23 tips voor comfortabel én compact wonen afbeelding

Compact wonen: Voor de een is het noodzaak, voor de ander een levensstijl. Feit is dat compact wonen snel aan terrein wint. Of je budget nu alleen een klein appartementje toe laat, of dat je andere redenen kiest voor compact wonen, in dit artikel lees je alles wat je moet weten over compact wonen en geven we je 23 tips om de ruimtes zo optimaal mogelijk te benutten.

Wat is compact wonen?

Compact wonen komt is een vorm van het tiny house movement. Mensen die schuldenvrij willen leven, meer willen genieten en minder willen werken. Mensen die in huis vooral functioneel, en vaak ook heel duurzaam, willen inrichten. De hypotheek betalen zien zij als last en ze kiezen daarom bewust voor een klein(er) huis om die last minder te maken. Sommige mensen bouwen hun huis op een trailer, terwijl anderen 24 kamers weten te creëren in een flat van 32 vierkante meter in Hong Kong.

Deze trend van compact wonen vraagt om andere inrichting, frisse ideeën, optimaal gebruik van ruimte en licht. Die ideeën zijn ook voor kleine appartementen en lofts zeer bruikbaar, of zelfs voor een enkele kleinere kamer in een voor de rest groter huis.

Er zitten een flink aantal voordelen aan compact wonen. Je woonruimte op zichzelf is (waarschijnlijk) goedkoper, maar ook de meubels, keuken en badkamer zijn doorgaans compacter. Dat kan zomaar schelen bij de investering in je huis. Doordat het woonoppervlak kleiner is ben je sneller klaar met schoonmaken, en het is sneller warm gestookt. En omdat je geen ruimte hebt voor ´frutsels´ wordt je selectiever in wat je wel nodig hebt en waar je ook best zonder kan.

Compact wonen: de indeling

Je bent de trotse bezitter van een loft, studio of klein appartement. Om alles kwijt te kunnen denk je na over een handige indeling. Maar hoe doe je dat?

 • Denk na over wat je belangrijk vindt. In een kleine ruimte kun je niet alles kwijt. Kook je graag voor gasten? Dan geef je de eettafel en keuken voorrang. Maar eet je meestal buiten de deur? Dan kun je andere dingen prioriteit geven. Maak een lijstje met wat voor jou belangrijk is.
 • Kies voor praktische meubels. Een grote garderobekast klinkt misschien ´eng´ in een klein huis, maar als je die direct gebruikt voor handdoeken, beddengoed, boeken en/of eventueel zelfs deels als voorraad kast, kan het ineens heel praktisch worden.
 • Maak gebruik van de hoogte. Geen groot oppervlak? Maar wel veel hoogte? Gebruik die dan zeker! Denk na over een hoogslaper of een heuse mezzanine, zoals in dit Italiaanse appartement.
 • Ga voor neutrale en lichte tinten, dat schept een optisch ruimer gevoel. Een kleuraccent, of een muur met patroon of knalkleur kan natuurlijk wel. Met verticale strepen benadruk je de hoogte van de ruimte.
 • Denk na over de plaatsing van grote apparaten. De wasmachine in de badkamer of keuken? Of laat je alles wassen? Hoeveel ruimte heb je nodig in een koelkast? Wil je per se een vaatwasser? En hoe denk je over een oven? Voor bijna alle apparaten bestaan tegenwoordig ook kleinere uitvoeringen. Bedenk of je daar genoeg aan hebt, of hoe je de ´normale´ variant inpast in de inrichting. Compact wonen en comfortabel wonen gaat immers prima samen als je goed na denkt over hoe je alles handig inpast.
 • Een huis moet vooral een thuis zijn. Met compact wonen kun je dat alsnog heel goed bewerkstelligen. Kies voor meerdere kleine foto´s aan de muur, stel je reisherinneringen ten toon in een wandhoge kast of in de vensterbank. Maak het huiselijk met kussens, dekens en kleuraccenten.
Compact wonen en luxe gaat uitstekend samen. Er bestaan zelfs baden voor kleine badkamers.

Compact wonen: de woonkamer

In de woonkamer van een compacte woning kun je met enige creativiteit een groot gevoel creëren. Natuurlijk moet je praktisch blijven, maar met wat voorbereiding voelt een klein huis, als een groot thuis.

 • Kies bijvoorbeeld voor een plafondhoge kast. Handig voor veel opbergruimte en gebruik je de ruimte optimaal. Zo houd je op andere plekken ruimte over. Zet boeken die je nauwelijks leest bovenin, en dingen die je vaker gebruikt juist lager. Dan blijft het ook praktisch.
 • Kies waar mogelijk voor zitmeubels met smalle, hoge poten. Dat ´blokkeert´ het zicht op de vloer minder en geeft een ruimtelijk gevoel.
 • Veel mensen kiezen voor een kleinere bank in een kleiner huis. Maar je kunt ook juist een grote bank neerzetten als eyecatcher, zeker als je graag gasten ontvangt voor de borrel. Of zelf het liefst languit op de bank ligt.
 • Vraag je af of je je tv echt gebruikt. In de tijd van streaming en Netflix, kijk je de meeste programma´s net zo makkelijk op een laptop online. Wil je toch graag een tv? Kijk dan of je die aan de wand kunt bevestigen, dat geeft meer ruimte dan een tv-meubel.

Compact wonen: de slaapkamer.

Ook in de slaapkamer van een compacte woning moet je goed nadenken over hoe je de ruimte optimaal benut. De belangrijkste vraag vooraf is vooral of je eigenlijk wel een slaapkamer wil? Sommige mensen kiezen voor een bedbank, of voor een bed op een plek die niet echt afgeschermd is van de rest. Het gros van de kleine woningen kent uiteindelijk in bepaalde mate toch een afgeschermde slaapkamer. Een aantal tips!

 • Benut de ruimte onder het bed optimaal. Sommige mensen, zoals de bewoners van dit appartement, nemen dat heel letterlijk, door complete kasten onder het bed te bouwen. Dat kan natuurlijk, maar met eenvoudige opbergboxen kom je ook een heel eind. Handig voor je winter/zomer garderobe, boeken die je niet vaak leest en andere spullen die je niet dagelijks nodig hebt.
 • Koop een grote spiegel. Dat vergroot de ruimte gevoelsmatig behoorlijk.
 • Kies voor een bed zonder ´tierelantijnen´. Dus geen hoofdbord, of randen langs het bed. Het scheelt niet alleen ruimte, maar ook makkelijker om in bed te komen, wat in een kleine ruimte (of lage ruimte, in het geval van een hoogslaper) vaak al iets lastiger is.

Compact wonen: de keuken

Je kunt natuurlijk kiezen voor elke dag buiten de deur eten, of leven van magnetron maaltijden. Maar het meest waarschijnlijke scenario is dat je kiest voor een (kleine) keuken in je woonruimte. Een aantal tips om je keuken ook gevoelsmatig groter te doen lijken.

 • Benut alle ruimte. Bovenop de koelkast, tussen de kastjes en het plafond, de hoeken. Kijk of je dingen beter liggend of staand kunt opbergen.
 • Houdt het aanrechtblad vrij en opgeruimd. In elke keuken is dit belangrijk, maar met een kleine keuken geeft dit ook nog eens een wenselijk vergrotend ruimtelijk effect. Let ook op met keukenapparatuur. Kan je niet zonder koffie? Laat het koffieapparaat dan wel staan. Maar pers je slechts eens per maand op zondag sinaasappels? Zoek dan een goede opbergplek voor de citruspers.
 • Ruim ook tijdens het koken regelmatig op, zo houd je genoeg ruimte om te werken.
 • Investeer in een grote snijplank. Door die over het fornuis of wasbak heen te leggen creëer je extra werkruimte aan het aanrecht.

Compact wonen: de eetkamer

Compact wonen betekent ook keuzes maken. Vind je een aparte eethoek echt belangrijk? Dan moet je daar zeker ruimte voor maken! Waar moet je rekening mee houden?

 • Ga voor een tafel die ook dienst kan doen als bureau, zodat je ook aan tafel kunt werken.
 • Er bestaan uitklapbare tafels, die ook nog licht van gewicht zijn. Zo ben je flexibel in het formaat van je tafel en kun je die eventueel aan de kant zetten als het nodig is.
 • Kies voor stoelen met een ´fijn´ frame. Zware, donkere meubelen kunnen de ruimte al snel kleiner doen lijken, terwijl lichte meubelen met dunne poten juist gevoelsmatig meer ruimte geven.

Compact wonen: de badkamer

De keuken, woonkamer en slaapkamer kun je in één ruimte houden, maar waarschijnlijk wil je de badkamer toch enigszins afzonderen van de rest van het huis. Nachtmerries over kleine, donkere, vochtige badkamers zijn echter echt niet nodig. In de afgelopen jaren is het aanbod voor kleine badkamers gigantisch gegroeid. Er bestaan zelfs baden, speciaal voor kleine badkamers. Waar moet je aan denken?

 • Wat vind je het allerbelangrijkste aan je badkamer? Moet het vooral praktisch zijn? Of wil je ook een zen gevoel krijgen in je badkamer?
 • Door te werken met rustige lichte kleuren en glas kun je je badkamer optisch flink vergroten. Denk bijvoorbeeld aan een glazen wand en deur tussen de douche en de rest van de badkamer.
 • Denk ook aan opbergruimte. In de badkamer ligt daarbij opbergen onder de wastafel voor de hand. Met één kastje heb je vaak al genoeg ruimte voor de spullen van 1 of 2 personen. Handdoeken kun je bij ruimtegebrek ook in je kledingkast bewaren.

Meer inspiratie voor compact wonen nodig?

Wil je graag meer lezen over compact wonen? Online is er nog veel meer informatie en tips te vinden. Er zijn specialisten die zich volledig toeleggen op het (ver)bouwen van kleine woningen en architecten die zich alleen maar bezighouden met het ontwerpen van kleine woningen en compact wonen. Ga je liever zelf aan de slag? Geen probleem, je kunt online ook heel veel doe het zelf projecten vinden voor compact wonen.


Woontrends DIY - Do It Yourself
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter