Lang leve kleding: zo gaan jouw kledingstukken langer mee afbeelding

Dat kleding en de productie ervan voor CO2-uitstoot en vervuiling zorgt, is geen nieuwtje meer. Elk seizoen een compleet nieuwe garderobe aanschaffen is op zijn zachtst gezegd niet zo groen. Ga in plaats daarvan voor duurzame materialen en slow fashion. Door je kleding zo lang mogelijk mooi te houden, doe je er nog een schepje bovenop. Met deze tips hoef jij voorlopig niets nieuws aan te schaffen. Lang leve betere kleding!

Je garderobe verduurzamen is een heel goede stap in de juiste richting. Maar je kleding kan nog zo duurzaam zijn, als je er niet op de juiste manier mee om gaat, zal je het alsnog regelmatig moeten vervangen.

Met deze tips kun je je kledingstukken net dat beetje extra aandacht en liefde geven, zodat ze zo lang mogelijk meegaan.

Investeer in materialen

Wist je dat er bij het wassen van synthetische stoffen als polyester en elastaan microfibers vrijkomen? Maar wol daarentegen een zelfreinigende en goed ademende stof is, die je dus maar weinig hoeft te wassen?

Het kost je even wat extra tijd, maar check het label voor je koopt zodat je ziet waar je kleding van is gemaakt. Kies materialen die stevig zijn, zoals hennep of linnen, of materiaal dat maar weinig gewassen hoeft te worden, zoals wol.

Repareer en upcycle

Je kleding die toch stuk is gegaan, kun je bij kleine beschadigingen vaak gemakkelijk zelf repareren of upcyclen. Maar ook bij grotere beschadigingen hoef je jouw kledingstukken niet per definitie in de prullenbak te mikken.

Een groot gat in de mouw van een trui? Misschien staat die trui wel heel leuk als spencer. Mouwen afknippen, even omzomen en je hebt er zowaar een nieuw kledingstuk bij. Of wat dacht je van oude kleding als vulling voor de kussens op je bank?

Dan zijn er natuurlijk ook nog altijd kleding- en schoenmakers. Deze vakmensen kunnen vaak wonderen verrichten voor kapotte kleding of schoenen die onderin je kast stof liggen te vangen.

Kleding wassen

Afbeelding afkomstig vanaf Samsung

Zorgvuldig wassen

Niets zo fijn als een vers gewassen en gestreken kledingstuk aantrekken na het douchen. Daarom is met zorg wassen erg belangrijk. Was je spullen binnenstebuiten en met een mild wasmiddel. Gebruik ook geen wasverzachters of drogers.

En wellicht kun je het kledingstuk ook nog een keer dragen. Een spijkerbroek kun je ook na minstens 4 tot 5 keer dragen wassen. Eerder hebben we het over wol gehad, een zelfreinigende stof die goed ademt en dus ook pas na zo’n 5 draagbeurten de was in hoeft. Hang ze in de tussentijd uit, het liefst buiten, maar niet in direct zonlicht. Dit zijn natuurlijk richtlijnen. Als je de vorige avond je pasta over je trui hebt gegooid, dan kan-‘ie gewoon de was in.

Kies het juiste wasprogramma

Als je dan je kleding wast, dan is het belangrijk om het juiste programma te kiezen. Zo zorg je ervoor dat je kleding het minst te lijden heeft tijdens de wasbeurt. Vaak zit het ‘m in de naam van het wasprogramma welke je kiest. Katoen, of synthetisch, bijvoorbeeld. Maar het label in je kleding kan je er ook bij helpen.

Zijn alle pictogrammen die je ziet abracadabra voor jou? Eventjes Googlen op wasvoorschriften biedt de uitkomst. Kind kan de was doen!

Investeer in een wasmachine

De techniek van wasmachines is nauwelijks bij te benen. De wasmachines die momenteel op de markt worden uitgebracht, zijn een stuk zuiniger en milieubewuster dan voorgangers. Heb je een oud rammelend ding op zolder staan, dan is het dus best een idee om eens naar vervanging te kijken. Bekijk bijvoorbeeld energiezuinige wasmachines van Samsung.

Los van het stroom- en waterverbruik waar je op bespaart, hebben veel machines tegenwoordig een scala aan wasprogramma’s die liever zijn voor je kleding. Snelle wasprogramma’s, bijvoorbeeld, waarin je kleding net zo schoon wordt. Of wasprogramma’s waarin stoom of hete lucht wordt gebruikt om je kleding schoon te krijgen. Zo gaat je garderobe nog langer mee.

Af en toe nieuwe kleding aanschaffen doen we natuurlijk allemaal. Maar door voor betere kleding te kiezen en zuinig te zijn op wat je hebt, draag je gemakkelijk je steentje bij aan milieubewustheid. Repareren, je was sorteren, het kost allemaal een klein beetje extra moeite, maar door goed voor je kleding te zorgen weet je zeker dat ze lang mee gaan.

Deze blogpost is gesponsord door Samsung


Tips
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter