Raamdecoratie: ideeën, mogelijkheden, tips en trucs afbeelding

Ramen zijn heerlijk, ze laten lekker veel licht door, je kunt goed in de gaten houden wat er buiten of in de tuin gebeurt, en als ze open kunnen zorgen je ramen ook nog eens voor frisse lucht in huis. Maar als de dagen korter worden en het ´s avonds steeds vroeger donker is, of als je aan een drukke straat woont, is het ook lekker als je raam af kunt dekken. Daarvoor zijn talloze opties. De meest voor de hand liggend zijn (rol)gordijnen of hangende gordijnen, maar er is zo veel meer. Ramen en raamdecoratie kan op deze manier werkelijk een verlengstuk van je huis worden, wat zowel dient als decoratie, maar ook functioneel is.

Raamfolie als raamdecoratie: wel het licht, niet de inkijk

Misschien ken je het wel, raamfolie is folie wat je direct op de ruit plakt. En alhoewel je het uiteraard weer kunt verwijderen zit het er in principe permanent. Dit in tegenstelling tot gordijnen die je dagelijks open en dicht doet. Folie als raamdecoratie wordt dan ook doorgaans meer gebruikt als aanvulling op gordijnen en gaat vooral inkijk vanuit de straat tegen. Het geniale aan raamfolie is dat het je dus wel beschermt van mensen die naar binnenkijken, terwijl het toch flink wat licht door laat.

Je kunt raamfolie in behoorlijk wat varianten krijgen, zo bestaat er bijvoorbeeld glas in lood raamfolie, raamfolies met een motiefje zoals bloemen, ´one way vision folie´ waarbij je wel naar buiten kunt kijken, maar je buren niet naar binnen en de meest beroemde variant is een raamfolie wat wit is en enigszins gezandstraald lijkt waardoor het mat is. Je kunt dit folie in verschillende breedtes aanbrengen op de ruit, waardoor je een speels effect krijgt. Of je gebruikt één brede strook, waardoor je een strak geheel houdt.

De meeste mensen gebruiken alsnog gordijnen voor ´s avonds, zeker als je de warmte ´s winters binnen wilt houden, of zo´n ¨donker gat¨ gewoon niet zo gezellig vindt.

Raamfolie als raamdecoratie binnenshuis

Ook voor een vochtige ruimte zoals de badkamer is raamfolie ideaal. Met gewone gordijnen heb je namelijk door al dat vocht best wat kans op schimmel. Niet zo´n smakelijk gezicht, maar het kan zelfs gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Met raamfolie heb je het schimmelprobleem qua raamdecoratie in ieder geval verholpen. Bovendien weet je dan zeker dat er niemand naar binnen kan kijken.

Voor de keuken is raamfolie ook erg handig. Door het koken, kunnen gordijnen of andere raamdecoratie snel vettig worden. Dat ziet er niet zo lekker uit en voelt vies aan. Doordat je raamfolie gewoon kunt schoonmaken zoals je dat ook met het raam doet (zonder agressieve ingrediënten in de zeep en na 6 weken na de plaatsing van de folie), blijft het allemaal netjes schoon.

Ook voor binnendeuren met een ruit erin kan raamfolie een geniaal idee zijn. Als je kiest voor een kleurtje kan het echt bijdragen aan een speels of romantisch interieur. Terwijl je met strakkere dessins of neutrale kleuren juist bij draagt aan een stoer of neutraal interieur.

Verder voordelen van raamfolie zijn dat het geen stof of neemt en dus erg handig is als je allergisch bent, en bovendien is het veilig met kleine kinderen en huisdieren die niet in de gordijnen kunnen klimmen.

Functionele raamfolie: zowel binnen als buiten handig

Wist je trouwens dat er ook zonwerend folie bestaan wat je op de ramen kunt plakken? Dat is weliswaar iets minder decoratief, maar wel erg functioneel. Met dit folie houd je de zon uit huis en blijft het binnen lekker koel. Ook bestaat er inbraak werend raamfolie, en zelfs verduisterend folie. Dat laatst kan erg handig zijn als je een raam hebt waar je lastig bij komt, bijvoorbeeld in de nok van een hoog dag, of een dakraam wat net iets te hoog is. Een gordijn bevestigen is dan zeker mogelijk, maar vaak niet zo praktisch.

En dan nog even een tip, die wellicht niet heel veel met raamdecoratie te maken heeft, maar wel enorm handig is: In Nederland mag je je achterruit en achterste twee raampjes van je auto blinderen. Handig als je kleine kindjes hebt die graag achterin de auto slapen.

Houten raamdecoratie: gezellig en toch ook stoer

Goed, terug naar raamdecoratie. Behalve raamfolie heb je namelijk nog veel meer opties. Hout is voor raamdecoratie ook een goede en duurzame optie. Het geeft vrijwel altijd een rustieke, rustige en toch gezellige uitstraling. Zowel binnen als buiten! Ten opzichte van raamfolie heb je eigenlijk nog meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan houten of bamboe lamellen, luiken voor de ramen, houten jaloezieën. En dan heb je qua luiken ook nog heel wat te kiezen. Zo bestaan er binnen luiken, houten buiten luiken of louvre luiken. Wat qua houten raamdecoratie het beste bij jou past, hangt natuurlijk grotendeels af van je smaak, maar ook van het huis waar je woont, of je van plan bent snel te verhuizen, en je budget.

Houten raamdecoratie kan vrij prijzig zijn, alhoewel er ook behoorlijk veel budget-vriendelijker opties bestaan. Kijk bijvoorbeeld eens bij de raamdecoratie van de Ikea, Gamma of Praxis. Het is dan wel handig als je twee rechterhanden hebt. Als je de houten raamdecoratie moet laten ophangen of installeren, kunnen de kosten zomaar weer oplopen.

Heb je een raam in een ´afwijkende´ vorm? Zoals een rond raam? Of misschien zelfs wel een driehoek? Dan zijn houten shutters of luiken ideaal. Ze kunnen op maat gemaakt worden en zijn in tegenstelling tot bijvoorbeeld gordijnen, in vrijwel elke vorm raam/kozijn toepasbaar.

Andere absolute voordelen van houten raamdecoratie ten opzichte van de meer traditionele opties zijn dat houten shutters, maar ook lamellen of luiken, heel erg goed schoon te maken zijn. In de stof van gordijnen kan stof gaan nestelen, maar het hout veeg je gewoon vlot stofvrij. Erg handig als je een (behoorlijke) stofallergie hebt.

Een ander voordeel is dat houten raamdecoratie, in tegenstelling tot raamfolie, wel bijdraagt aan isolatie. Klap de houten shutters dicht, draai de lamellen wat dichter of sluit de luiken: ´s zomers blijft het daardoor lekker koel in huis, terwijl je ´s winters de kou juist buiten houdt.

Tips voor het bepalen en kopen van raamdecoratie

Of je nu voor raamfolie kiest, houten raamdecoratie, gordijnen, of hele andere ideeën hebt over raamdecoratie: Het is belangrijk dat je de volgende tips in gedachten houdt:

  • Bedenk vooraf wat je wilt. Of je nu je raamdecoratie koopt bij de Hema, Gamma, Ikea, online of bij een heuse raamdecoratiespecialist. Het is altijd makkelijk als je je vooraf een beeld hebt gemaakt van wat je belangrijk vindt. Wil je dat je raamdecoratie volledig verduistert? Wil je dat je houten luiken vooral karakter geven aan je huis? Knip plaatjes uit tijdschriften, of maak een online board vol inspiratie op Pinterest of Instagram.
  • Bepaal je budget. Raamdecoratie in een nieuw huis kan flink wat geld kosten. Je weet al dat er budgetvriendelijke opties zijn, maar dan nog ben je zomaar flink wat geld kwijt als je een heel huis van nieuwe raamdecoratie wilt voorzien. Door vooraf je budget te bepalen, weet je beter in welke ´range´ je kunt zoeken.
  • Kijk goed naar je woonsituatie. Welke raamdecoratie bij je past is grotendeels een kwestie van smaak, maar ook afhankelijk van het type huis waar je woont en of je van plan bent snel weer te verhuizen. Lange gordijnen zijn nu eenmaal makkelijker weer op maat te maken voor een nieuw huis, dan een speciaal op maat gemaakte houten jaloezieën. En houten luiken passen misschien beter bij een oude boerderij, dan bij een gloednieuw nieuwbouwhuis.

  • Wat wil je uitstralen met de ruimte? Lange gordijnen of lamellen benadrukken de hoogte, verticale strepen de breedte. Korte gordijnen doen een ruimte iets groter lijken, net zoals lichte kleuren. Donkere gordijnen kunnen de ruimte juist weer kleiner doen aanvoelen.
  • Het lijkt een open deur, maar het gaat echt nog weleens mis. Meet je ramen goed op! Daarmee heb je te maken met een binnenmaat (Echt de binnenkant van het kozijn) en een buitenmaat. Als je het lastig vindt om op te meten, vraag dan een handige klusser om je te helpen, of vraag professionele hulp.


  • Of je nu kiest voor houten raamdecoratie of raamfolie, gordijnen of je er hele andere ideeën op na houdt, bedenk dat je raamdecoratie doorgaans voor een langere periode koopt. Het is niet iets wat je heel makkelijk vervangt. Misschien ben je nu fan van knap

Bekijk ook de volgende raamdecoratie producten:

Zoek meer raamdecoratie producten

Woontrends Decoratietips Tips
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter