Delfts blauw, Rauw of Kleur? 3 servies trends afbeelding

Van servies hebben vele huishoudens twee sets. Eentje voor dagelijks gebruik en eentje voor speciale gelegenheden. Tegenwoordig is dit veel minder, mensen willen goed bruikbaar servies, het moet naast functioneel, ook decoratief zijn. Niet alleen met speciale gelegenheden, maar iedere dag! Ben jij toe aan nieuw servies en wil je er toch iets meer werk van wil maken? Laat je dan inspireren door 3 hele verschillende trends voor op de eettafel.

Delfts blauw servies, van oorsprong een goedkoop alternatief voor chinees porselein

Een van de voorjaarstrends van 2016 is Delfts blauw. Van oorsprong werd dit door Nederlanders in huis gehaald omdat het een goedkoop alternatief was voor het Chinese porselein. Men wilde graag in het bezig zijn van Chinees poselein, dit was namelijk erg kostbaar, een teken van rijkdom en welvaart. Delfst blauw was een betaalbare vervanging voor porselein en daarom erg populair. Nu komt dit weer helemaal terug. Het leuke aan dit blauw-witte servies is dat je er ontzettend veel verschillende kanten mee op kan. Zo kan het een antieke uitstraling hebben, maar het kan ook heel speels overkomen als je de verschillende printjes combineert. Zoals gezegd fungeert servies tegenwoordig ook als decoratie, denk aan een paar Delfts blauwe bordjes aan de muur in plaats van een schilderij.

Natuurlijk hoef je niet het hele huis vol te hangen met Delfts blauwe bordjes, je kunt het ook heel goed combineren met andere, wat rustigere serviesstijlen. Door een combinatie maak je geheel toch iets opvallender dan alleen effen, wit servies. Niet alleen Delfts blauw kan zorgen voor het Oud-Hollandse gevoel in huis, dit kan goed vervangen worden door andere soorten porselein, zoals Frans, Chinees, of andere leuke wit-blauw combinaties. Om te zorgen dat de uitstraling juist hip en trendy is in plaats van oudbollig, kun je Delfts blauw servies perfect combineren met strak, wit servies. Wees dus niet bang een combinatie te maken van een Deflst blauwe soepkom op een strak, wit, vierkant bord.


Rauw en stoer servies van pure materialen en industriële eenvoud, kies aardetinten!

Naast de toch wat kitcherige trend van het Delfts blauwe serviesgoed is juist het stoere weer heel erg in trek. Het industriële zien we terug in alle facetten van het interieur. Is jouw keuken, eettafel of woonkamer in deze stijl ingericht, maak het plaatje dan compleet met bijpassend servies. Pure materialen die zo min mogelijk bewerkt zijn, eenvoudige lijnen en weinig frutsels zijn leidend hierin. Wil je deze trend navolgen? Kies dan voor pastel- of aardetinten en natuurlijke materialen.

Aan deze stoere trend kan je op verschillende manieren een invulling geven.

-Kies voor fris, strak en wit, key bij deze stijl is dat het minimalistisch is, zo min mogelijk poespas, lichte kleuren, netjes afgewerkt en vooral géén rond servies. Vierkante kopjes en rechthoekige borden.

-Je kunt ook kiezen om back to nature te gaan, hierbij is het belangrijk dat het servies zo min mogelijk is afgewerkt. Hiermee bedoelen we servies met een knipoog naar de natuur, waar veel donkere kleuren en bruine tinten in terugkomen. Denk aan aardewerken of donker stenen serviesgoed.

-Als je wit en natuurtinten toch te hard vindt, ga dan voor lief en landelijk. Dit brengt een wat warmer gevoel. De focus bij deze rauwe stijl is het creeren van een sobere, vintage look op een ietwat kitscherige manier. Hier mag het servies er meer geleefd uitzien, met bijvoorbeeld een klein, ouderwets bloemetjesdetail.


Hoe meer kleur hoe beter, mix en match je servies en ruil wit om voor gekke printjes

Wat betreft het servies ziet het er in de gemiddelde Nederlandse keuken hetzelfde uit, veel wit, veel rond en als we gek doen misschien een klein sierlijk detail. Vergeet dat alles bij elkaar moet passen, dit voorjaar staat in het teken van mix en match! Ruil je saaie witte borden om voor borden met verschillende kleuren, printjes en motieven. Dat eten beter uitkomt op een wit bord is een fabeltje, de kleuren van een gedekte tafel zorgen juist voor meer sfeer.

Tegenwoordig reist men steeds meer de wereld over en wordt er hier en daar wat nieuw servies aangeschaft. Maak er gebruik van dat het niet bij elkaar past, dit zorgt voor eindeloos veel mogelijkheden en brengt persoonlijkheid op de eettafel. Mixen en matchen van servies is helemaal in, dus combineer Oosterse theekopjes met zwart-wit geruite schoteltjes en serveer koekjes op kitcherige schaaltjes met een fleurig printje.


Woontrends
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter