Achtertuin inspiratie: Trendy ideeën voor jouw achtertuin afbeelding

Een sfeervolle achtertuin, dat wil toch iedereen? De afgelopen jaren zijn we de natuur meer gaan waarderen, en hebben we veel tijd doorgebracht in onze achtertuin. Op het gebied van trends is inmiddels veel veranderd, dus wij delen graag een aantal tips om jouw tuin weer helemaal on trend te maken. Klaar om de achtertuin in het zonnetje te zetten? Lees dan snel verder.

Groene vingers

In de achtertuinen van de komende jaren zien we heel veel groen. We richten onze tuin graag zo groen mogelijk in, omdat de natuur ons tot rust brengt. Kies daarom eens voor een stukje gras in plaats van stenen en overweeg een moestuin.

Met een moestuin draag je een steentje bij aan een duurzamere wereld, en je hebt altijd verse ingrediënten in huis. Daarnaast werkt moestuinieren ontzettend ontspannend. Je bent even weg van alle drukte en kunt je hoofd helemaal leeg maken. Vooral in een huis met kinderen is de moestuin een goed idee. Kinderen schijnen dankzij een moestuin meer interesse voor het eten van groente en fruit op de lange termijn te ontwikkelen. Ze kunnen namelijk het hele groeiproces volgen, en dat vinden ze mega-interessant!

Een makkelijke manier om meer groen naar de achtertuin te brengen is klimop. Je fleurt hier meteen een grote saaie muur of schutting mee op, en het zorgt voor extra privacy. Ook werkt klimop isolerend. Het groeit erg snel, dus voor je besluit om voor klimop te kiezen is het handig om je te bedenken dat je dit regelmatig moet snoeien.

Een andere manier om tot rust te komen in de tuin is het geluid van stromend water. Een fontein is daarom een leuke toevoeging aan jouw achtertuin. Ook zien we dit jaar veel olijfbomen en witte bloemen terug in de tuin.


Knus en overdekt

De overkapping mag niet ontbreken. Hij is al een tijdje populair, en wanneer je er ooit kennis mee hebt gemaakt kun je je geen tuin meer voorstellen zonder. We leven in een land waarbij het weer doet wat hij wilt, maar met een overkapping kun je veel vaker genieten van jouw achtertuin. In de zomer kun je lekker in de schaduw zitten, en als het regent kun je alsnog gezellig BBQ’en met vrienden en familie. Met een gesloten overkapping kun je je hier zelfs in de koudere maanden heerlijk vertoeven.

Duurzame sfeerverlichting

Een tuin zonder sfeer is wat ons betreft hetzelfde aan een pretpark zonder attracties. Verlichting is een makkelijke manier om veel gezelligheid naar de achtertuin te brengen. Het zorgt er voor dat de tuin op ieder moment van de dag straalt.

Duurzaam wonen is niet meer weg te denken uit de komende jaren, en daarbij hoort ook duurzame tuinverlichting. Kies daarom voor verlichting die op zonne-energie werkt. Je kunt lichtsnoeren en tafellampen nu de hele nacht laten branden, zonder je hier schuldig over te voelen of dit terug te zien op je energierekening. Ook LED-lampen zijn populair. Ze gaan een stuk langer mee en geven veel minder warmte af dan normale lampen. Ook zijn deze een stuk goedkoper.

Gek op hout

Tuinpaden naar het terras, de afvalcontainers, de overkapping of naar de moestuin kunnen op verschillende manieren worden aangelegd. Een populaire materiaalsoort in de komende jaren is hout. Een houten tuinpad is vaak een stuk goedkoper dan een pad van steen of beton, en als je het goed onderhoud gaat het jarenlang mee. Een houten tuinpad geeft een luxe uitstraling aan onze tuin, en geeft ons tegelijkertijd het gevoel dat wij ons in een geurend groen bos bevinden.

Kies eens voor duurzame houtsoorten voor het tuinmeubilair. Een bamboehouten bijzettafeltje, een eiken eettafel of rotan zonnebed met linnen kussens. Duurzame materialen zijn hot!

Ronde vormen

Trends blijven veranderen. Als we kijken naar de tuin, terras en balkon- trends van 2022 zien we steeds meer ronde vormen. Na jaren vol rechthoekige tuin- en loungesets en strakke lijnen kiezen we dit jaar steeds vaker voor rond of ovaal tuinmeubilair. Ze geven onze buitenruimte een luxe uitstraling en ogen vaak zachter dan rechthoekige exemplaren. We zijn ook dol op ronde accessoires, zoals sierkussens en vazen in frisse kleuren. Deze maken onze buitenruimte extra sfeervol.

Hangende loungeplek

In onze tuin willen we relaxen, en daarom is de loungeplek een belangrijk onderdeel van onze achtertuin. Hier kunnen we genieten van een goed boek, het zonnetje en een food coma na een gezellige BBQ met vrienden. Een loungeplek kun je gemakkelijk creëren met comfortabele (ronde) loungebanken met zachte kussens.

Ook zien we dat loungeplekken steeds vaker worden aangevuld met hangend tuinmeubilair. Zo is de gevlochten hangstoel van bamboe of robe populair, en maakt ook de hangmat een enorme comeback.


Woontrends
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter