7 x Rotan meubels voor in de winter afbeelding

Hou je van de tropische, natuurlijke vibes van rotan meubels? Er is geen enkele reden waarom rotan meubels niet ook in de winter mogen worden gebruikt. Juist in de winter is een tropische sfeer in huis wel zo fijn.

We laten je aan de hand van enkele voorbeelden zien hoe je rotan meubels binnenshuis leuk combineert. Daarnaast geven we je wat tips hoe je ervoor zorgt dat je rotan tuinmeubels goed de winter overleven.

Rotan meubels voor een natuurlijke look

De grenzen tussen binnen en buiten vervagen steeds meer. We willen meer verbinding met de natuur en dat kan op verschillende manieren. Je kunt de natuur met planten naar binnen brengen, maar je kunt ook simpelweg je tuinmeubels binnenshuis gebruiken.

Vooral rotan meubels zijn hier geschikt voor. Je zag het overal in de jaren 70, er waren rotan stoelen, rotan manden, rotan terrasmeubilair en andere rieten objecten. Meestal stonden rotan meubels alleen op veranda's en in de tuin, maar vandaag de dag duikt de trend ook binnen op.

Meer soortgelijke producten


Rotan staat ook bekend als manilla, manau, of malacca. Het natuurlijke materiaal en de prachtige geweven techniek hebben een rustige uitstraling. Dit werkt in elk soort interieur: rustiek, bohemian, urban jungle, landgoed, shabby-chic, industrieel en zelfs minimalistisch.

Een ander voordeel van rotan meubels is dat ze behoorlijk lang mee gaan. Ook zijn ze in vergelijking met andere meubels minder duur.

Hoe combineer je rotan meubels binnenshuis?

Rotan meubels kunnen met van alles gecombineerd worden. Rotan is er in verschillende kleuren en anders kun je het zelf makkelijk verven. Rotan kun je verder combineren met allerlei soorten meubels. Het past echt bij alles, van houten tafels en stalen meubels tot stoffen banken.

1. Zet je rotan stoel bijvoorbeeld naast je grote bank en leg er sierkussens op die leuk bij de bank passen.

2. Kies voor kleur en leg een gezellig vloerkleed neer die matcht met een kleurrijk kussentje op je rotan stoel.

Meer soortgelijke producten

3. Of ga voor de ultieme natuurlijke look en combineer een rotan stoel met een rieten mand en een lamp in de vorm van een boomstam.


4. Leg er een heerlijk vegetarisch viltvachtje op!

Een watte? Een vegetarisch viltvachtje. Dat is precies hetzelfde als een gewone schapenvacht, alleen hiervoor is het schaap niet gestorven (wat soms wel het geval is bij gewone schapenvachten). Sterker nog, het schaap kan nog jaren lang vachten blijven geven.

Daarbij zijn viltwachten milieuvriendelijk. Er worden geen chemicaliën gebruikt, behalve water en zeep. De viltvacht wordt gemaakt met blote handen. Benieuwd hoe dit proces in zijn werk gaat? Ervaar het zelf tijdens een workshop en maak je eigen vacht! Maar, je kunt ze ook gewoon kopen als je geen zin hebt om je handen vuil te maken.

Rotan meubels zitten zonder kussens een beetje oncomfortabel. Een viltvachtje zit heerlijk zacht en is lekker warm voor in de winter.


5. Rotan meubels met donkere metalen en zwarte accenten zijn misschien juist wat je zoekt.

Het hoeft niet altijd maar zomer te zijn in huis. Rotan werkt goed met een aantal trendkleuren zoals diep roze, brons, donker oranje en terracotta.

rotan salontafel past uitstekend bij een neutrale linnen bank. ">6. Een zwarte rotan loungestoel of rotan salontafel past uitstekend bij een neutrale linnen bank.

Of zet een aantal rotan eetkamerstoelen bij een eenvoudige eettafel.

7. Zelfs een rotan hangstoel kun je prima in de woonkamer ophangen.

Zet een dienblad met wat kaarsen op je rotan koffietafel om het geheel wat warmer te maken.

De natuurlijke contouren en vormen zorgen ervoor dat je rotan meubels behoorlijk opvallen, dus gebruik ook weer niet te veel rotan.

Kun je rotan meubels in de winter buiten laten staan?

Ja, je kunt rotan meubels buiten laten staan. Mits je topkwaliteit synthetische rotan meubels hebt met roestvaste frames die gemaakt zijn van aluminium. Aluminium roest niet en daarom is het prima om bij koud en nat weer buiten te laten staan.

Hoogwaardige rotan moet ook een sterk weefsel hebben dat beschermd is tegen UV-straling. Je kunt beter PE rotan kopen in plaats van PU of PVC rotan. PE rotan is recyclebaar en beter voor het milieu. Het ziet eruit als natuurlijk rotan.

Het mooie van PE rotan is dat het bestand is tegen vocht of regen. Natuurlijk rotan breekt en beschimmelt in een natte omgeving.

Synthetisch rotan vereist bovendien heel weinig onderhoud. Daardoor is het een populaire keuze voor zowel consumenten als bedrijven. Je kunt je meubels heel het jaar door buiten laten staan zonder dat het weer ze beschadigt.

Heb je alleen natuurlijke rotan meubels, dus geen synthetische? Haal ze dan naar binnen en zet ze in de serre of in de woonkamer.

Hoe houd je rotan meubels goed in de winter?

Hoewel je de synthetische rotan meubels dus prima buiten kunt laten staan, kun je ze beter wel goed beschermen, vooral wanneer de winter echt zijn top bereikt.

Het is misschien vrij logisch, maar sommige mensen vergeten dit: je tuinkussens hoor je niet buiten laten. Berg ze in de schuur op of haal ze naar binnen. Anders moet je elk jaar weer opnieuw tuinkussens kopen.

Laat je je synthetische rotan meubels buiten staan? Maak ze dan regelmatig schoon of leg er een meubelhoes overheen. Vuil zoals bladeren en vogelpoep beschadigen je meubels sneller dan je denkt. Gebruik wat water en (natuurlijke) zeep om je meubels makkelijk schoon te maken.

Een extra tip: gebruik tuinmeubelhoezen. Tuinmeubelhoezen zijn bijzonder handig tijdens de wintermaanden omdat ze je meubels beschermen tegen vallende bladeren, sneeuw en vorst. Anders kunnen er vuilvlekken op je meubels achterblijven.

De natuurlijke rotan meubels binnenshuis moet je ook niet vergeten te verzorgen! Stof ze regelmatig af met een doekje, borstel of de meubelborstel van de stofzuiger. Zet ze liever niet in de zon want dan verbleken ze.

Als ze echt vies zijn en je moet ze grondiger schoonmaken, gebruik dan een mild schoonmaakmiddel of meubelreiniger. Lees meer over hoe je op een natuurlijke manier je eigen schoonmaakmiddelen maakt. Zorg dat de meubels goed drogen anders raken ze misschien alsnog beschimmeld.

Wat vind jij van rotan meubels binnenshuis? Of gebruik je ze alleen in de tuin? Laat het hieronder weten in de comments, we zijn benieuwd naar jouw mening!


Woontrends Meubel onderhoud
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter