8 Verrassende tips om energie te besparen in huis tijdens de zomer afbeelding

Energie besparen in huis kan je behoorlijk wat geld opleveren. Je weet misschien wel dat je gloeilampen beter kunt vervangen door LED-lampen? Maar wist je ook dat het volstoppen van je vriezer energie bespaart? Of dat de vaatwasser zuiniger is dan met de hand afwassen? Zo zijn er nog veel meer verrassende manieren om duurzamer te leven. Hier volgen 8 handige tips speciaal voor de zomer.

1. Doe een check met een energiescan

De meeste energie lekt weg door alle kieren en gaten in huis. Dit geldt niet alleen voor in de winter, wanneer je je huis warm wilt stoken, maar ook voor in de zomer. Het kan behoorlijk warm worden, dus dan zetten veel mensen graag hun airco aan.

Deze energie kan ongemerkt weglekken door isolatieproblemen in je huis. Wil je een gedegen energieadvies krijgen over jouw woning? Vraag dan een energiescan aan. Dat laat precies zien hoeveel, waar en hoe er energie in jouw woning kan worden bespaard.

2. Gebruik de BBQ en go VEGAN (al is vegetarisch ook goed)

Als het warm is in de zomer, is het koken in een hete keuken alles behalve aangenaam. Keukens bevatten enorm veel apparaten die zelf hitte afgeven zoals de oven, het fornuis en soms ook de koelkast. Je kunt een hoop energie besparen door niet in de keuken te koken, maar buiten.

Zet de BBQ klaar en geniet van de heerlijke temperaturen buitenshuis. Natuurlijk raden we wel aan om alleen groenten en groenteburgers op de grill te gooien, aangezien de vleesproductie een van de grootste veroorzakers is van broeikasgassen en de opwarming van de aarde.

3. Doe de afwas niet met de hand, maar met de vaatwasser

Met de vaatwasser bespaar je zo ongeveer de helft van de energie, ruim tweederde aan water en een hoop zeep. Dit geldt natuurlijk alleen wanneer de vaatwasser vol zit. Dus spaar je afwas op in de vaatwasser en zet hem pas aan wanneer er niets anders meer bij kan. Kies voor een vaatwasser die een zo laag mogelijk energieverbruik heeft.

Veel mensen denken dat de vaatwasser minder hard hoeft te werken wanneer ze het servies eerst afspoelen. Dit klopt niet. Je kunt je afwas dus direct in de vaatwasser zetten. Zitten er echt hardnekkige etensresten op? Gebruik dan zo weinig mogelijk water en een spons van staalwol om het eraf te krijgen.

4. Stop je vriezer vol en deel je koelkast slim in

Een vriezer of een koelkast die niet goed is ingedeeld, vreet ontzettend veel energie. Wanneer je de deur van de koelkast opent, komt er warme lucht naar binnen van de keuken, die de koele lucht in de koelkast vervangt. Hierdoor moet de koelkast meer energie verbruiken om op temperatuur te blijven.

Hoe meer lege ruimte je hebt, hoe meer warme lucht er in je koelkast komt en hoe meer energie hij verbruikt. Nu is het ook weer niet de bedoeling dat je koelkast tot de nok vol moet staan met eten, want het is wel handig om ruimte te hebben rond de producten waar de lucht kan circuleren.

Je vriezer mag je wel helemaal volstoppen, aangezien de bevroren producten elkaar koel houden. Als je niet veel producten hebt of je eet vaak buiten de deur, dan kun je ook wat plastic bakken vullen met water en die in je koelkast of vriezer zetten.

5. Plant een boom

Heb je veel ruimte rond je huis? Of een raam waar veel zonlicht door valt? Zet er een boom neer. Dit is niet alleen goed voor de aarde en voor de vogeltjes, maar als je ze op de juiste plek neerzet, helpt dat ook om je huis koel te houden in de zomer. Het geeft een aangename schaduw.

Als je zorgt dat je airco in de schaduw van de boom is geplaatst, dan helpt dat je airco af te koelen zodat die minder energie verbruikt.

6. Richt je huis milieuvriendelijk in

Behalve dat het slim is om voor meubels te shoppen bij Furn.nl, is het ook verstandig om je meubels goed neer te zetten. Blokkeer de verwarming, de luchttoevoer of de airco niet met meubels of gordijnen. Dit zorgt ervoor dat de lucht in je huis niet vrij kan circuleren, waardoor je onnodig de airco of de ventilator aan moet zetten in de zomer.

7. Trek de stekker eruit tegen sluipverbruik

Ga je op vakantie? Trek dan de stekkers van je apparaten uit het stopcontact en zet eventueel de stroomvoorziening uit. Wanneer je apparaten zoals je laptop of je tv in stand-by laat staan, ook al is het niet op vakantie maar gewoon ’s nachts, dan kost dat verrassend veel energie. Zonde, aangezien je wel wat beters aan het doen bent op dat moment!

De grootste stand-by sluipverbruikers zijn computers, opladers voor smartphones (ook al ben je je smartphone niet aan het opladen) en opladers voor andere apparaten. Deze slurpen een groot deel van je energierekening op.

Gebruik een stekkerdoos waarmee je in één keer al je apparaten kunt uitzetten. Door deze simpele oplossing zul je verbaasd staan hoeveel je op je energierekening bespaart.

8. Tuinverlichting op zonne-energie

Heb je een tuin of balkon? Dan is het natuurlijk hartstikke gezellig om in de zomer de tuinlichtjes aan te doen om lekker lang buiten te zitten en te kletsen met je vrienden. Normale tuinlichten vervang je door tuinverlichting op zonne-energie zoals simpele solarlampjes die je in de grond steekt of tuinverlichting met een timer.

Overdag laadt de verlichting zichzelf op door de zon en ’s avonds brandt het op zijn eigen energie. Je hebt daarvoor geen stroom nodig, waardoor je ook geen gedoe hebt met stekkers, draden en verlengsnoeren. Top idee, toch?!

Bespaar een hoop geld en geniet van een onbezorgde zomer!

Auteur: Jessica Scheper


Duurzaamheid Tips
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter