Zelf luiken maken voor buiten in 6 stappen afbeelding

Wist je dat je huis met buitenluiken om de ramen er heel charmant en stijlvol uit kan zien? Maar dat is niet het enige voordeel! Deze luiken kunnen ook heel praktisch zijn. Of je nu een gezellig landelijk huisje hebt of een modern stadsappartement, buitenluiken kunnen een groot verschil maken voor de uitstraling van je woning. Luiken om de ramen zijn namelijk al lang niet meer alleen weggelegd voor boerderij woningen. En nog makkelijk zelf te maken ook!

Luiken buiten geven een vleugje sfeer

Buitenluiken voegen een beetje magie toe aan je huis. Ze zijn er in allerlei stijlen en kleuren, dus voor ieder huis wat. Of je nu kiest voor de warme uitstraling van houten luiken, de moderne look van PVC-varianten of de nostalgische sfeer van gietijzeren luiken, ze geven je huis direct karakter.

Betoverende eerste indruk

Heb je wel eens gemerkt hoe sommige huizen meteen je aandacht trekken? Dat kan zomaar komen door de luiken om de ramen. Ze maken een huis van buitenaf uitnodigend en gezellig.

Geniet van licht en privacy

Met buitenluiken heb je zelf in de hand hoeveel licht je binnen laat. Wil je wat extra licht en een frisse bries? Dan kun je ze openzetten. Schijnt de zon fel? Geen gedoe meer met een luifel. Je sluit gewoon de luiken en houdt de warmte buiten. Dat is dus niet alleen mooi, maar ook erg handig.

Ook zijn luiken om je ramen buiten handig om je privacy te beschermen, vooral als het raam uitzicht biedt op een drukke straat.

Buitenluiken als zonwering

Buitenluiken kunnen ook dienen als zonwering. Wist je dat je met hoogwaardige buitenzonwering normaal gesproken tot wel 80% van de zonne-energie en warmte kunt tegenhouden voordat het je huis binnendringt? Luiken aan de buitenkant van je ramen helpen om je huis koeler te houden, vooral op hete zomerdagen. Zo zorgt het voor een fijne en comfortabele leefomgeving.

Bovendien kunnen luiken als buitenzonwering je helpen om energiekosten te besparen, omdat je hierdoor minder afhankelijk bent van airconditioning. Het is dus een mooie, slimme en efficiënte manier om je huis comfortabel te maken en geld te besparen op je energierekening.

Bescherming tegen alle weersoorten

Onze huizen moeten heel wat doorstaan: regen, zon, wind en zelfs sneeuw. Buitenluiken kunnen je ramen beschermen tegen al die weersomstandigheden. Ze houden de regen weg van je ramen, wat weer goed is voor de levensduur van je kozijnen. En als het stormt, bieden ze extra bescherming. Wel even zorgen dat de luiken goed vastzitten als er storm op komst is.

Waarom kiezen voor zelfgemaakte luiken?

Je vraagt je misschien af waarom je de moeite zou nemen om luiken zelf te maken als je ze ook kant-en-klaar in de winkel kunt kopen. Er zijn verschillende goede redenen om zelfgemaakte luiken te overwegen:

1. Uniek en op maat gemaakt

Zelfgemaakte luiken geven je de vrijheid om ze aan te passen aan de stijl en grootte van je ramen en gevel. Hierdoor kun je unieke luiken creëren die perfect bij de uitstraling van je huis passen en je woning een authentieke uitstraling geven.

2. Kostenbesparend

Hoewel het maken van luiken misschien wat tijd en moeite vergt, kan het uiteindelijk kostenbesparend zijn in vergelijking met het kopen van kant-en-klare luiken. Bovendien kun je met zorgvuldige planning en materialen van goede kwaliteit duurzame luiken maken die jarenlang meegaan.

3. Creatieve uitlaatklep

Als doe-het-zelver biedt het maken van luiken je een geweldige kans om je creativiteit te uiten. Zo'n DIY project zorgt ervoor dat je een gevoel van voldoening zal ervaren wanneer je het eindproduct ziet.

Stap-voor-stap zelf luiken maken voor buiten

Zelf luiken maken voor buiten kan al in zes stappen. Hieronder lopen we alle stappen even kort door, zodat je daarna direct zelf aan de slag kunt.

Stap 1: Voorbereiding, wat heb je nodig?

Voordat je begint met het zelf maken van luiken voor buiten, zorg je ervoor dat je alles bij de hand hebt. Je hebt nodig:

  • hout (of ander materiaal naar keuze),
  • meetlint en potlood
  • zaag
  • scharnieren en schroeven
  • boormachine
  • schuurpapier.
  • Voor de afwerking: verf (in een kleur naar keuze) en verfmaterialen

Stap 2: Op maat maken

Meet de hoogte en breedte van je ramen en zaag het hout op maat. Zorg ervoor dat alle luiken gelijk zijn, voor een mooi resultaat.

Stap 3: Zorgen voor stevigheid

Maak aan de achterkant van de luiken een rechthoekig frame met smalle houten latten. Dit geeft je luiken stevigheid en stabiliteit. Voor extra stevige luiken kun je ook nog een dwarsbalk toevoegen.

Stap 4: Schuren en beschermen

Schuur de luiken goed, zodat ze glad aanvoelen. Schuur vooral de randen van de houten planken glad om eventuele splinters te verwijderen.

Vervolgens is het goed om ze te ontvetten en om ze te verven of te behandelen met een beits. Breng een grondlaag verf aan op de houten planken en laat deze drogen volgens de instructies op het verfblik. Kies een kleur die past bij de stijl van je huis en breng een of twee lagen verf aan om de luiken te voltooien.

Vervolgens kun je ook nog een beschermende laklaag aanbrengen om de duurzaamheid te vergroten. Zo zijn de buitenluiken jarenlang beschermd tegen invloeden van het weer.

Stap 5: Scharnieren bevestigen

Bepaal de plaatsing van de scharnieren op de luiken en op de buitenkant van het raamkozijn. Bevestig stevige scharnieren aan het frame van de luiken en aan de buitenmuur naast de ramen.

Zorg ervoor dat de luiken soepel kunnen bewegen en stevig aan het raam zijn bevestigd. Gebruik stevige schroeven om de scharnieren op hun plaats te bevestigen, zodat je de luiken gedurende een lange tijd makkelijk kunt openen en sluiten.

Stap 6: Hang de luiken op

Nu zijn je zelfgemaakte luiken klaar om te worden geplaatst. Hang je zelfgemaakte luiken voor buiten op hun plek door van tevoren te meten waar de gaten in de muur moeten worden geboord. Boor gaten in de muur en plaats pluggen, zodat je zeker weet dat de luiken straks stevig hangen.

Na het ophangen controleer je of ze goed passen door de luiken langzaam open en dicht te doen. Maak eventuele aanpassingen indien nodig, zodat de luiken perfect functioneren.

Tips voor het onderhoud van zelfgemaakte luiken

Het onderhouden van je zelfgemaakte luiken is belangrijk om er meerdere jaren plezier van te hebben. Hier zijn enkele handige tips voor het onderhoud van je zelfgemaakte luiken voor buiten:

  • Regelmatig reinigen: Verwijder stof en vuil met een zachte borstel of doek om de verflaag te beschermen.
  • Periodieke verfbeurt: Overweeg om je luiken om de paar jaar opnieuw te verven om ze er fris en levendig uit te laten zien.
  • Inspecteer de scharnieren: Controleer regelmatig of de scharnieren goed werken en of er geen roestvorming is.

Kortom, het is vrij gemakkelijk om je huis te verfraaien door zelf luiken te maken voor buiten. De buitenluiken geven je huis karakter, maken een betoverende eerste indruk en bieden handige voordelen zoals warmte, licht- en privacyregeling. Ook biedt het bescherming voor je ramen en kozijnen tegen verschillende weersomstandigheden. Volg het eenvoudige stappenplan en maak zelf luiken voor jouw ramen buiten.


Nieuws DIY - Do It Yourself Buiten
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter