Schaduwplanten voor binnen of buiten: alles wat je moet weten afbeelding

In je tuin, op het balkon of juist in huis: bijna altijd is er wel een hoekje te vinden waar de zon niet of nauwelijks komt. Een ideale motivatie om je eens te verdiepen in schaduwplanten. Er wordt namelijk vaak gedacht dat planten alleen maar in de zon groeien, maar dat is niet waar! Er zijn veel planten die een voorkeur hebben voor schaduw of halfschaduw. Er bestaan zelfs bloeiende en winterharde schaduwplanten, en dat is handig, want dan geeft je tuin of balkon ook ´s winters een groene en frisse aanblik. Een ander misverstand wat we in dit artikel uit de weg helpen is dat schaduwplanten altijd groen zijn en niet bloeien. Er zijn juist veel prachtige bloeiende schaduwplanten te vinden. Dat zorgt ervoor dat de schaduw er wat vrolijker en kleurrijker uit ziet. Zowel binnen als buiten.

Soorten schaduw

Voordat we het gaan hebben over de planten, is het eerst belangrijk te weten welke soorten schaduw er zijn. Over het algemeen hebben we het over schaduw, halfschaduw of zon. Schaduw is een plek waar de zon maximaal twee uur per dag schijnt. Halfschaduw is voor plekken waar de zon maximaal vier uur per dag reikt. En we spreken van zonnig als de zon langer dan vijf uur op een plek staat.

Binnenshuis spreken we van schaduw als de plant helemaal geen licht krijgt, bijvoorbeeld in een hal zonder daglicht. Of als de plant verder dan 2 meter van een raam staat, als het raam op de noordkant. Voor ramen met een andere windrichting, geldt een afstand van ongeveer vier meter.

Schaduwplanten voor buiten: de tuin of het balkon

Een balkon of tuin op het noorden? Of gewoon net een plek in de tuin waar de zon nooit komt? Geen zorgen, er zijn echt heel veel fantastische planten te vinden die de schaduw weer laat stralen. De keuze bestaat uit winterharde planten, bloeiende schaduwplanten en groene planten.Of een combinatie natuurlijk, zoals een winterharde en bloeiende schaduwplant.

Een van de bekendste bloeiende (half)schaduwplanten is misschien wel het ´gebroken hartje´. Hoewel deze plant maar kort bloeit, is het een heuse eye-catcher met de roze/rode bloemen in de vorm van een hartje. Omdat het gebroken hartje ook goed groeit in een pot, is het een ideale plant voor zowel in de tuin, als op het balkon of dakterras.

Een andere topper in een schaduwrijke tuin is de ´elfenbloem´. Deze winterharde plant doet het fantastisch in de schaduw en bloeit in het voorjaar met vele kleine prachtige bloemen. Die bloemen zijn meestal wit, maar kunnen ook in andere kleuren voorkomen.

Wist je trouwens dat het o zo bekende vergeet-me-nietje ook een schaduwplant is? Dit kleine bloemetje in een prachtige kleur paars/blauw geeft de schaduw een vrolijke en speelse aanblik. Helaas is het vergeet-me-nietje niet winterhard, maar ze bloeit wel heel snel en verspreid zich makkelijk over grotere oppervlaktes.

Er zijn ook groene schaduw planten voor buiten. Zo zijn varens bekende liefhebbers van schaduw. Bepaalde soorten bamboe zijn ook gek op schaduw. En ook laurierstruiken doen het goed op plekken met wat minder zon.

Wil je meer inspiratie? Hier vind je de top 10 voor bloeiende schaduwplanten voor buiten.


Schaduwplanten voor binnen

In huis kun je ook plekken hebben waar weinig zon komt. Ver van het raam, of net achter een grote kast bijvoorbeeld.

Een aantal van de planten voor buiten doen het ook binnen goed. Denk dan aan een gebroken hartje of een (klein) bamboe.

Zo is er deze ´stokbamboe´ die uitstekend in de schaduw kan staan. Wat overigens superhandig is aan deze plant is dat ´ie t ook in de zon goed doet. Mocht je verhuizen of gewoon eens iets anders willen is het met deze plant dus gemakkelijk schuiven. Je moet de bamboe dan wel langzaam aan meer licht laten wennen.

Een andere plant die het binnenshuis goed doet is de ´vrouwentong´. Deze plant is handig als je geen groene vingers hebt, want ze heeft maar weinig onderhoud nodig.

Ook voor binnen kun je bloeiende schaduwplanten vinden. Zo bestaat er bijvoorbeeld de ´lepelplant´ die zowel in de halfschaduw als schaduw goed bloeit. Of wat denk je van de ´flamingoplant´?

Wil je graag een schaduwplant die ook nuttig is? Munt en peterselie groeien liever in de schaduw! Leuk in een klein potje op het aanrecht.


Verzorging van schaduwplanten, binnen en buiten

Over het algemeen houden schaduwplanten van vochtige grond en kan zo nu en dan wat extra voeding geven, geen kwaad. Maar check voordat je aan de slag gaat altijd even wat jouw planten precies nodig hebben!


Woontrends Kleur Tuin Buiten Tips Planten
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter