Online Meubel Monitor 2017 afbeelding

Ging je vroeger standaard op tweede paasdag naar de meubelboulevard om je huis lente klaar te maken, kun je tegenwoordig steeds meer vanuit je luie stoel regelen.

Alsmaar meer mensen kopen hun meubels online en meubel gigant IKEA laat je met behulp van een applicatie zelfs zien hoe je meubels in jouw kamer zouden staan. Hoe dat werkt zie je hier. De groei in en omarming van de onlinemarkt zien we ook terug in het onderzoek wat Furn.nl uitvoerde.

Furn.nl deed recent een onderzoek naar de Nederlandse onlinemeubelmarkt. De resultaten vind je in de infographic.

De online meubelmarkt in cijfers, trend en meer

Online Meubel Marktmonitor Infographic

Infographic delen?

 1. Leuk dat je dat wilt doen! Sla de volgende afbeelding op:
  https://furn.nl/uploads/media/online-meubel-marktmonitor-2017-infographic.png
 2. Vermeld hierbij een link naar:
  https://furn.nl/blog/meubel-monitor-2017

Voor grote aankopen liever nog even in de winkel kijken

Het blijkt dat voor grotere aankopen mensen nog liever even in de winkel gaan kijken. Hoe groot is die kast precies? Is de kleur net zoals het plaatje? Maar liefst 55% van de ondervraagden zou niet snel online een kast aanschaffen. Voor banken ligt dat percentage op ergens rond de 28%.

Voor accessoires, verlichting en stoelen weten we wel de weg te vinden op het web. Slechts tussen de 5 en 9% van de ondervraagden zou die items nooit online bestellen. De overgrote meerderheid dus wel.

Sinds 2013 is het aantal fysieke meubelwinkels iets gedaald, met zo'n 6%. Dat is wellicht te wijten aan dat er steeds meer interesse is voor tweehands meubels en het opknappen van meubels.

En dat gaat weer hand in hand met de trend dat er steeds meer oog voor duurzaamheid komt. Zowel in de meubels en accessoires, als in de verpakking. Denk bij duurzaamheid ook eens aan steeds duurzamere badkamer inrichting met waterbesparende douche koppen en toiletten die minder water gebruiken?

Wist je bijvoorbeeld dat we langer douchen dan vroeger? Maar daarbij gemiddeld minder water verbruiken.

De laatste trend die we waarnemen is een toenemende behoefte aan inspiratie en woontrends. Op Furn.nl vind je inspirerende blogs, maar ook op Pinterest en bijvoorbeeld op deze blog kun je je hart op. Er is werkelijk voor ieder wat wils. Houd je van een klassieke inrichting of juist van strak en modern? Kan het je geen kleur genoeg hebben of heb je liever alles zwart wit? Er is voor iedereen inspiratie te vinden. Een simpele zoekopdracht en voor je het weet zit je urenlang naar foto´s te kijken.

Online meubelbranche in cijfers

71% van de Nederlanders heeft ooit iets online besteld en hoort daarmee hoort Nederland tot de top 5 van online shoppers. Deze top 5 wordt aangevoerd door het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door Denemarken, Luxemburg en Duitsland. 20% van de aankopen gebeurt via een smartphone. Aankopen doen via smartphone is vooral populair onder de leeftijdscategorie 15 tot en met 39 jaar.

Globaal gaat er in de meubelmarkt jaarlijks zo'n 400 miljard euro om. 44% bestelde in 2016 online home & living artikelen. Dat is een groei van 6% ten opzichte van het jaar ervoor.

Online bestellen heeft vele voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Vaak gratis (of zeer goedkope) bezorging, tot aan je deur. Fijn dat je niet zelf met je meubels hoeft te sjouwen en helemaal prettig als je geen auto tot je beschikking hebt.
 • Past het toch niet? Of is het niet je smaak? Je kunt de artikelen vaak met hetzelfde gemak retourneren.
 • Je hebt vaak een goed overzicht, zonder dat je op drukke dagen de stad in hoeft. Websites zoals Furn.nl geven je met een druk op de knop snel een handig overzicht van verschillende winkels, zodat je kunt kiezen wat het beste bij jou en je inrichting past.
 • Heb je geen uitzonderlijk talent voor het inrichten van je huis? Veel websites geven goede suggesties over wat er nog meer past bij het artikel wat je net gekocht hebt. Zo weet je zeker dat je de plank raak slaat.

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker

IKEA experimenteert met het vervangen van piepschuim, voor een materiaal wat is gemaakt van de wortels van paddenstoelen.

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Zowel de duurzaamheid van de meubels, als de verpakking. Zo experimenteert IKEA met het vervangen van piepschuim, voor een materiaal wat is gemaakt van de wortels van paddenstoelen. Deze paddenstoelen groeien op agrarisch afval en de verpakking die ervan gemaakt wordt is biologisch afbreekbaar.

Als duurzaamheid ook voor jou een belangrijk thema is, is het verstandig om bij de aanschaf van meubels en huishoudelijke apparaten te letten op de volgende punten:

 • Indien houten meubels: is het hout gecertificeerd? FSC is het leidende keurmerk voor hout. Je kunt er hier meer over lezen.
 • Let bij aanschaf van huishoudelijke apparatuur op de het energie label. Niet alleen goed voor het milieu, ook voor je portemonnee.
 • Vraag aan de verkoper of hij of zij je meer kan uitleggen over de duurzaamheid van de meubels die in de winkel verkocht worden.
 • "vergroen" je huis met planten. Letterlijk en figuurlijk een groen gevoel

Hoe denk jij dat we over vijf jaar onze meubels bestellen? Laat het hieronder weten, wij zijn benieuwd!


Woontrends Nieuws Online Meubel Marktmonitors
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter