Dutch Design Week 2018: 8 x dit moet je zien! afbeelding

Elk jaar vindt in oktober de Dutch Design Week (DDW) plaats in Eindhoven. Dit is het grootste designers evenement in noord Europa, waar je ideeën en werk kunt zien van meer dan 2600 ontwerpers. Op ongeveer honderd locaties in Eindhoven vinden er van 20-28 oktober exhibities, lezingen, netwerkbijeenkomsten en feestelijkheden plaats.

Dit jaar is het thema van DDW: If not us, then who?

Duurzaamheid is al een aantal jaar een belangrijk onderwerp in Dutch Design. Het draait bij de DDW allemaal om ontwerpen en ontwerpers die problemen in de toekomst oplossen. Er zijn dus een hoop experimenten, concepten en innovatieve ideeën te zien.

Deze ideeën zijn niet alleen gericht op milieuvriendelijke en duurzame ontwerpen, maar ook op de duurzaamheid van de relatie tussen mensen en technologie. Super interessante tentoonstellingen, die je echt stof tot nadenken geven.

Het thema “If not us, then who?” benadrukt de verantwoordelijkheid die we allemaal (en met name ontwerpers) hebben om creatieve oplossingen te bedenken waarmee we onze wereld vormgeven.

Welke tentoonstellingen moet je zien?

Er zijn zoveel tentoonstellingen en events, dat het lastig wordt om ze allemaal te bezoeken. Daarom hebben we enkele events op een rijtje gezet die volgens ons echt de moeite waard zijn om te bezoeken en die je absoluut niet mag missen.

1. Augmented Nature

Augmented Nature is een set van robotica die dieren helpen om zich aan te passen aan massa extinctie. Het tempo waarop diersoorten uitsterven is namelijk al bijna duizend keer zo hoog als het was voor de komst van de mens. Er gaat elke 5 minuten een dier- of insectensoort dood. Zo is er in de afgelopen 30 jaar 75% van alle insecten uitgestorven.

De aanwezigheid van de mens heeft dit grotendeels veroorzaakt. Maar de tools van Augmented Nature zijn erop gericht om de capaciteiten van de zogenaamde “Ecosystem Engineer” soorten te versterken, zodat ze hun eigen habitat terug kunnen winnen.

Locatie:

Klokgebouw | Hall 2
Klokgebouw 50
5617 AB Eindhoven

2. Robot Love

Robot Love is een interactieve tentoonstelling over de liefde tussen mensen en robots. In Robot Love vragen meer dan 50 artiesten, ontwerpers en wetenschappers of robots in staat zijn om lief te hebben. En of mensen van robots houden.

Bedenk jezelf eens, van wie of wat houd je in deze wereld waarin mensen en machines steeds meer samensmelten? Ontdek wat je voelt en denkt over de invloed die techniek en wetenschap heeft op onze maatschappij. Er zijn robots, AI (kunstmatige intelligentie), installaties, korte films, workshops, symposia, lezingen, meetings, shows en een Q&A.

Daarnaast doet Robot Love je nadenken over wat het is om mens te zijn.

Locatie:

Melkfabriek Campina
5613 LE Eindhoven

3. 28 Grams Of Happiness

Wat eten we in 2050? Dat is de vraag die centraal staat bij 28 Grams Of Happiness. De food design studio The Eatelier en chef Pippens experimenteren met geluk en hoe ze dat kunnen cultiveren door voedsel.

Er worden vragen gesteld zoals “Waarom houden we van bepaald voedsel?” of “Maakt gezond eten ons gelukkiger?” en “Als depressie en angststoornissen gekoppeld zijn aan een ongezonde darmflora, hoe kunnen we dat dan verbeteren?”

En andere, even belangrijke, vragen: “Waarom maakt voedsel ons gelukkig?”, “Kunnen we voedsel als drugs beschouwen, als we kijken naar de invloed dat het heeft op ons brein?” en “Kunnen we gelukkiger en slimmer worden door de juiste dingen te eten?”

Locatie:

Sectie-C: Hall 12
Daalakkersweg 14-
5641 JA Eindhoven

4. Manifestations 2018: Is Technology your Perfect Boyfriend or a Dominant Macho?

Dit is het grootste Art en Tech Event van de DDW. Manifestations 2018 laat je de menselijke kant van technologie zien. Technologie kan namelijk sexy, kwetsbaar, bazig, zorgzaam en onhandig zijn. Al deze technologieën hebben invloed op de mens. Ze vormen ons, dragen bij aan een beter leven of maken ons leven juist problematisch.

Bij Manifestations 2018 ontdek je “Designer Tongues” waarmee je alle talen kunt spreken, kleding die groeit uit natuurlijke kristallen, een troostrobot, de handtas van de toekomst, kleding als extra zintuig, plagerige kunstmatige intelligentie en nog veel meer onvoorstelbare technologische snufjes.

Locatie:

Veem | Floor 9
Torenallee 100
5617 BE

5. De Dingen De Baas

De Dingen De Baas is een interactieve installatie waarmee Fontys ICT InnovationLab onderzoekt hoe geprogrammeerde persoonlijkheden ons kunnen beïnvloeden in een intelligente omgeving.

Moet je je voorstellen dat je een grommende toiletpot hebt, een waterverslindende kamerplant of een blender met zijn eigen mening…De Dingen De Baas geeft alledaagse huishoudelijke voorwerpen een zelfbewustzijn, een eigen agenda en een persoonlijke mening.

De vraag daarbij is “In hoeverre laat je deze slimme technologie toe in je leven?”. Zou je je gegevens delen? Geef je ze controle?

Locatie:

TQ 4 | Ground Floor
Achtseweg Zuid 153
5651GW Eindhoven

6. Neobio: a vision on the influence of biotech on productdesign

In de tentoonstelling Neobio: a vision on the influence of biotech on productdesign laat Nicole Spit van Studio Dáárheen zien wat de invloed is van biotechnologie in de toekomst.

De ontwikkelingen in de (synthetische) biotechnologie gaan razendsnel. We kunnen nu al DNA manipuleren en favoriete eigenschappen van DNA knippen en plakken in ander DNA. We kunnen gemodificeerd DNA-materiaal introduceren in genetisch bijna lege cellen, die kunnen dienen als bouwstenen voor levend materiaal naar eigen ontwerp. We zien dat grote technologiebedrijven (zoals Alphabet / Google, Amazon, Tesla) enorm investeren in biotech. Wat als deze bedrijven commerciële producten ontwikkelen met behulp van biotechnologie?

Locatie:

Veem | Floor 9
Torenallee 100
5617 BE

7. Circular Economy as Lifestyle

Het reduceren van grondstofverspilling is een hot topic waarbij ontwerpers een belangrijke rol spelen. De praktische vertaling van plannen naar actie begint bij het ontwerpproces van producten die bij voorkeur gemaakt zijn van gebruikte grondstoffen.

De tentoonstelling Circular Economy as Lifestyle vertelt op een visuele manier over het recent verschenen boek van Bas Luiting, circular designer en business developer.

Locatie:

Plug-In-City
Leidingsstraat 17a
5617 AJ Eindhoven

8. Urban Terrazzo

Wanneer een oud gebouw moet worden gesloopt of de kern ervan moet worden verwijderd, komt er behoorlijk veel sloopwerk aan te pas. Er wordt afval geproduceerd. Maar wat als een berg puin lijkt, kan eigenlijk het begin zijn van een groots materiaalverhaal.

Het designcollectief TFOB presenteert Urban Terrazzo - een innovatief materiaal, dat de resten van architectonisch puin omzet in nieuwe oppervlakken voor architectuur en design. Stedelijk afval, zoals beton, bakstenen, en andere bouwmaterialen, wordt zorgvuldig geselecteerd en opnieuw gemonteerd volgens de principes van de traditionele terrazzo productie, ondersteund door moderne technologie.

Locatie:

Klokgebouw | Hall 3
Klokgebouw 50
5617 AB Eindhoven

Extra: No Waste Workshops

Naast de tentoonstellingen kun je ook meedoen aan de No Waste workshops. Deze workshops vinden in de winkel van Emily Hermans plaats. Ze geeft deze workshops om mensen bewust te maken van hoe de mode-industrie kledingafval kan reduceren.

Als deelnemer aan de workshop leer je je eigen modeontwerp te ontwikkelen in de vorm van een collage.

Locatie:

MLY
Torenallee 40-10
5617 BD, Eindhoven

Ben jij van plan om naar de DDW te gaan? Welke tentoonstelling wil jij het liefst bezoeken?


Nieuws
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter