Winter is coming: 5 manieren om warmte in huis te brengen afbeelding

Je wilt er misschien nog niet aan denken, maar over een paar maanden klopt de winter met zijn koude handjes weer aan de deur. Om de warmte van de zomer in je huis en in je bol te houden, geven we je in dit artikel enkele decoratietips. Zo creëer je een warm gevoel zonder je thermostaat omhoog te hoeven gooien.

In de herfst en in de winter willen we dat ons huis ons een comfortabel en ontspannen gevoel geeft. Gelukkig kost het niet veel werk of geld om het gezellig te maken. Het is juist super makkelijk om een gezellige omgeving te creëren zonder je verwarming aan te zetten of de open haard te gebruiken.

Hieronder geven we je wat tips en trucs om je huis warm en comfortabel te maken.

1. Gebruik warme kleuren

Het juiste kleurenpalet kan je huis onmiddellijk opwarmen, maar dat betekent niet dat je je muren per se rood of geel hoeft te verven.

Hoewel rood over het algemeen een warme kleur is, zijn er ook koele rode kleuren. Het kiezen van de juiste tint is dus belangrijk anders heb je straks nog steeds geen warm huis.

Deze kleuren stralen warmte en gezelligheid uit:

  • Zacht Goud. Een rijke en elegante gele kleur die voor veel contrast zorgt.
  • Oud roze. Deze kleur straalt zachtheid en vriendelijkheid uit en doet denken aan de tijd van vroeger.
  • Rustiek Groen. Maak een gezellige kamer met rustiek groen en combineer met antieke meubelen om het nog gastvrijer te maken.
  • Vuur Rood. Hang een aantal exotische objecten op zoals een hangmat, een hoed of een andere souvenir van je reizen, dan spat de warmte ervan af!
  • Amber Geel. Geel is een optimistische kleur, wat we in de winter best wel kunnen gebruiken. Amber is een wat zachtere variant hiervan.
  • Blush. Volgens deskundigen is Blush het nieuwe grijs, en het is de gemakkelijkste manier om je muren te verlevendigen zonder het gebruik van een riskante kleur.

Je kunt verfkleuren combineren met metalen en stoffen in warme kleuren voor een mooi geheel. Als je bang bent dat het te saai wordt, kun je altijd wat opvallendere, felle kleuren op de muur aanbrengen.

Tip: Ben je bang dat je een mismatch maakt met je kleuren? Blijf dan bij neutrale kleuren die goed samen gaan en gecombineerd kunnen worden met verschillende stijlen, patronen en materialen.

2. Warme lampen

Lampen en licht is ontzettend belangrijk om een warme en gezellige kamer te creëeren. Daarbij zijn lampenkappen de gemakkelijkste manier om felle lampen te verzachten. En een gekleurde lampenkap kan een koele gloeilamp juist opwarmen.

Plaats dimmers op lampen om de hoeveelheid licht goed en makkelijk onder controle te hebben.

Tip: Er zijn verschillende soorten lampen, maar de meest energiezuinige verlichting zijn led lampen. Led lampen met het energielabel A++ zijn het zuinigst. Ten opzichte van een gloeilamp bespaart een led lamp maar liefst 80%!

3. Kies de juiste rolgordijnen

In de winter kan het licht buiten behoorlijk fel zijn. Als je te veel fel licht door je ramen krijgt, hang dan rolgordijnen op zodat je het licht beter kunt filteren. Kies daarbij de juiste soort rolgordijn. Denk aan de kleur, het materiaal, de vorm en de bediening.

Tegenwoordig is het allemaal nog makkelijker met elektrische raamdecoratie. Met slechts één druk op de knop regel je de stand van je rolgordijn.

Tip: Denk ook eens aan duo rolgordijnen. Deze zijn nog makkelijker te gebruiken en het snelst schoon te maken.

4. Maak gebruik van structuur en lagen


Muren, beddengoed, bekleding en afbeeldingen met structuur helpen om een ruimte gezellig te maken. De verschillende lagen zorgen namelijk voor warmte en variatie.

Denk aan gelaagde texturen, zoals een open geweven plaid op de bank, een bank met ribstof en een chenille kussen, in dezelfde tinten. Je kunt zelfs met decoratieve objecten een gevoel van warmte en dimensie creëren.

Tip: Weet je niet zeker hoe je texturen in lagen kunt aanbrengen? Focus op de kussens, plaids en een vloerkleed om eenvoudig textuur in je woon- of slaapkamer aan te brengen.

5. Breng elementen van buiten naar binnen

Bloemen en verse planten helpen om zuurstof in huis te brengen en zorgen ervoor dat het huis comfortabeler aanvoelt. Natuurlijke objecten, met warme kleuren en verschillende texturen, creëren een gevoel van behaaglijke warmte.

Als gedroogde bloemen niet helemaal jouw ding zijn, gebruik dan botanische prints, houtsculpturen of andere natuurlijke materialen.

Tip: Als je niet graag bloemen of planten in huis hebt omdat je allergisch bent, denk dan aan andere elementen van buiten zoals schelpen, rotsen of houtdecoratie.


Decoratietips Tips
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter