Vier tips voor ophangmeubelen voor buiten  afbeelding

Yes! De lente is definitief aangebroken en de zomer staat voor de deur. Alhoewel we het in Nederland nooit zeker weten, hopen we bij Furn in ieder geval op een lekkere lange zomer met veel warme en zonnige dagen.

Tijd om de tuin, balkon of dakterras klaar te maken voor de zomer! We geven je een aantal tips voor het kiezen en plaatsen van een schommelbank of hangmat.

Kies de locatie

Of je nu een hangmat op gaat hangen, of een schommelbank neer zet, de locatie is van belang. Het is handig om gedurende een paar dagen te checken of de plek die jij in je hoofd hebt in de zon of schaduw ligt.

Wat fijner is, is echt een persoonlijke voorkeur. Midden op de dag in de zon is lekker warm en je wordt sneller bruin, maar kan ook makkelijk té warm worden. In de schaduw is het koeler, en beter voor je huid, maar natuurlijk ook donkerder en je kunt vanwege de tempratuur je hangmat pas later op de dag gebruiken. Ideaal is een locatie waar je in de ochtend en middag zon hebt, maar op de heetste uren schaduw.

Bevestiging en plaatsing

Een schommelbank zet je natuurlijk neer met het idee dat die er wel even blijft staan. Opbergen in de winterstalling of tuinkast is in ieder geval niet zo´n waarschijnlijk scenario. Kies daarom een plek die niet bijvoorbeeld in een looproute is. Niet zo handig als je met een dienblad vol wijn/limonade/ ander lekkers eerste langs je schommelbank moet.

Met hangmatten ben je wat flexibeler. Origineel horen ze natuurlijk tussen twee bomen te hangen, maar je hebt inmiddels eindeloos veel opties om je hangmat aan de muur of schutting te bevestigen. Bijvoorbeeld haken, spanbanden of touwen. Je kunt daarom je hangmat makkelijk binnen leggen als je bv een feestje hebt of als het onverhoopt toch een druilerige zomer is.

Ruimte nodig

Voor zowel een schommelbank als een hangmat heb je nog flink de ruimte nodig. Voor een grote hangmat is een spanbreedte van zo´n 6 meter ideaal. Dit heeft ermee te maken dat als je minder ruimte hebt je als het ware dubbel klapt als je in de hangmat gaat liggen. Gebruik haken, touwen of spanbanden om de hangmat mee te bevestigen. Er zijn ook kleinere hangmatten verkrijgbaar voor als je minder ruimte hebt.

Om zeker te weten dat je een stevig exemplaar koopt moet je goed naar de afwerking kijken. Alle kracht komt dadelijk namelijk te staan op de uiteinden van de hangmat. Check of de lussen of het ´oog´ goed zijn afgewerkt. Doorgaans geldt dat een hangmat met meer touwen steviger is.

Hoeveel ruimte je precies nodig hebt kun je hier uitrekenen. Vergeet niet de tool op metric te zetten.

Voor schommelbanken geldt dat het waarschijnlijk het handigste is om ze niet midden in je tuin neer te zetten of te hangen. Je moet er nog omheen kunnen. Voor de schommelbank heb je ook flink ruimte nodig. Sowieso de bank zelf, maar vaak ook nog de constructie er omheen. Tenzij je een mooie flink grote boom in je tuin hebt staan natuurlijk, dan kun je de schommelbank direct aan een tak ophangen. Maar kies anders voor een rand, bijvoorbeeld achter in je tuin. Als je een grote tuin hebt kan je een schommelbank ook zo plaatsen dat deze als het ware een afscheiding vormt, met daarachter bijvoorbeeld een moestuin.

Gebruik maken van je nieuwe aanwinst

De eerste keer dat je plaats neem op je schommelbank of hangmat kan even spannend zijn. Je weet immers nog niet 100% zeker of je het allemaal goed gedaan hebt.

Ga daarom altijd voorzichtig zitten! Zeker de eerste paar keren, maar ook daarna is het beter om er niet in te springen.

Neem alles wat je nodig hebt meteen mee, als je eenmaal in je hangmat ligt, wil je er niet meer uit!

Weet je zeker dat je stevig ligt of zit? Zorg dan dat je maar één keer hoeft te lopen. Neem een drankje mee bij voorkeur in een afsluitbaar flesje. Een boek, zonnebrand, zonnebril, telefoon en al het andere wat je nog nodig hebt. Want als je eenmaal comfortabel zit, zal je niet zo snel meer opstaan. Van plan om in je hangmat te slapen of naar de sterren te kijken? Zorg dan voor een deken of slaapzak, het kan best afkoelen ´s nachts. En woon je vlak bij het water of is er anderszins een muggen invasie? Span dan iets van een klamboe over je constructie, zodat de muggen je met rust laten.

En dan is het vooral genieten en lekker heen en weer wiegen op je vrije dag!


Woontrends Tuin Buiten
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter