7 Creatieve muurdecoratie ideeën waar je geheid blij van wordt afbeelding

Heb je een lege muur in huis die wel wat decoratie kan gebruiken? Het is verbazingwekkend hoeveel verschil wanddecoratie kan uitmaken voor de sfeer in huis. Kleuren spelen een grote rol in ons geluksgevoel en een beetje creativiteit om je heen doet wonderen voor je humeur. Hier volgen 7 ideeën voor aan de muur waar je gegarandeerd blij van wordt.

In 2018 draait het bij muurdecoratie om groot, groter en grootst. Fotobehang, grote posters, muurstickers, kunstwerken en artprints zijn een perfecte manier om eenvoudig een prettige sfeer in huis te creëren.

Of je nu een opvallende of subtiele vorm van muurdecoratie zoekt, geef je creativiteit de vrije hand en kijk wat jou het meest aanspreekt.

1. Artprints boven de bank

Houd je van reizen? Wat denk je van een prachtige artprint van een wereldkaart? Wereldkaarten zijn er in allerlei vormen en maten. Kies voor een wereldkaart met geometrische vormen, een historische wereldkaart, een wereldkaart van hout, een geografisch correcte wereldkaart of eentje in een thema zoals dieren of letters.

Botanische artprints zijn ook ontzettend hip tegenwoordig en zijn eigenlijk zelfs tijdloos. Je kunt in ieder geval nooit verkeerd gaan met een artprint van een blad, waterval, bos, dier of bloem. Hang verschillende artprints bij elkaar of kies voor 1 grote artprint.

Houd je meer van abstracte vormen en minimalisme? Denk aan artprints van geometrische vormen of moderne kunst. Die passen perfect in een modern interieur, maar zijn ook juist leuk te combineren met een bohemian of urban jungle look.

2. Persoonlijke foto collage

Hang je favoriete foto’s op een creatieve wijze aan de muur. Je kunt ze in verschillende lijsten ophangen om wat meer kleur in huis aan te brengen. Of ze in één kleurtint groot op canvas af laten drukken en heel je muur mee bedekken.

Persoonlijke foto’s kun je ook combineren met inspirerende teksten, artwork of sfeerfoto’s. Hang ze in een rechte vorm op voor een wat strakker effect, of hang ze op in de vorm van een symbool zoals een hartje.

3. Hang een faux gewei aan de muur

Uiteraard gaat het hier niet om echte geweien, maar om replica’s van natuurlijke materialen zoals hout of andere materialen. Wat ook grappig is, zijn pluche geweien voor op de kinderkamer.

Faux geweien en schedels passen geven een landelijke sfeer aan je huis. Plaats meerdere ‘geweien’ bij elkaar of hang 1 grote op boven de bank.

4. Breng de natuur in huis met fotobehang

Een grote foto aan de muur van het bos, de zee of de bergen zorgt voor een heerlijk ontspannen gevoel. Bedenk waar jij je normaal gesproken het fijnst voelt. Is het op het strand? Of houd je liever van bossen of bergen?

Uit neurologisch onderzoek blijkt dat de zee een rustgevende werking heeft op je hersenen. Wanneer je naar de zee kijkt, komen je hersenen in een meditatieve trance-achtige toestand. Creëer hetzelfde effect met fotobehang van het strand en je hoeft je huis niet meer uit om te relaxen!

5. Efficiënte muurstickers

Muurstickers zijn een handige manier om snel en gemakkelijk je saaie muur om te toveren in een prachtig gedecoreerde wand. Je kunt ze subtiel gebruiken als je kiest voor kleine stickers, of juist een opvallende decoratie maken als je kiest voor een grote sticker.

Denk aan muurstickers van dieren en planten, geometrische vormen, inspirerende citaten of maak je eigen patroon. Als je zelf creatief bent, kun je je eigen muursticker ontwerpen.

Een muursticker wordt zowel in de kinderkamer als in de woon- of slaapkamer gebruikt. Eigenlijk overal waar jij decoratie voor zoekt, kan een muursticker je helpen. Het fijne is dat je geen moeite hoeft te steken in verven of boren, maar dat je gewoon de sticker op de muur kunt plakken en je bent klaar.

6. Planten aan de muur

Natuurlijk mogen echte planten niet ontbreken in huis! En de muur is een goede plek om planten op verschillende, creatieve manieren op te hangen. Niet alleen zorgen planten voor een ontspannende vibes in huis, maar als je voor kruidenplanten of eetbare planten kiest, heb je ook nog eens een multifunctionele muur.

Een eigen kruidentuintje, of in dit geval kruidenmuurtje, starten is heel eenvoudig. Er zijn veel kruidenplanten die het ook in Nederland binnenshuis goed doen. De makkelijkste kruidenplanten om zelf te kweken zijn deze:

  • Ocimum basilicum (Basilicum)
  • Petroselinum crispum (Krulpeterselie)
  • Satureja hortensis (Bonenkruid)
  • Munt (Mentha x piperita)

Kruidenplanten houden wel van veel zon, dus zorg dat er wel genoeg zonlicht op de muur schijnt.

7. Kies voor kleur

Verf je muur in één kleur of in een combinatie van kleuren. Verschillende kleuren hebben verschillende effecten op je gemoed.

  • Rood: rood is de kleur van passie en actie. Als je ergens een accent op wilt leggen in huis, dan is rood een goede kleur om te gebruiken. In een kleine kamer kan rood al gauw benauwd werken, dus pas daarmee op.
  • Blauw: blauw werkt kalmerend en is een van de beste kleuren om goed bij te slapen. Het geeft een fris gevoel. Als je te veel (donker)blauw gebruikt, kan dit echter deprimerend werken.
  • Geel: van geel wordt je vrolijk en alert. Geel wordt met de zon geassocieerd en het maakt je actief. Maar ook hierbij geldt: te veel geel is ook weer niet goed, omdat je dan overactief kan worden. Combineer geel met rustigere tinten of ga voor een zachte geel als je snel gestrest raakt.
  • Paars: ultraviolet is dé kleur van 2018, verkozen door het Pantone Color Institute, en wordt op het moment veel gebruikt in het interieur. Paars is een mooie combinatie van de koelte van blauw en de warmte van rood. De kleur paars staat voor mysterie, luxe en rust.
  • Groen: groen is de kleur van de natuur en staat verbonden met ontspanning, beweging en evenwicht.
  • Oranje: oranje stimuleert de geest en de creativiteit. Het straalt een warm gevoel uit en kan het best gecombineerd worden met neutrale, zachte kleuren.

Welk idee voor creatieve muurdecoratie spreekt jou het meest aan? Waar word jij blij van?

Auteur: Jessica Scheper


Decoratietips Tips
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter