Keuken inspiratie: 15 ideeën voor de keuken van je dromen afbeelding

Ben je toe aan een nieuwe keuken en zoek je inspiratie om nu eindelijk eens jouw droomkeuken te ontwerpen? Of je nu van koken houdt of niet, de keuken is een van de belangrijkste plekken in het huis. Hier komt het gezin samen om gezellig met elkaar te eten en de dag te bespreken. Het is dé centrale plek in je huis.

Aangezien je veel tijd in de keuken doorbrengt, is het belangrijk dat je er blij bent en je er graag wilt zijn. In dit artikel geven we je 15 ideeën om de keuken van je dromen te ontwerpen.

15 x Keuken inspiratie

1. Denk aan duurzaamheid

Voordat je de foto’s door scrolt om inspiratie voor je keuken op te doen, bedenk dan eerst of je een duurzame keuken wilt.

Een duurzame keuken is goed voor het milieu én goed voor je portemonnee. Kook je al met groen gas of groene stroom? Mooi! Maar je kunt bij een duurzame keuken ook denken aan duurzamematerialen, zoals FSC hout, RVS, natuursteen en eco beton.

Wil je voor een volledige eco keuken gaan? Let dan ook op het energielabel van de koelkast, oven, vaatwasser en andere apparaten die je aanschaft. Deze labels geven aan hoeveel energie het apparaat verbruikt. A+++ is het meest duurzaam, dus daarbij verbruik je het minste energie. G is daarbij het minst duurzaam.

2. Kookeiland in de keuken

Een mooi kookeiland in de keuken is de droom van velen. Het ziet er niet alleen superstylish uit, maar het is ook nog eens ontzettend handig. Hoe heerlijk is het om de ruimte te hebben en je spullen kwijt te kunnen!? Of met je partner of vrienden te kokkerellen zonder elkaar om ver te lopen?!

Je hoeft nog niet eens een groot kookeiland te hebben om ervan te profiteren. Of je nu een grote of een kleine keuken hebt, hier zijn wat voorbeelden om inspiratie voor je (droom)keuken op te doen.

3. Betonnen kookeiland

Een betonnen kookeiland is duurzaam en makkelijk schoon te maken. Het ziet er stoer uit en kan makkelijk gecombineerd worden met wat voor stijl keuken je ook wilt, zonder dat het een onrustig geheel creëert. Je kunt een keuken met een betonnen kookeiland ook combineren met andere betonnen keukenmeubels.


Het voordeel van een betonnen aanrecht is dat het goedkoop is (je hebt voor €75 al een mooi aanrecht), en daarnaast is het hard, hittebestendig en gaat heel lang mee. Het is alleen wel gevoelig voor zuren, dus daar moet je wel bij oppassen. Voorzie je betonnen keukenblad regelmatig van een nieuwe beschermlaag, dan heb je er het langst plezier van.

4. Mini-kookeiland


Ook als je een kleine keuken hebt, kun je een kookeiland in je keuken installeren. Juist door een kookeiland creëer je meer ruimte om je spullen kwijt te kunnen. Bovendien zorgt het voor een knusse, gezellige uitstraling.

5. Groot kookeiland


Houd je ervan om samen gezellig te koken met vrienden en familie? Dan is een groot kookeiland een must.

Denk wel na over de werkdriehoek als je bezig bent met de keukenindeling. Je moet vaak wisselen tussen het aanrecht, de koelkast en de spoelbak. De afstand tussen deze plekken moet dus niet te groot zijn.

Ook is het handig als de afstand tussen de spoelbak en de vaatwasser niet te groot is. Stel je bent je borden aan het voorspoelen in de spoelbak, dan wil je ze snel in de vaatwasser kunnen zetten, zonder dat alles kletsnat wordt.

6. Kruidentuin in je keuken

Een kookeiland is ook een uitstekende plek om een klein kruidentuintje neer te zetten. Wat is er nu handiger dan je eigen verse kruiden binnen handbereik te hebben terwijl je aan het koken bent?


De plantjes zorgen er daarnaast voor dat je keuken en huis altijd lekker ruikt. Kruidenplantjes in de keuken helpen misschien zelfs wel om inspiratie op te doen voor een gerecht, als je even niet weet wat je moet koken die dag.

Gesloten of open keuken?

Vind je het fijner om achter gesloten deuren of muren koken? Houd je niet zo van pottekijkers? Of vind je het juist gezellig om iedereen te betrekken bij het koken? Bedenk of je een gesloten of open keuken wilt en doe inspiratie op bij de volgende voorbeelden.

7. Gesloten keuken

Het voordeel van een gesloten keuken is dat niemand het ziet als je de afwas een keertje laat staan en dat de kookgeuren niet direct door heel het huis verspreiden.

Daarentegen is een open keuken een ideale manier om een gezellige sfeer in huis te creëren en om een kleine keuken groter te doen lijken. Op het moment zijn open keukens erg hip. Het nodigt mensen echt uit om gezellig bij elkaar in de keuken te staan.

Eventueel kun je nog kiezen voor een half-open keuken, als je toch de keuken een beetje wilt afschermen maar nog wel verbinding wilt hebben met de woonkamer.


Mocht je kiezen voor een open keuken, is het wel belangrijk dat je vóór het ontwerpen genoeg inspiratie opdoet. Het design moet immers perfect zijn, aangezien de keuken in het volle zicht staat.

Met de volgende voorbeelden van open keukens moet het wel lukken om inspiratie op te doen.

6. Open keuken met eettafel

Wil je een keuken waar echt geleefd in wordt? Ga dan voor een open keuken met eettafel. Uitstekend als je kleine kinderen hebt en je efficiënt wilt werken zodat je overal bij kunt zonder zicht op je kinderen te verliezen.

Heb je een kleine keuken? Geen probleem! Juist door de keuken open te maken, creëer je meer ruimte. Het is uitnodigend voor je gezin of vrienden om gezellig bij je te komen staan of je helpen bij het kokkerellen.

7. Open keuken met uitzicht op de tuin

Een open keuken met uitzicht op de tuin is het toppunt van luxe. Veel daglicht in de keuken werkt bovendien ook prettig. Zorg voor grote ramen in de keuken zodat je overdag een prachtig uitzicht hebt op al het groen buiten. Niet alleen maakt dit de keuken mooier, maar heel het huis heeft hier voordeel van.

8. Hoekkeuken met bar

De voordelen van een hoekkeuken is dat je meer werkblad ruimte kunt creëren. Al sinds de jaren ’60 zijn hoekkeukens, of L-keukens, al populair in Nederland. Een hoekkeuken geeft ook meer mogelijkheden qua ontwerp dan een normale, rechte keuken.

Zet de keuken in een hoek van de kamer en scheidt hem van de woonkamer af door een bar te installeren.

Stijl van de keuken

Wat voor stijl spreekt jou aan? Ben je meer een klassiek type of houd je juist van strak? Word je blij van een landelijke sfeer? Gaat je hart sneller slaan bij vintage of bohemian? Er zijn tal van verschillende looks. Het is aan jou om uit te vinden van welke soort keuken jij inspiratie krijgt.

9. Klassieke keuken

Klassieke keukens kenmerken zich door warme kleuren, hout en decoraties. Dit geeft een gezellige sfeer waarbij je zomaar zin krijgt in het maken van een Ierse stoofpot met rundvlees en aardappelen.

10. Moderne keuken

Houd je niet zo van tierelantijntjes? Ga dan voor strakke, rechte lijnen en effen kleuren. Makkelijk schoon te houden en erg overzichtelijk.

11. Minimalistische keuken


Bij een minimalistische keuken gaat het erom dat je geen onnodige, overbodige spullen en decoraties gebruikt. Dit is een slimme manier om bijvoorbeeld een kleine keuken overzichtelijker en ruimtelijk te maken. Hoewel je bij een minimalistische keuken al snel aan een moderne stijl denkt, kun je in principe elke stijl combineren met minimalisme, zolang je maar oplet dat je niet te veel prutsels hebt rondslingeren.

12. Industriële keuken

Het gebruik van bakstenen wanden, loshangende draden, houten vloeren en meubels met een industriële look zorgt ook voor een moderne sfeer. Gecombineerd met planten, kunst aan de muur en natuurproducten, is deze keuken modern, maar toch gezellig.

13. Bohemian keuken

Houd je liever van kleur in je keuken? Van deze bohemian keuken kun je dan niet anders dan blij worden en barsten van de inspiratie! De vrolijke kleuren zorgen ervoor dat je spontaan zin krijgt in het bakken van taarten en cupcakes.

Speel met felle kleuren op de muur, bloemenpatronen, retro meubels en oosterse tapijtjes. Ga naar de wereldwinkel of de bazaar om exotische accessoires voor je keuken te scoren.

14. Urban Jungle keuken


Breng de natuur in je keuken door niet alleen lekker veel planten neer te zetten, maar ook door groene, bruine en witte kleuren te gebruiken op je muren en vloeren.

De urban jungle trend is nog steeds hip en happening, dus je kunt niet verkeerd gaan met deze stijl.

15. Landelijke keuken

Een andere manier om je keuken een natuurlijke look te geven is door veel hout te gebruiken en een stenen vloer. Het geeft het gevoel dat je in een boerderij woont (en misschien doe je dat wel!).

Geniet van zelfgemaakte appeltaarten en gezellige vuurkorf feestjes met de buren in deze heerlijke keuken.

Wat voor keuken je ook kiest, we hopen dat je met deze ideeën genoeg inspiratie hebt opgedaan om de keuken van jouw dromen te ontwerpen!

Auteur: Jessica Scheper


Woontrends Duurzaamheid Tips
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter