Je huis gegarandeerd duurzaam met deze certificaten afbeelding

´Groen wonen´ is in. Hoe duurzamer je woning, hoe beter. Het gaat dan niet alleen om of je huis goed geïsoleerd is en of je groene stroom gebruikt. Het is ook belangrijk dat je meubels en huishoudelijke apparatuur duurzaam zijn. Of dat zo is, weet je door de internationale labels en certificaten. Maar wat zeggen die certificaten nou precies? En hoe weet je of iets echt duurzaam is?

Helaas zijn er momenteel zo veel duurzaamheidscertificaten dat het lastig is nog echt te begrijpen welke de beste zijn en wat ze inhouden. In dit artikel legt Furn.nl je alles uit over de (achtergrond van de) duurzaamheidscertificaten, waarom ze belangrijk zijn en hoe je ze kunt interpreteren.


Duurzaamheidscertificaat voor hout: FSC

FCS staat voor Forest Stewardship Council. Deze vereniging werd in 1993 opgericht als ´antwoord´ op de zorgen over de wereldwijde ontbossing. In de FSC zijn 53 landen vertegenwoordigd, waaronder Nederland. FCS wordt gezien als koploper op het gebied van duurzame ontwikkeling in het algemeen en specifiek op het gebied van verantwoord bosbeheer. Om tot verantwoord bosbeheer te komen wegen de leden van FSC de aspecten sociaal, ecologisch en economisch tegen elkaar af. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken of de bossen na de houtkap de kans krijgen om zich te herstellen, of de bosarbeiders goede werk- en arbeidsomstandigheden hebben en of de bossen ook de lokale economie steunen. Tevens wordt er gekeken of de rechten van de inheemse volken, die vaak in de bossen leven, worden gerespecteerd en vastgelegd.

Koop je houten meubels? Bijvoorbeeld een eettafel? Als het meubel voorzien is van het FSC certificaat, weet je zeker dat het hout afkomstig is uit een bos wat op goede, duurzame wijze beheerd wordt. Let ook op het duurzaamheidscertificaat als je zelf aan de slag gaat met een DIY project waar hout voor nodig is.

Je kunt hier nog veel meer informatie vinden over het FCS certificaat.

Duurzaamheidscertificaat voor hout: PEFC

In 1999 werd het PEFC opgericht. De oprichters waren 11 Europese landen met een gezamenlijke interesse in het promoten van duurzaam bosbeheer. In de loop van de tijd is PEFC flink gegroeid met een vertegenwoordiging van meer dan 45 landen. Ook Nederland is lid van PEFC International.

PEFC is als sinds de oprichting ook bereikbaar voor kleine boseigenaren die hun bos duurzaam beheren. Zo zorgt PEFC ervoor dat er steeds meer duurzaam hout beschikbaar is op de (wereld) markt, wat tegelijkertijd bijdraagt aan de lokale economie in het land van herkomst.

Momenteel is er zo´n 300 miljoen hectare bos gecertificeerd onder het PEFC certicaat. Dat is ruim 72 keer de oppervlakte van Nederland! PEFC hoopt dat de komende jaren uit te breiden.

Meubels met een PEFC-keurmerk bieden je de garantie dat het hout uit duurzaam beheerde bossen afkomstig is. Net als bij FSC is er aandacht voor zowel mens, als milieu, als economie.

Zowel bij het FSC certificaat als bij het PEFC certificaat wordt gestreefd naar de ultime balans tussen mens, milieu en economie.

Duurzaamheid voor huishoudelijke apparaten: energie labels

Er zijn verschillende energie labels op de markt. De bekendste is voor veel mensen ´die met die kleurtjes´. Dat is het Europese label en is in de Europese Unie een verplicht label op huishoudelijke apparaten. De categorieen lopen van donkergroen tot en met rood / A+++ tot en met D. Naast dit Europese label zijn ook het Zwitsers label, Energystar en Eco label, veel voorkomende labels binnen Europa. Voor overige labels kijk je hier.

Een apparaat krijgt het energie label nadat standaard testen zijn uitgevoerd. Bij een wasmachine wordt er bijvoorbeeld altijd om dezelfde tempratuur met dezelfde hoeveelheid was gewassen, om te kijken hoeveel energie er verbruikt wordt. De fabrikant test de producten zelf, maar de Voedsel- en Waren autoriteit test of het klopt wat de fabrikant zegt. Zo ben je er zeker van dat een A+++ apparaat ook werkelijk zuinig is.

Europese label

Dit verplichte label in de Europese unie geeft informatie over een breed scala aan huishoudelijke appraten. Van afwasmachines tot airconditioners en van ovens tot verlichting. De categorieën lopen van heel zuinig (A+++) tot niet zuinig (D). Door de aangescherpte eisen vanuit de Europese Unie zullen D, C, B en A steeds minder voorkomen, want die mogen niet meer voor de Europese markt worden geproduceerd. Voor nieuwe koelkasten is bijvoorbeeld A+ het minimale energie label.

Op dit label vindt je tevens informatie over het watergebruik (indien van toepassing) en hoeveel geluid het apparaat maakt.

Energy Star

Dit Amerikaanse label vindt je vaak terug op kantoorapparatuur zoals computers en printers. Energy Star stelt eisen aan het energieverbruik van apparaten, bijvoorbeeld in de stand-by stand. Erg nuttig om dit duurzaamheidscertificaat goed in de gaten te houden. Kantoorapparatuur is namelijk hard op weg om de grootste energieverbruiker in huis te worden.Door energiezuinige apparaten te gebruiken kan je dus zomaar een hoop besparen.

Ecolabel

Dit label is in Nederland op het gebied van huishoudelijke apparatuur vooral op vaatwassers te vinden. Maar daarnaast ook op schoonmaakmiddelen zoals allesreiniger. Producten met het ecolabel maken net zo goed schoon als hun ´broertje en zusjes´, maar zijn schoner geproduceerd en verpakt. Ook interessant is dat je dit label op verf terugvindt! Zo maak je in huis ook de wanden wat duurzamer.

Zwitsers label

De Europese Unie, of het Europese label, heeft nog geen label voor koffiezetapparaten. Toch vind je weleens een energie label op koffiezetapparaten. Dat is het Zwitsers label. Met de categorieën A tot en met G is het principe erg vergelijkbaar met die van het Europese label. En het helpt je om een duurzaam koffiezetapparaat te kiezen.


Duurzaamheid: Het staat in beton geschreven

Ook voor bouwmaterialen kun je duurzaamheidscertificaten vinden. Zo bestaat het certificaat milieukeur. Dit certificaat wordt gegeven aan producten die het milieu minder zwaar belasten dan hun concurrenten. Milieukeur vind je onder andere terug op betonproducten. Voor beton moet grind gewonnen worden. De afgravingen hebben een behoorlijke impact op het landschap. Bij grindwinning op zee kan het zeeleven flink te lijden hebben.

Betonproducten met milieukeur vervangen daarom grind waar mogelijk door gerecycled materiaal. Bijvoorbeeld puin uit gesloopte gebouwen.

Op hun beurt moet de kwaliteit van de betonproducten weer voldoen aan het KOMO-keurmerk, zodat ook de veilig gewaarborgd is.

Milieukeur is geaccrediteerd en onafhankelijk. Dat maakt het een betrouwbaar keurmerk. Goed om te weten als je je tuin opnieuw wil bestraten met nieuwe tegels.

Katoen en duurzaamheid

Katoen wordt ontzettend veel gebruikt in meubels en decoratie in huis. Voor gordijnen, sierkussens en dekbedovertrekken, tot bekleding van meubels en tafellinnen. Helaas is katoen ook een zeer belastende teelt voor het milieu, vanwege de hoeveelheid chemicaliën die gebruikt worden om het gewas goed te kunnen telen. Bij biologische teelt worden geen heftige chemicaliën gebruikt en is er al tijdens de teelt meer aandacht voor het milieu. Let daarom op het EKO of BIO label als je katoenen artikelen koopt.

Conclusie

Er bestaan ontzettend veel labels en keurmerken die je verzekeren van dat de producten die je koopt duurzaam zijn, of in ieder geval duurzamer dan vergelijkbare producten. Kies voor de hoogste haalbare energie labels. Niet alleen goed voor het milieu, ook voor je portemonnee. Online kun je veel informatie vinden over de verschillende labels. Kom je er niet uit welk label waarvoor is, gebruik dan de keurmerkenwijzer.


Woontrends Nieuws Duurzaamheid
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter