Verantwoord wonen: 10 x duurzame woontrends in 2018 afbeelding

Duurzaam wonen is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de wereld van de designers. En dat heeft een goede reden. Niet alleen worden grondstoffen schaarser, maar het kan ook een stuk voordeliger zijn om met duurzame producten te werken. Bovendien heeft duurzaamheid een luxe status gekregen. In dit artikel zetten we 10 duurzame woontrends van dit jaar voor je op een rij.

Bij duurzaam wonen hoef je allang niet meer alleen te denken aan zonnepanelen en groene energie (ook al is dat nog steeds belangrijk). Nee, de duurzame woontrends gaan verder dan energiebesparing. De hipste designer items worden gemaakt van gerecyclede materialen, de natuur wordt letterlijk verweven in het interieur en apparaten zijn dankzij de nieuwste technologieën niet alleen stijlvol, maar ze zijn ook efficiënt en hebben een lange levensduur.

Wat is duurzaam wonen?

Met duurzaam wonen probeer je in principe een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk (denk aan afval, je CO2- uitstoot etc.) achter te laten.

Dit doe je door bijvoorbeeld waterbesparende apparaten te gebruiken, of zelf minder water te gebruiken, gerecyclede (tweedehands) meubels aan te schaffen, je huis goed te isoleren, of door hernieuwbare energiebronnen te gebruiken, zoals zonne-energie of windenergie.

Maar er zijn nog veel meer, verrassende manieren om duurzaam en stijlvol te wonen. Upcycling (waarbij afval tot een mooi product wordt gemaakt), recycling (hergebruik), cradle to cradle (waarbij producten oneindig kunnen worden hergebruikt) en het gebruik van natuurlijke materialen staan centraal in het werk van duurzame designers. Hier volgen 10 verrassende, duurzame woontrends.

1. Schelpen als isolatie

Haal de zee in huis! Althans, alleen de schelpen dan. Wist je dat je met schelpen het vocht op plekken in je huis kunt tegengaan? Schelpen worden steeds vaker gebruikt als vochtwerend isolatiemiddel. Heb je last van zilvervisjes? Of schimmel? Dan bieden schelpen een goede oplossing.

2. Kurk op je muur of op de vloer

Een product dat veel architecten gebruiken voor hun duurzame design projecten is kurk. Kurk kun je namelijk voor meer dingen gebruiken dan alleen voor een wijnfles. Het is een ontzettend veelzijdig product dat een rauwe en tijdloze uitstraling heeft. Er worden veel accessoires en meubels van gemaakt, maar je kunt kurk ook op de vloer of op de muur aanbrengen voor een warme, natuurlijke look.


Kurk heeft een antimicrobiële werking, het absorbeert gifstoffen en het voelt prettig aan om op te lopen. Bovendien wordt het duurzaam geproduceerd aangezien alleen de schors van de boom wordt gebruikt. Een duurzame woontrend die voorlopig nog wel blijft!

3. Biologisch katoen

Gezellig en verantwoord op de bank zitten doe je met een dekentje, kussen of een plaid van biologisch katoen. Biologisch katoen wordt verbouwd zonder het gebruik van synthetische agrarische chemicaliën. Het is daarom beter voor het milieu.

Daarnaast heeft het een betere kwaliteit dan normaal katoen. Het zorgt daarom voor een rijke, luxe uitstraling in huis. Je kunt er gordijnen van kopen, lakens, dekens, sierkussens en nog veel meer.

4. Bamboe en rotan meubels

Een trend die je overal terug ziet komen bij duurzaam wonen is het gebruik van rotan meubels en bamboe. Een rotan stoel of bank, of een tafel van bamboe geeft je huis direct een tropische en warme sfeer. Rotan en bamboe zijn beiden planten die makkelijk en snel groeien, ze hebben een lange levensduur, en ze zijn hard en slijtvast.

Hoewel rotan en bamboe allebei natuurproducten zijn, verschillen ze wel degelijk van elkaar. Rotan is een liaan die je vindt in de jungle. Bamboe is een grassoort. Rotan is gevuld, bamboe is hol. Beide producten passen echter uitstekend bij de duurzame woontrends van dit moment en urban jungle & bohemian woonstijl.

5. Urban gardening

Je eigen kruiden en groenten verbouwen is al een tijdje hip, en dat zal niet snel veranderen. Mensen worden steeds bewuster van de oorsprong van hun voedsel. Ze willen geen pesticide in hun eten, dus kiezen ze steeds vaker voor biologisch. Een goedkope manier om biologische producten te krijgen is door het zelf te verbouwen.

Naast dat het duurzamer is om je eigen tuintje hebben (of dat nu een echte tuin is, een dakterras of een mini kas in de vensterbank), is het ook wel zo gemakkelijk om je eigen kruiden bij de hand te hebben. Bovendien bespaar je een hoop plastic!

Je hoeft geen grote tuin te hebben om aan urban gardening te doen. Je kunt zelfs op een muur binnenshuis verticaal een kruiden ‘tuintje’ aanleggen.

6. Planten en botanische prints

Geen tijd voor het onderhouden van een kruidentuin? Je kunt ook een aantal mooie planten in huis halen om een urban jungle look te creëren. Deze duurzame woontrend zet zich ook in 2018 voort. Planten zijn een makkelijke en goedkope manier om de lucht in huis te filteren. Daarnaast geven planten je een goed gevoel en helpen je sneller herstellen als je ziek bent.

7. Natuursteen

Een andere duurzame woontrend is het gebruik van natuursteen in het interieur. Natuursteen heeft een luxueuze uitstraling. Je kunt bijvoorbeeld mosterdgele onyx gebruiken als wanddecoratie. Daarachter kun je ledlampen installeren, waardoor er een prachtig, warm licht door de nerven schijnt.

8. 3D-geprinte meubels

Veel ontwerpers upcyclen afvalstoffen tot nieuwe producten. Zo worden er meubels gemaakt van afvalstoffen met behulp van een 3D-printer. Oud plastic en pvc worden omgetoverd tot nieuwe, prachtige lampen of tafels, zoals deze ‘Filigree’ Floorlamp:

Deze lamp is ontworpen door de Nederlandse ontwerper Rick Tegelaar. Hij heeft voor het materiaal oud gaas gebruikt.

Producten zoals deze passen perfect bij een stijlvolle, minimalistische look. Ook kun je ze uitstekend combineren met een wat wildere bohemian look. Juist het contrast van minimalistische elegantie en wilde natuur zorgt voor een unieke uitstraling.

9. Vloerverwarming

Een van de beste manieren om duurzaam te wonen is door je huis goed te isoleren. Daarnaast moet je het goed verwarmen. Er zijn allerlei innovaties op het gebied van vloer- en wandverwarming. Zo is er een nieuw watergedragen verwarmingssysteem, dat supersnel warmte afgeeft.

Doordat er geen kachels of radiatoren voor nodig zijn, kun je deze verwarming zowel in grote als in kleine ruimtes aanleggen. Wat fijn dat je je niet meer druk hoeft te maken over lelijke radiatoren!

10. Mos als behang

Het lijkt een beetje gek, om bewust mos op je muur aan te brengen. Je zou zeggen dat als je een aantal jaren schimmel laat staan, dat je hetzelfde effect krijgt. Maar dat is natuurlijk niet zo. Mos geeft juist een heerlijk frisse geur. Wist je dat mos daarnaast brandvertragend is, extra zuurstof oplevert en uitstekend gebruikt kan worden als akoestische isolatie?Breng het op heel de muur aan, of creëer er woorden en zinnen mee die jou inspiratie geven. Mos valt goed te combineren met verschillende woonstijlen, van modern en industrieel tot bohemian.

Dit wordt echt de duurzame trend van de toekomst. Mos is namelijk niet alleen duurzaam, maar is ook super makkelijk te onderhouden. Het heeft niet eens daglicht nodig.

Met deze tips ben je helemaal bij op het gebied van duurzaam wonen! Welke woontrend vindt bij jou de meeste aanspraak?

Auteur: Jessica Scheper


Woontrends Duurzaamheid Tips
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter