De eye-catcher van je badkamer: de badkamermeubel! afbeelding

Badkamermeubels worden vaak gezien als het middelpunt van de badkamer, deze is bepalend voor de stijl. Zeker omdat tegenwoordig veel mensen kiezen voor een glazen inloopdouche, wat dus niet meer is dan een glazen wand. Het badkamermeubel is de eye-catcher en valt nog meer op omdat veel badkamers geen bad hebben.

De badkamermeubel is absoluut de basis van je badkamerinterieur. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden bij het kiezen van een badkamermeubel, daarom is het belangrijk rekening te houden met de gewenste stijl, wastafelbladen, wastafelkranen, kasten en spiegels.

Stijl

De meest geziene stijlen bij badkamermeubels zijn de natuurlijke, de moderne en de klassieke stijl. Bij de natuurlijke stijl wordt vooral gebruik gemaakt van natuurtinten en hout. De moderne stijl uit zich door eenvoud, strakke lijnen, wit of antraciet grijs en wordt vaak in hoogglans uitgevoerd. De klassieke stijl is niet oubollig, het geeft juist een sfeer van rust en doet je denken aan vroeger. De klassieke stijl creëer je door veel wit te gebruiken en geen strakke maar juist sierlijke meubels te kiezen.

Wastafelbladen

Bij de keuze van een wastafel blad is het belangrijk te weten dat er verschillende mogelijkheden zijn met ieder zijn eigen voor-en nadelen en effecten voor de stijl. Er zijn vier opties voor het blad: keramiek, kunststof, natuursteen en hout.

  • Keramiek is qua onderhoud het makkelijkst omdat het bestemd is tegen chemicaliën. Het is krasbestendig en past bij het keramiek van het toilet.
  • Kunststof is krasgevoelig en niet bestemd tegen chemicaliën. Het voordeel van kunststof is dat het strak af te werken is.
  • Natuursteen zorgt natuurlijk voor een luxe natuurlijke uitstraling. Helaas is het krasgevoelig, niet bestemd tegen chemicaliën en heel zwaar.
  • Hout zorgt ook voor een natuurlijke uitstraling en moet goed afgewerkt worden om waterschade te voorkomen.

Houten en natuurstenen wastafelbladen zijn vooral geschikt voor een opzet kom. Dit is een waskom op de badkamermeubel geplaatst in plaats van ingebouwd. Dit zorgt ervoor dat de kleur en het materiaal van de wastafel goed tot uiting komt.


Wastafelkranen

Zodra je hebt gekozen voor een ingebouwde waskom of een opzet kom, kun je een kraan uitkiezen. De kraan kan in de wastafel gebouwd worden, aan de muur bevestigd zijn, of uit het wastafel blad komen. Bij een opzet kom is het belangrijk dat je een kraan met hoge uitloop kiest, of een inbouwkraan. De ingebouwde kraan straalt vooral luxe uit. Kranen kunnen een- of tweegreeps zijn, vroeger was het vooral tweegreeps, tegenwoordig wordt een eengreepskraan als een stuk moderner gezien.

Kasten

Bij de kast van je badkamermeubel is het sluitsysteem erg belangrijk. Wil je graag laden met of zonder handvatten, of heb je liever openslaande deurtjes. Tegenwoordig heeft bijna iedere badkamerkast een soft-close systeem, dit is een dempend systeem dat ervoor zorgt dat de kastjes of laden niet met een klap dichtslaan. De kast kan op verschillende manieren afgewerkt worden, iedere afwerking geeft een geheel eigen effect. Belangrijk is dat het waterbestendig is. Dit kan op een wat goedkopere manier door middel van folie over de planken, hout fineer of melamine. Melamine is zeer onderhoudsvriendelijk en krasbestendig. De kasten kunnen ook gelakt of gespoten worden of van massief hout gemaakt worden. Deze laatste opties zijn vaak wat kostbaarder.


Spiegels

Een spiegel kan ook meerdere functies hebben, je kunt bijvoorbeeld voor een spiegelkast kiezen die extra ruimte biedt. Je kunt ook voor een spiegel zonder kast kiezen, deze geeft de mogelijkheid tot het inbouwen van een spiegelverwarming en geeft een strakkere look.

Natuurlijk is niet alleen de stijl, maar ook de functionaliteit van je badkamermeubel belangrijk. Denk daarom goed na over waar je hem wil plaatsen, hoeveel opbergruimte je nodig hebt en of je één, twee, of een extra brede wasbak wil. Ben jij nog niet toe aan een geheel nieuwe badkamer, dan zijn er genoeg mogelijkheden om met wat kleine aanpassingen toch een geheel andere sfeer te creëren. Verander bijvoorbeeld je kranen en deurknoppen. Een leuke nieuwe trend hierin is het gebruik van koperen kranen, handvatten en knoppen, dit geeft een warmere uitstraling.


Woontrends
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter