Mixen & matchen rond de eettafel afbeelding
In deze blog

Mismatchende stoelen rond de eettafel is iets wat we de laatste tijd steeds vaker zien. Geen wonder ook, met zoveel bijzondere stoelen op de markt. Die willen we het liefst allemaal in ons interieur hebben staan! Daarnaast missen veel eettafelsets vaak een beetje persoonlijkheid, iets wat ze onderscheid van de showroom waar ze vandaan komen. Een eclectische stoelenmix heeft deze persoonlijkheid wél, is uniek, en staat daarnaast veel uitnodigender.

Er zijn drie mogelijkheden voor een divers ensemble rondom de eettafel: één aparte stoel bij een set dezelfde zetten, matchende stoelen aan het hoofd van de tafel en andere matchende stoelen aan de zijkanten, of een interessante mix aan stoelen waarbij er geen een hetzelfde is. Dergelijke mismatches klinken misschien heel simpel – niets hoeft immers te matchen – maar niet alle stoelen gaan samen. Er zijn daarom een aantal belangrijke punten om in gedachten te houden als je kiest voor verschillende stoelen aan de eettafel. Zo wordt het een harmonieus geheel, en geen visueel drama.

Het is belangrijk dat alle stoelen één overkoepelend thema hebben. Dit kan de kleur, het materiaal, de vorm of de stijl zijn. Contrast is goed, maar bij te veel contrast wordt het een rommeltje. Pas ook om met stoelen die heel veel op elkaar lijken: deze kunnen dan weer overkomen als ongelukkige missers. Kies dus stoelen waarbij het duidelijk is dat ze verschillen, die niet té veel op elkaar lijken. Zorg er ook voor dat de proporties en lijnen van de stoelen enigszins hetzelfde zijn. Dat wil zeggen, geen enorme fauteuil naast een voetenbankje. Ook de hoogtes moeten zoveel mogelijk overeen komen, maximaal 5 cm verschil in hoogte. Tot slot een tip: Creëer een geheel door iedere stoel te voorzien van hetzelfde stoelkussen. Dit kan een eenvoudig zitkussentje zijn, maar ook een extravagant schapenvel.

Deze punten zijn natuurlijk slechts richtlijnen, ieder interieur is anders. Iets hoeft niet perse ergens op te slaan of op een bepaalde manier gedaan zijn om te werken. Geïnspireerd geraakt door deze mismatchende magie? Wij hebben alvast een aantal van onze favoriete eetkamerstoelen voor je verzameld. Succes, maak van jouw eetkamer een waar mix & match walhalla!

Afbeeldingen hier en hier.


Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter