3 tips voor een kleurrijk interieur voor positieve energie afbeelding

Of je nu groot woont of klein, we willen allemaal wonen in een gezellige sfeer. Toch vinden veel mensen het lastig om dit te realiseren. Vooral als het gaat om het bepalen van de kleur van het interieur. We hebben de afgelopen jaren kennis gemaakt met meubels en accessoires met een hoog aardsheid gehalte. Hierbij zagen we veel natuurlijke materialen, wit en vergrijsde tinten. Rustig en stijlvol, maar toch soms ook een beetje somber.

We hebben de afgelopen jaren de meeste tijd ooit doorgebracht in huis, en dat is terug te zien in de laatste woontrends. We zijn kritischer gaan kijken naar ons interieur en hebben behoefte aan positiviteit. Eén van de grootste woontrends van dit moment is dan ook een kleurrijk bohemian interieur.

Tip 1. Kies voor íets minder veilige keuzes

Met kleur kun je de sfeer in huis bepalen. Het is een internationale taal die iedereen begrijpt. Kleur maakt het mogelijk om onze emoties om te zetten in positivitieit, en maakt ons huis uitnodigend voor onze dierbaren. We kiezen vaak voor neutrale tinten, omdat dit een veilige keuze is. We houden van warmte in huis en denken automatisch dat we dit het beste kunnen creëren middels neutrale tinten. We kiezen niet snel voor een kleurrijk interieur, omdat we bang zijn dat het te veel wordt of met elkaar gaat vloeken.

Toch hoeft dit niet zo te zijn. We zien dat vergrijsde tinten tegenwoordig steeds vaker worden ingeruild voor fellere varianten. We zien zelfs dat verschillende kleuren vaker met elkaar worden gecombineerd. Op deze manier creëren we contrasten die pit geven aan onze woonruimte en het interieur nét even wat spannender maken. Naast felle tinten zien we ook veel pastelkleurtjes terugkomen. Zacht oranje, mintgroen of licht okergeel zijn tinten waarvoor we massaal kiezen bij de aanschaf van nieuwe meubels.

Bij een kleurrijk interieur is het belangrijk dat alles met elkaar in balans is. We willen een rommelige sfeer in huis voorkomen en eenheid creëren in ons interieur. Daarom is het belangrijk om voor meubels te kiezen waarover goed is nagedacht.

De kans is groot dat de kleuren in jouw interieur niet met elkaar in balans zijn. Dit komt omdat we vaak veel te hebberig zijn. Wanneer we door een woonwinkel lopen kopen we vaak te snel iets omdat we het leuk vinden. Dit wil echter niet zeggen dat we goed hebben nagedacht over het mixen en matchen hiervan. Binnen no-time staat ons huis vol prachtige spullen waarvan we niet weten wat we er mee moeten. Dit omdat ze simpelweg niet goed bij elkaar passen.

Tip 2. Bepaal kleuren met de 60-30-10 regel

Maak daarom kennis met de 60-30-10 regel. Deze regel maakt het mogelijk om een kleurrijk bohemian interieur te creëren, zonder dat het te veel wordt of met elkaar gaat vloeken. Kies hierbij voor drie kleuren die mooi op elkaar zijn afgestemd. Als je voor een basiskleur kiest die voor 60% van de ruimte kleurt kan er bijna niets meer misgaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kleur van de muren en de gordijnen. Daarna is het tijd om écht met kleur te gaan spelen. Voor de bank, het vloerkleed en de stoel kan bijvoorbeeld gekozen worden voor een mooie okergele kleur. De overige 10% vul je aan met kleurrijke accenten en accessoires. Wat dacht je bijvoorbeeld van zee blauwe sierkussens? Of een prachtige eikenhouten tafel? Middels deze regel kun je meerdere kleuren selecteren die goed op elkaar zijn afgestemd. Wanneer je een rustige en harmonieuze sfeer wilt neerzetten kun je bijvoorbeeld kiezen voor kleuren uit hetzelfde kleurenpallet (VTwonen, 2021).


Tip 3. Laat jouw interieur weer stralen met een paar kleurrijke meubels!

Je hoeft slechts een paar kleurrijke meubels toe voegen aan een ruimte om het gezellig te maken in huis. Het kan bijvoorbeeld enorm gaaf zijn om voor een kleurrijke bank te kiezen. Een echte eyecatcher, die karakter geeft aan jouw woning. Deze kleur kun je dan gemakkelijk terug laten komen in kleinere meubels, om een harmonieus effect te creëren. Wie dit toch nog een beetje spannend vindt kan ook kiezen voor een mooie kleurrijke stoel of lamp. Dit geeft je woonruimte nèt even iets extra’s. Het toont lef en geeft een speels effect.

Een kleurrijk bohemian interieur is niet zomaar een trend. Kleur kan de rest van jouw interieur weer doen stralen. Dit geeft niet alleen jouw woning een boost, maar brengt ook positiviteit en energie naar jou zelf. En zeg nu eerlijk, daar zijn we allemaal wel aan toe! Wees dus vooral niet bang om de stoute schoenen aan te trekken en breng het zonnetje in huis. Het is tijd om sfeervol te wonen.

Deze blogpost is gesponsord door MADE.COM

Bekijk ook de volgende kleur producten:

Meer kleur producten

Woontrends
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter