10 tips voor het kiezen van de juiste verlichting  afbeelding

10 tips voor het kiezen van de juiste verlichting

Het verlichten van je huis is nog niet zo eenvoudig, maar wel heel belangrijk! Te koud licht laat je huis kil aanvoelen en te weinig licht is natuurlijk gewoon onhandig. De juiste verlichting kan je kamer groter doen lijken, of een kil huis zelfs warm. Maar hoe kies je nou de juiste lamp voor de woonkamer? Hoe zorg je voor voldoende licht tijdens het koken? In dit artikel geven we je 10 tips.


1. It is all about the basics

Denk eerst na over je basis verlichting. Dit is de verlichting die functioneel en praktisch moet zijn. In de gang wil je niet struikelen als je thuiskomt, in de keuken moet je kunnen koken en in de woonkamer moet je een boek kunnen lezen. Basis verlichting hoeft niet kil te zijn, maar het is doorgaans wel wat ´witter´ licht en met genoeg ´power´ om de hele ruimte te verlichten.

Basisverlichting mag ook wat ´praktischer´ zijn, dus bijvoorbeeld een plafondlamp of wandlamp.

2. Vul de basis aan met sfeerverlichting

Nu de basis gedekt is, kun je aan de slag met de sfeerverlichting. Hiermee wordt de verlichting die sfeer in huis brengt bedoeld. Het soort licht is vaak iets ´warmer´ dan bij basis verlichting, en het hoef ook niet per se praktisch te zijn, maar vooral gezellig. Denk bijvoorbeeld aan een klein lampje op de kast, of ´warmere´ verlichting boven de eettafel.

Je kunt basis en sfeerverlichting ook combineren door het gebruik van een dimmer. Zo switch je eenvoudig tussen praktisch en gezellig.

3. Kleur in huis door middel van verlichting

De meeste verlichting wordt aangeboden in wit of geel licht. Ook wel koud en warm licht genoemd. Maar de laatste jaren komen er steeds meer opties op de markt. Bijvoorbeeld deze lamp, waarbij je de kleur kunt aanpassen aan de sfeer of hoe je je voelt.

Verlichting hoeft niet alleen maar wit of geel te zijn, maar kan ook juist kleur in huis brengen.

4. Maak vol gebruik van het natuurlijke licht in huis

Natuurlijk licht in huis is sowieso een sfeermaker. Het licht van de opkomende, of juist dalende zon geeft een mooie gloed en het daglicht doet ´fris´ aan.

Ook als je kleine ramen hebt, of weinig lichtinval hebt, kun je gebruik maken van het natuurlijke licht. Zorg dan bijvoorbeeld voor een lichte kleur op de kozijnen, goed afgewerkte witte muren en spiegels of andere glanzende items dicht bij het raam. Hier lees je 10 tips voor het gebruik van natuurlijk licht in een donker huis.

5. Gerichte en taak verlichting

Er zijn ook plekken in huis waar je wil lezen of geconcentreerd wil werken. Wel zo fijn om daar werklicht te hebben. Dit wordt taakverlichting genoemd en dat zijn bijvoorbeeld bed- en bureaulampjes.

Gerichte verlichting wordt gebruikt om een voorwerp mooi te verlichting. Dat kan een foto aan de muur zijn, een schilderij of bos bloemen. Het maakt niet uit wat je verlicht, maar het gaat erom dat je met de verlichting dat ene item net even meer aandacht geeft.

Met gerichte verlichting kun je tenslotte ook handig optische illusies creëren. Door bijvoorbeeld spots vanaf laag op de grond naar boven te richten laat je een kleine kamer, groter lijken. Je benadrukt vooral de hoogte in plaats van het oppervlak.

6. Keuze van de lamp

Er zijn mensen die vinden dat een lamp eigenlijk bijna onzichtbaar hoort te zijn, maar de laatste jaren kan een lamp ook juist een sieraad in je kamer zijn. Het is bij de keuze van de lamp natuurlijk vooral belangrijk om te bedenken wat jij mooi vindt. Wil je iets klassiek of juist modern? Hangende lampen of staande lampen?

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden:

  • Ga je gebruik maken van een lampenkap? Omdat er steeds mooiere lampjes beschikbaar zijn, is een lampenkamp niet per se meer nodig, maar het kan natuurlijk wel gewoon heel mooi zijn. Houd er rekening mee dat de kleur van je de lampenkamp, ook de kleur licht enigszins kan beïnvloeden.
  • Hoe veel ruimte heb je voor de lamp? Woon je kleinschalig, dan heb je minder ruimte om een ´interieur statement´ te maken met een staande lamp. Het is dan logischer om te kiezen voor verlichting op het plafond of op de wand. Woon je juist groot? Dan kun je ervoor kiezen om de lampen prominente plekken in huis te geven.
  • Waar komt de lamp te staan? Het is gewoon geen praktisch plan om een grote lamp die op de voet aan- en uitgeschakeld wordt achter andere meubels te zetten. Kies dan liever voor een ranke lamp die je op de kap aan kunt zetten.Hele grote bedlampjes zien er stoer uit, maar als het je hele nachtkastje in beslag neemt, kun je misschien beter doorzoeken naar een ander model. En zo zijn er nog wel meer voorbeelden. Denk voordat je de lamp gaat kopen goed na over waar deze komt te staan en hoe veel ruimte je hebt. Let goed op waar de schakelaar zit en hoe lang het snoer is (en of dat lang genoeg is naar het stopcontact toe.

De voor- en nadelen van verschillende lampen vind je hier.

7. Lichtbron, de daadwerkelijke verlichting

Als je de lamp hebt uitgekozen moet je ook nog een keuze maken over de lichtbron, of te wel het lampje, de wezenlijke verlichting. Ook daarvoor zijn verschillende keuzes:

Led lamp

De led lamp is een duurzame bron van verlichting. In aanschaf zijn led lampen iets duurder dan de andere alternatieven, maar ze gaan lang mee (ongeveer 50.000 branduren) en ze zijn tril en schokbestendig. Voorheen werd gezegd dat led lampen niet met een dimmer kunnen werken, maar de technologie heeft dat al lang op gelost en ook led lampen kunnen gedimd worden.

De led lampen zijn duurzaam omdat ze lang mee gaan, maar ook omdat ze weinig energie nodig hebben om (veel) licht te geven.

Een ander voordeel van led lampen is dat ze in een fractie van een seconde op hun top presteren. In tegenstelling tot andere lampen die even ´warm´ moeten worden.

Halogeenlamp

Halogeenlampen zijn een soort gloeilampen, maar ze gaan langer mee. De totale brandduur is zo´n 2000 uur. Halogeenlampen zijn te dimmen en komen na het inschakelen meteen op volle sterkte.

Halogeenlampen komen in vele verschillende soorten fittingen, dus let goed op dat je de juiste koopt!

Spaarlamp

Spaarlampen zijn redelijk energiezuinige lampen en gaat met zo´n 10.000 branduren ook lang mee. Het nadeel van spaarlampen is dat het even duurt voordat ze op volle sterkte branden.

Gloeilamp

Gloeilampen zijn vanuit een duurzaam oogpunt niet de meest verstandige keuze. Deze vorm van verlichting heeft relatief weinig branduren en bovendien zetten ze een groot deel van de energie die ze gebruiken om in warmte, in plaats van licht. Maar gloeilampen zijn wel een erg coole vorm van verlichting en gaat goed samen met de trend waarin ´open lampen´ erg populair zijn. Doordat je de gloeidraad ziet is de lamp op meerdere manieren een sieraad in huis.

8.Verlichting bedienen vanaf mobiele apparaten

Het wordt steeds eenvoudiger om je verlichting aan te sluiten op een app op je mobiel. Je moet daarvoor een soort van ontvangers kopen die je tussen je lamp en het stopcontact zet. Vervolgens kun je lichtplannen maken.

Handig als je ´s avonds nog even werkt aan de keukentafel. Met één druk op de knop kan je van een gezellig familiediner de verlichting aanpassen en in de ´werk modus´ zetten.

Ook kun je op afstand kun je de lampen aan en uit doen. Fijn als je op vakantie bent of als je niet dol bent op in het donker thuis komen. Door de timer functie kun je kun je de verlichting aan en uit doen zelfs volledig automatisch laten verlopen.

Het is een luxeproduct, maar hoe lekker is het om niet meer naar de schakelaar te hoeven lopen om een lampje uit te doen, terwijl je net lekker op de bank zit? Of ´s avonds met één druk op de knop alle verlichting uit te kunnen zetten?

9. Zelf een lamp maken

Wil je op een regenachtige zondag creatief aan de gang? En een unieke lamp? Of heb je geen budget? Een lamp maak je ook eenvoudig zelf.

DIY-lampen zijn zowel voor volwassenen, als voor kinderen een heel leuk project. Er zijn zelfs designers die de DIY-trend als inspiratie gebruiken. Wat vind je bijvoorbeeld van deze lamp? Gemaakt door de ontwerper Ed Chew.

Door even te googelen, of nog beter, op Pinterest te kijken vind je eens schat aan ideeën met vaak de werkbeschrijving er al bij. En in dit filmpje zie je hoe makkelijk het is om zelf de fitting te monteren.

10.Neem de tijd voor het nadenken over de verlichting

Als je in een nieuw huis gaat wonen is het altijd even afwachten wat je favoriete plekjes worden, waar je veel zit, leest en werkt. Een aantal lampen, zoals fijne verlichting in badkamer, heb je altijd nodig. Maar voor andere lampen kun je best even de tijd nemen. Waar kom je verlichting te kort? Waar is de verlichting onprettig? Door het even aan te kijken, kom je soms tot de beste ideeën. En houd je bovendien de ruimte om een lamp(je) te kunnen kopen als je er toevallig tegen aan loopt.


DIY - Do It Yourself Decoratietips
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter