Tips voor het verbouwen en inrichten van een badkamer afbeelding

Het is vaak een van de laatste dingen die we in (een nieuw) huis aanpakken: het verbouwen van de badkamer. Dat heeft verschillenden redenen. Het werkt allemaal nog en je hoeft er toch niet de hele dag tegen aan te kijken, eventuele gasten zien je badkamer toch niet, je moet buiten de deur douchen en het verbouwen van een badkamer is vaak een kostbare aangelegenheid. Allemaal geldige redenen, maar er zijn ook heel veel redenen om je badkamer juist wel onder handen te nemen.

Doordat je de nieuwste douches en toilet kunt installeren draag je bij aan waterbesparing, goed voor het milieu en je portemonnee. Je huis wordt meer waard als je badkamer strak in orde is. Maar misschien wel de belangrijkste reden is dat je veel meer ontspant in een mooie badkamer. De eigentijdse badkamers zijn veelal erg ´zen´, waardoor je na een lange dag helemaal tot rust komt.

Badkamer ontwerpen

Je kunt online makkelijk je badkamer ontwerpen. Google maar eens op ¨badkamer ontwerpen¨ en je vindt een hoop handige tools, zoals deze.

Als je een kleine badkamer hebt kun je bij je ontwerp beter rekening houden met een inloop douche en een hangend toilet. Dat creëert optisch ruimte. Ook lichte kleuren voor de tegels geven meer gevoel van ruimte.

Heb je meer ruimte? Dan kun je ook denken aan een ligbad en werken met wat donkerdere kleuren, zoals aubergine, donkerblauw of grijs.

In beiden gevallen geldt dat een mooie spiegel in een badkamer natuurlijk onmisbaar is. Wel zo handig voor het opbrengen van make-up of het scheren van je baard.

Let ook op goede verlichting. Zorg dat de verlichting bij de spiegel functioneel is zodat je alles zien wat je wil (of moet) zien. In de rest van de badkamer kun je juist sfeerverlichting overwegen of verlichting die werkt op een dimmer, voor de ultieme zen-ervaring.

Wat moet ik weten over de nieuwste toiletten en waterbesparend douchen?

Op het gebied van toiletten is er de laatste jaren een en ander veranderd. Het assortiment ¨randloze¨ toiletten wordt steeds groter. Een randloos toilet is een toilet waarbij de spoelrand is weggelaten. Dit biedt vooral een hygiënisch voordeel, het vuil kan zich immers minder gemakkelijk nestelen. Je toilet blijft dus langer schoon én je maakt het sneller schoon. Tevens heb je veel minder schoonmaakmiddel nodig. Ook pluspunten voor het milieu.

Ook een waterbesparende douchekop draagt zowel bij aan het milieu als aan je portemonnee, zonder dat je hoeft in te leveren op douche comfort. We douchen in Nederland steeds langer, maar door de verbetering van technologieën, gebruiken we per douchebeurt gezien, minder water dan een paar jaar terug.

Hier kun je een uitgebreidere uitleg vinden over welke je afspraken kunt maken met je aannemer en waar je nog meer rekening mee moet houden.

Inrichten van de badkamer

Gebruik bij het inrichten van je badkamer rustige kleuren en natuurlijke materialen voor het optimale ´zen effect´. Gebruik hout of steen. Met dit badkamerrek zit je bijvoorbeeld helemaal goed. Een goed badkamerrek, een grote kast en/of een strategisch geplaatst handdoekenrek creëert überhaupt rust in je badkamer. Je kunt alles op een vaste plek en uit het zicht legen. En dat draagt zijn beurt weer bij aan je kunnen ontspannen in je badkamer.

Als er ruimte voor is kun je in je badkamer ook een mooie plant kwijt. Een of twee kleine is al genoeg voor een kleuraccent. Kijk hier voor inspiratie. Planten hebben wel daglicht nodig, dus pas op met planten als je geen daglicht in je badkamer hebt.

Wil je juist meer kleur in je badkamer? Doe dat met de handdoeken en bijvoorbeeld opbergmanden of de wasmand.

Opruimen badkamer

Tenslotte zijn we aangekomen bij het opruimen en schoonhouden van je badkamer. Niet het leukste klusje in huis, maar een opgeruimde badkamer draagt in hoge mate bij aan een relaxed gevoel.

Houd bij het ontwerpen van je badkamer hier vast rekening mee. Kleine tegels zijn heel leuk en geven een speels effect, maar grote tegels maken een stuk makkelijker schoon. Een ligbad is ontzettend relaxed, maar als je echt niet van poetsen houdt, is alleen een inloop douche misschien een verstandigere keuze. En een glazen wastafel geeft een heel gaaf effect, maar moet je eigenlijk dagelijks schoonhouden. Vraag je dus van tevoren al af wat handig is en hoe veel tijd je kwijt wil zijn aan het schoonmaken van je badkamer.


Decoratietips
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter