Hoe kies ik een nieuwe kleur in huis?  afbeelding

Je vindt dat het tijd is om je muur te verven, misschien ben je zelfs net verhuisd. Je bent dol op paars en lila. Zijn dat dan automatisch ook de beste kleuren voor op de muur? Het is niet mogelijk om daar een eenduidig antwoord op te geven, want uiteindelijk is alles kwestie van smaak. Maar we kunnen je wel uitleggen wat kleur (onbewust) met je doet. Daar kun je bij de keuze van kleuren in huis rekening mee houden. Ook geven we je zes pointers om in gedachten te houden bij het daadwerkelijk uitkiezen van de verf.

Welk effect hebben kleuren op ons?

Kleuren hebben een (onbewust) effect op alles wat we doen. Doorgaans kalmeren mensen bijvoorbeeld bij koelere tinten zoals blauw of groen, maar raken we van rood tinten eerder agressief. Belangrijk om rekening mee te houden als je je muur wilt verven.

Wit op de muur

Veel mensen kiezen voor witte muren, witte kozijnen (van de binnendeuren) en een wit plafond. Met wit zit je niet snel fout en het zorgt voor een neutrale basis om vanuit verder te werken. Bovendien laat wit een ruimte groter lijken. Te veel wit kan echter ook koel en onpersoonlijk aanvoelen.Combineer daarom liever met andere (neutrale) tinten. Wit komt in vele varianten, zo heb je wit met een warme ondertoon, echt spierwit of wit met juist een koele (soms bijna groene) ondertoon.

Maar er is zoveel meer mogelijk op de muren van je woonkamer, keuken of werkkamer!

Blauw kalmeert

Blauw heeft een kalmerende werking. Met de kleur van de zee en de lucht kan dat ook bijna niet anders. Blauw is (in lichtere tinten) heel geschikt voor slaapkamers, maar kan ook orde scheppen in een rommelige werkkamer.

Ook voor badkamers is blauw een goede kleur. Het draagt bij aan de zen beleving. Blauwtinten die richting paars gaan kunnen bijna mysterieus aanvoelen en de geest verruimen.

De enige kamer waar je blauw beter niet kunt gebruiken is de keuken of eetkamer. Blauw blijkt namelijk de eetlust te doen afnemen en het eten ook minder lekker te laten smaken.

Wist je trouwens dat volgens Leonardo da Vinci blauw stond voor oneindigheid?

Groen: haal de natuur in huis

Groen werkt, net als de natuur buitenshuis, helend en activerend. Daarbij moet opgemerkt worden dat een interieur met alleen maar groen al snel saai oogt. Combineer het daarom met andere ´koele´ kleuren zoals blauw. Of juist met stoere materialen zoals hout, natuursteen of roestvrij staal.

Groen is vanwege het helende en activerende karakter uitstekend geschikt voor in een slaapkamer, maar ook voor in een keuken. In kinderslaapkamers heeft groen een speels en tegelijkertijd ook kalmerend effect, wel zo fijn voor de kleinsten in huis.

Gebruik groen liever niet in een kamer waar je moet nadenken, zoals kantoor. Want ook al werkt groen helend, je analytisch vermogen neemt er iets door af.

Geel zet aan het denken

Geel zet aan tot denken. Een ideale kleur voor in een werkkamer dus! Mensen die van geel houden zijn vaak analytisch en houden van reizen.

Net zoals voor alle kleuren is het pallet voor geel heel breed. Let op dat je niet voor een te doffe variant (bijna beige) kiest, dat geeft je kamer alleen maar een suffe uitstraling.

Geel op de muur is ook een goede keuze voor mensen die neigen naar neerslachtig zijn, want geel brengt juist licht en vrolijkheid in huis. En omdat geel goed combineert met vrijwel alle andere kleuren is het ook een geschikte kleur voor in de woonkamer, met bijvoorbeeld een grijze bank en paarse kussens. Of de slaapkamer natuurlijk, zo begin je de dag zeker vrolijk.

Vandaag is rood… de kleur van jouw muren

Rood staat wereldwijd bekend als signaalkleur, maar ook de kleur van liefde en passie. Van rood weten we dat het de hartslag versnelt en de bloeddruk verhoogt.

Rood tinten zijn een spannende keuze voor een interieur. Het is zo intensief dat het al makkelijk benauwt. Zeker in het donker. Het is doorgaans daarom verstandiger om voor rood tinten te kiezen in de vorm van accentkleuren of maximaal één muur.

Wist je dat grote fastfoodketens vrijwel altijd voor rood kiezen? Rood wekt namelijk de eetlust op. Handig voor in de keuken! Maar vermijd rood in de slaapkamer. In een slaapkamer met een rode muur is het voor veel mensen lastig om tot rust te komen.

Bruintinten zorgen voor evenwicht

Bruin is de kleur van de aarde en zorgt in huis voor evenwicht en rust. Het mooiste? Bruin combineert met vrijwel alles! En daardoor is deze kleur ook geschikt voor vrijwel alle kamers in huis. Gebruik warme bruintinten zoals, cappuccino of zand, in de woonkamer. Voor de slaapkamer kun je iets donkere kleuren gebruiken zoals terracotta. Voor in de badkamer en keuken kunnen vrijwel alle tinten uit het bruin scala.

Grijs maakt wijs

Al jaren zien we grijs als trendkleur. Zowel in de slaapkamer, als keuken en de woonkamer. Het is ook een eenvoudige kleur om mee te combineren. Let wel even op als je ook veel grijze meubels / gordijnen hebt.

Bonus tip. Als je een ruimte hebt met veel direct zonlicht, dan is het goed om een blauwgrijs te gebruiken. Werk je juist in een kamer met weinig licht, bijvoorbeeld een kamer op het noorden, kies dan voor een grijs met een rode ondertoon. Dat geeft een warmer effect.

Optische illusies creëren met kleur

Je weet nu wat voor invloed kleuren op je humeur kunnen hebben, al dan niet onbewust. Maar weet je dat kleur nog veel meer kan doen?

Heb je een hele brede ruimte? Die kun je optisch smaller en gezelliger laten lijken door de muren tegenover elkaar in een donkere kleur te schilderen.

Maar wil je een ruimte juist breder laten lijken? Dan verf je een muur donker, en die er tegenover licht. In dezelfde tint. Dus bijvoorbeeld donkerblauw aan de ene kant en lichtblauw aan de overkant.

Ook met het plafond en verschillende kleuren kun je optische effecten bereiken. Heb je een heel hoog plafond, schilder die dan donker. Optisch lijkt het plafond dan nog hoger. Let op! Verf een laag plafond liever niet in een donkere kleur, optisch lijkt het dan nog lager.

Je kunt een ruimte optisch groter laten lijken door pasteltinten te gebruiken en koele tinten in het algemeen. Met warme tinten, met name de rode tinten, wordt een ruimte optisch juist kleiner.

Werk tenslotte met kleuren uit een kleur ´familie´, bijvoorbeeld allemaal koele tinten (groen en blauw). Of werk met verschillende tinten van een kleur. Bijvoorbeeld zand, cappuccino en donkerbruin uit de ´bruinen´.

Verf uitzoeken: zes pointers

Je hebt een plan gemaakt en een kleur uitgekozen. Nu is het tijd om dan ook echt de verf te kopen en aan de slag te gaan. Deze stap gaat verbazingwekkend vaak nog net niet helemaal goed. Waar kun je op letten?


1.Je kiest de verf in een bouwmarkt met fel licht. Het is onwaarschijnlijk dat je thuis dezelfde verlichting en sfeer hebt, terwijl het soort licht veel invloed heeft op hoe de kleur er uiteindelijk uit ziet. Bovendien heeft je omgeving thuis veel invloed op je keuze. Kies daarom liever thuis (alvast) een kleur, bijvoorbeeld aan de hand van kleurenstaaltje.
2.Alhoewel… Een kleurenstaaltje is een goed begin, maar ga voordat je echt vol aan de slag gaat eerst even langs de bouwmarkt voor een verf sample. Schilder eerst een stuk hout, een stuk karton of iets anders van grotere oppervlakte en kijk eens hoe dat thuis uit pakt.
3.Je weet nu al dat licht van grote invloed is op hoe de verf/kleur uiteindelijk in je huis staat. Je zult merken dat de kleur er echt anders uitziet in de vroege ochtend, middaglicht, aan het einde van de dag en als het donker is. Als je denkt dat je de goede kleur gevonden hebt, kijk dan eerst eens op verschillende momenten van de dag naar het kleurenstaaltje / het grotere oppervlak uit punt 2. Neem desnoods foto´s zodat je later de verschillen kunt vergelijken.
4.Een muur verven is een klusje, maar uiteindelijk is het ook zo weer over geverfd als het moet. Toch is het natuurlijk veel handiger van te voren goed na te denken. Zeker als je alles nieuw doet (bijvoorbeeld na een verhuizing). Weet je al welke kleuren/stoffen je meubels worden? Welke accentkleuren je gaat gebruiken? Dan gaat het in een keer goed.Denk dus na over het geheel en niet alleen de kleur van de muur.

5.Pas op met te felle kleuren, van welke kleur dan ook. Zeker op een groot oppervlak kan het nogal ´in your face´ zijn. Gebruik liever lichtere varianten en werk met fellere accentkleuren.Of gebruik felle kleuren op een kleine muur, of een klein gedeelte van een grote muur.
6.Wit is een veilige keuze, maar ook wel een beetje een saaie keuze. Experimenteer eens met juist hele donkere kleuren en lichte accenten. Een donkergroene of blauwe muur kan heel erg gaaf zijn, en kan alsnog ruimtelijk zijn als je voor de rest lichte meubels gebruikt.


Woontrends Decoratietips Kleur
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter