk voor bijvoorbeeld precies boven een kast of achter je bed.

Wat het allerbelangrijkste is bij het volgen van trends, is dat het bij jou past en in dit geval ook bij je huis en je woonsituatie klopt. En hoogpolig vloerkleed is misschien niet zo handig als je drie langharige honden hebt en een bank in een lichte kleur kan wel een paar jaar wachten als er kleine kinderen in huis rondlopen.

Zolang jij je fijn voelt in je huis, is je huis niet alleen een huis, maar ook echt een thuis.


Woontrends
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter