Alles over het white washen van vloeren en meubels  afbeelding

Het white washen van vloeren en meubels is al jaren een populaire manier om je meubels en vloeren op te knappen en van een frisse look te voorzien. Hoewel je iemand kan inhuren om het voor je te doen, is het ook een eenvoudig klusje, zelfs voor de beginnende klusser. White washen was lang geleden al populair. Toen gebruikte men bijenwas en kalk. Inmiddels zijn er snellere en handigere manieren. Bijvoorbeeld white wash verf of witte wasolie.

Wat is white washen?

Vroeger gebeurde white washen met kalk, wat tevens een ontsmettende werking had. Handig in tijden waarin veel besmettelijke ziektes door de steden trokken. Het effect waarbij het hout een prettige witte waas kreeg, was mooi mee genomen. Tegenwoordig gebruiken we white washen alleen nog maar voor het esthetische effect. Zowel op vloeren als op meubels zoals salontafels of kastjes wordt white wash gebruikt.

Het verschilt met gewoon verven is dat je met white wash de ´tekening´ van het hout nog goed ziet. Met de ´tekening´ van het hout, worden de nerven en de knoesten bedoeld. Bij gewoon verven worden alles dekkend geschilderd en zie je de tekening van het hout dus niet meer.

Wat heb je nodig om te starten met white washen van de vloeren of de meubels?

Om te kunnen white washen heb je geen ingewikkeld materiaal nodig. Een groot deel heb je zelfs vast al wel in huis, en de rest kun je makkelijk en vaak voordelig kopen of huren bij de doe het zelf zaak.

Zet de volgende dingen klaar:

 • De stofzuiger
 • Een doekje
 • Een verfbakje
 • Een kwast
 • Een verfroller
 • Schuurpapier
 • Schuurmachine (deze kun je huren als je er geen hebt)
 • Thinner
 • White wash verf, was of olie

White wash verf, was of olie?

Er zijn verschillende soorten methodes om het effect van white wash te creëren.

 • Kalkwas (ook wel limingwax) genoemd, wordt direct gebruikt op onbewerkt hout en werkt met name op eikenhout erg goed.
 • Krijtverf, een heel eenvoudige manier van white washen is het gebruik van verf. Door gewone krijtverf 1 op 1 met water te verdunnen, maak je eenvoudig je eigen white wash verf. Geschikter voor hout wat al eens behandeld is geweest.
 • Verniswas. Verniswas bestaat in allerlei kleuren, maar voor white washen gebruik je natuurlijk wit. Dit werkt wederom vooral goed op onbehandeld hout.

Welke methode voor jouw project het meest geschikt is, kun je hier ontdekken.

Kan je alle soorten hout white washen?

White washen kan alleen op hout, maar wel op alle soorten hout.

Let op! Op laminaat zit een kunststof laagje en dat kan dus niet gewhite washed worden. Je kunt natuurlijk wel laminaat kopen met een white wash look.

Als je vloer of meubels van bewerkt hout zijn, moet je eerst goed schuren om vorige laklagen te verwijderen.

Ook voor de minder ervaren klusser is white washen een eenvoudig klusje

Aan de slag!

Er zijn bedrijven die je kunt inhuren om het white washen uit te voeren, maar je kunt het eenvoudig zelf doen. We gaan daar in dit artikel vanuit.

Als je alles hebt klaar gezet kun je aan de slag gaan. Check nog even een keer of je alles hebt klaargezet. Het is namelijk wel zo handig om alles gewoon bij de hand te hebben.

TIP! Oefen eerst even op een stukje hout voordat je op je meubel of vloer aan de slag gaat. Hoewel zelf white wash aanbrengen heel makkelijk is, zal je zien dat de eerste paar stukjes net wat rommeliger zijn. Door eerst even te oefen, zorg je ervoor dat alles er bij het eindresultaat gelijkmatig uit ziet.

Stap 1. Zorg voor een werkbaar oppervlak

Dit is bij een salontafel makkelijker dan bij de vloer. Maar zorg ervoor dat je makkelijk door kunt werken. Met meubels aan de slag? Zet meubels bij voorkeur op plastic, eventueel op kranten. Voor de vloer moet je alle meubels wegzetten in een andere kamer. Als je niet voldoende ruimte hebt, werk dan eerst in de ene helft van de kamer en verschuif vervolgens alle meubels naar de andere kant. Let dan wel goed op dat de dekking op de twee helften hetzelfde is en de verf goed droogt voordat je de meubels erop schuift.

Stap 2. Schuren

Schuur de vloer of het meubel goed op. Alle oude lakresten moeten verwijderd zijn. Ook als er geen oude laklaag te bekennen valt, is het noodzakelijk het meubel of de vloer op te schuren. De verf hecht dan namelijk beter.

Stap 3. Vetvrij maken

Maak het oppervlak vetvrij met een doek en amonia of thinner. Een veel gemaakte fout is om die klusje enigszins af te raffelen. Doe dat niet! Hoe beter je deze stap uit voert, hoe mooier het eindresultaat wordt.

Stap 4. Eerste laag verf aanbrengen

Breng nu de eerste laag verf aan. Gebruik voor de lastig te bereiken hoekjes een kwast, en voor het grote oppervlak een roller. Je kunt niet over de net geverfde stukken heenlopen. Begin dus bij een vloer in de hoek en werk naar de deur toe.

Stap 5. Het white wash effect creëren

 • Voor vloeren (of groot oppervlak meubels). Laat de aangebrachte verf drogen. Als het droog is schuur je de vloer weer netjes op. Herhaal deze stap, en stap 4, net zo vaak als nodig is totdat je de dekking hebt die je wil.
 • Voor meubels kun je de witte verf ook met een natte doek afnemen. Je hoeft dan niet te wachten totdat de verf is opgedroogd en kunt direct na het aanbrengen van de verf aan de slag. Hoe dat precies werkt zie je hier. Ook deze stap kun je net zolang herhalen totdat het gewenste effect is bereikt.

Zorg tussen de stappen door wel dat je vloer of meubel altijd weer stofvrij is voordat je de volgende laag aanbrengt.

Over het algemeen kun je stellen dat white wash 3 lagen nodig heeft op onbehandeld hout, en twee lagen voor hout wat al eerder behandeld is.

TIP! Te veel lagen aangebracht? Schuur dan gewoon opnieuw en begin van vooraf aan.

Stap 6. De finishing touch van het white washen

Je kunt het bij stap 5 laten, je krijgt dan echt die oude bijna kalkachtige look. Maar met name voor vloeren is het goed om de vloer na het white washen nog in de olie of lak te zetten. Je vloer blijft dan een stuk mooier en je zult langer plezier hebben van je werk.

Kan white washen ook met andere kleuren?

White washen impliceert dat je alleen witte verf kunt gebruiken, maar je kunt in principe met elke kleur verf aan de gang. Voor een vloer is dat misschien een beetje heftig, maar voor een meubel kan het heel leuk zijn.

Op de vloeren is grey wash al tamelijk populair. Dat is een grijze gloed in plaats van een witte.

Op meubels zie je regelmatig pasteltinten toegepast, zoals blauw of groen.

Als je niet zeker bent van de kleur kan je altijd op een stukje hout experimenteren voordat je aan de slag gaat.

White washen op accessoires

White washen (in het wit of andere kleur) kan ook uitstekend op accessoires zoals houten speelgoed, (kerst) decoratie, dekenkisten en bijvoorbeeld dienbladen.

Het proces is hetzelfde als voor meubels. Gebruik een doek om de verf goed uit de wrijven. Werk spullen die intensief gebruikt worden, zoals speelgoed, goed af, zodat je er lang plezier van hebt.

Wat moet je doen met de overgebleven verf?

Hoe lang je verf precies kunt bewaren staat op de verpakking aangegeven. Als stelregel kun je maximaal een jaar aanhouden. Verf bewaar je het beste in een donkere kamer bij een stabiele temperatuur, een schuur of kelder is een goede plek, of een donkere kast in huis.

Verf bewaar je het best in een luchtdichte verpakking.

 • Voor blikken verf die nog minstens halfvol zijn, kan dat het verfblik zelf zijn. Je kunt een laagje plasticfolie gebruiken tussen de pot en het deksel om nog zekerder te zijn van het luchtdicht afsluiten. Schrijf de datum van het laatste gebruik er even op.
 • Als je nog minder dan de helft van het blik overhebt is het verstandiger om de verf over te gieten in een kleinere verpakking. Bijvoorbeeld een oude pot augurken. Maak die pot goed schoon en schroef het deksel er stevig op terug. Neem ook de belangrijkste technische informatie over op deze nieuwe verpakking. Zoals de productnaam, fabrikant, kleurcode en laatste gebruik.

Verf niet meer goed? Gooi het dan niet bij het gewone afval, maar breng het bij het klein chemisch afval.

Onderhoud van de white wash vloer

Je kunt de vloer schoonhouden met een stofzuiger en/of bezem. De white wash vloer dweilen wordt afgeraden, omdat de schoonmaakmiddelen de was kunnen aantasten.

Na een x aantal jaar zal het sowieso nodig zijn de vloer opnieuw te lakken of in de olie te zetten. Net als bijnormale vloeren. Die x vul je zelf in, zodra je ziet dat het nodig is moet je (helaas) weer aan de slag.

Onderhoud white wash meubelen

Voor white wash meubelen geldt op grote lijnen hetzelfde als voor white wash vloeren. Door het gebruik van (agressief) schoonmaakmiddel worden de white wash middelen aangetast. Je kunt je salontafel, kastje of bankje natuurlijk wel gewoon met een droge doek afnemen en zo alles stofvrij houden.


Woontrends DIY - Do It Yourself
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter