Heerlijk luieren in een hangmat afbeelding
In deze blog

Een hangmat is eigenlijk niets meer dan de volwassen variant van een schommel, en we zijn ons hele leven fan gebleven van dat fijne schommelende gevoel. Zacht heen en weer wiegend met een zomers briesje op de achtergrond: het ultieme zomergevoel.


hammock


Foto via STB Landscape Architects Inc.


Hoewel een hangmat in principe niet zo’n heel ingewikkeld ding is, zijn er helaas wel een hoop dingen die mis kunnen gaan bij de installatie ervan. Hangmatten die opeens loslaten, instorten of haken die afbreken to name a few. Om dit te voorkomen hebben we een aantal punten opgesteld waar een ieder die overweegt een hangmat aan te schaffen rekening mee zou moeten houden. Zo kan ook jij genieten van een hangmat deze zomer!


Kies een hangmat die bij je past. Hangmatten komen in vele soorten en maten, maar zijn altijd onder te verdelen in twee hoofdcategorieën: Maya-hangmatten, ofwel Braziliaanse hangmatten, en spreader-bar hangmatten. Maya hangmatten bestaan volledig uitgewoven of gevlochten katoen. In deze duurzame variant is het héérlijk wegdromen. Bij spreader-bar hangmatten wordt een net of gewoven katoen aan beide uiteinden 'open' gehouden met een balkje. Zo is het altijd makkelijk inspringen, ook voor de kleintjes!Bloomingville hangmat | Dubbele hangmat Carolina

Vind de ideale spot op de hangmat op te hangen. Traditioneel gezien hangt een hangmat tussen twee bomen, maar helaas is niet iedereen voorzien van een tuin met 2 bomen op geschikte afstand van elkaar. Geen nood: er zijn tegenwoordig meer dan genoeg alternatieven. Wil je een hangmat op het balkon of op de veranda? Hang hem dan op aan twee balken of bevestig hem aan de muur. Probeer eens een diagonale hoek als recht niet past. Speelt ruimtegebrek je parten, of lukt dit om een andere reden niet? Kies dan een hangmat op een standaard: super stevig en nog makkelijk verplaatsbaar ook!Bo-garden Hangmat | Hangmatstandaard inclusief hangmat

Bepaal de juiste hoogte. Dit klinkt misschien makkelijk, maar dat is het zeker niet. ‘De juiste hoogte’ verschilt namelijk per hangmat en uiteraard wie er in gaat liggen. Je wilt niet hoeven springen, maar ook niet de grond aanraken als je eenmaal ligt. Maya hangmatten moeten een stukje hoger opgehangen worden (lees: op 2 m hoogte) dan spreader-bar hangmatten, die aan 1,5 genoeg hebben. Ook de afstand tussen de twee ophangpunten speelt een rol: hoe minder ver de afstand, hoe hoger de hangmat opgehangen moet worden ter compensatie.

Dat was ‘m, hang ze deze zomer!


Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter