13 Essentiële woontips voor kleine ruimtes en tiny houses afbeelding

De tiny house movement krijgt in Nederland steeds meer aanhang. Mensen zijn naarstig op zoek naar woontips voor kleine ruimtes. Niet alleen omdat dit goedkoper is, maar ook omdat ze zich realiseren dat een minimalistische levensstijl meer ruimte overlaat voor vrijheid en geluk. Met een tiny house verklein je bovendien ook nog eens je ecologische voetafdruk.

Denk jij er ook over om klein te gaan wonen of zelfs een tiny house te nemen? Of woon je al klein? In dit artikel geven we je 13 essentiële woontips zodat je jouw woning kunt omtoveren in een klein paleisje.

Wat is een tiny house?


Een tiny house is een woning die vaak niet groter is dan 50 vierkante meter. Soms zijn ze mobiel en staan ze op wielen. Een tiny house is echter niet hetzelfde als een caravan. In plaats van een vakantiewoning is een tiny house een primaire woning waar mensen vast in wonen.

Doordat je minder spullen hebt, je minder stookkosten hebt, en je geen dure hypotheek hoeft aan te schaffen, is een tiny house ideaal voor mensen die van hun maandelijkse lasten af willen. Als je wilt, kun je zelfs off-grid gaan en met hernieuwbare energie je tiny house zelfvoorzienend maken.

Droom je over je eigen tiny house ergens in Nederland? Begin dan met het doen van goed onderzoek. Praat met eigenaren van tiny houses of lees hun blogs. Kijk waar je je tiny house kunt neerzetten in Nederland en bepaal wat jij belangrijk vindt in je huis.

Beste woontips voor kleine ruimtes en tiny houses

Tiny house of niet, je moet weten hoe je een kleine ruimte efficiënt inricht zodat de muren niet continu op je afkomen. Je wilt je goed voelen in het huis waarin je woont. Dit is niet afhankelijk van ruimte, maar van indeling. Met deze tips creëer je een comfortabele en harmonieuze leefruimte.

1. Doe spullen die je niet gebruikt weg

In een kleine ruimte is het belangrijk dat je niet te veel spullen hebt rondslingeren. Voorkom te veel troep, en beslis met welke spullen je echt niet zonder kunt. De rest kan gedoneerd of gerecycled worden.

Deze stap hoort echt bij een minimalistische levensstijl, waarbij je enkel functionele spullen bewaart die bijdragen aan je geluk. Je zult merken dat je hierdoor een veel vrijer leven krijgt!

2. Zorg voor grote ramen en veel licht

Als je de mogelijkheid hebt om je tiny house of kleine ruimte zelf te ontwerpen, zorg dan voor grote ramen. Je ruimte lijkt daardoor meteen veel groter en je kunt in je eigen huisje genieten van de prachtige omgeving om je heen.Ook is het belangrijk om een goede ventilatie te hebben, zeker in een kleine ruimte waar het gauw warm wordt en geurtjes blijven hangen.

3. Houd de vloer vrij en effen

Een andere essentiële woontip om kleine ruimtes groter te doen lijken is een lege vloer. Het best kun je de vloer zo leeg mogelijk laten en kiezen voor een effen en lichte kleur. Zo lang hij maar niet lichter is dan de muren. Vermijd donker hout, tegels of tapijten met patroon of motief.

4. Neem multifunctionele meubels en accessoires

Een van de beste woontips voor kleine ruimtes en tiny houses zijn multifunctionele meubels. Denk aan een trap die dient als opbergruimte of stoel. Een slaapbank die je als bed én als bank kunt gebruiken. Of aan een bed waar een kast- of bergruimte onder zit.


Zet meubelstukken neer met strakke lijnen die dezelfde hoogte hebben. Zo loopt alles mooi door. Je kunt beter voor één lange bank kiezen dan voor meerdere stoelen of fauteuils.

5. Plaats verlichting op verschillende levels

Door te variëren met plafondlampen en wandlampen lijkt een kleine ruimte groter. Het plafond lijkt hoger als je lampen richting het plafond schijnt. Bovendien bespaar je ruimte op de vloer of op de planken door hanglampen op te hangen en inbouwspots te gebruiken in plaats van vloerlampen.


Richt de spots op een plant of schilderij en gebruik dimmers en sfeerverlichting om de ruimte gezelliger te laten lijken.

6. Monteer planken aan de muur om je spullen op te zetten


Maak gebruik van de muren en hang planken op waar je je foto’s op kunt zetten, je kruiden en je boeken. Planken zijn een makkelijke manier om meer ruimte te creëren op de vloer. Let alleen wel op dat je ze niet vol zet met van alles, anders kan het alsnog rommelig lijken.

7. Kies voor lichte kleuren of één enkele kleur

Witte muren en lichte meubels geven een frisse uitstraling en laten de ruimte groter lijken. Lichte kleuren zorgen namelijk voor een gevoel van openheid.

Als je toch liever van warmere, donkere kleuren houdt, kies dan voor één kleur. Dit werkt rustgevender dan wanneer je verschillende kleuren door elkaar gebruikt. Vermijd drukke prints op textiel.

Een algemene vuistregel om een kleine ruimte groter te doen lijken is een wit plafond, iets donkere muren en een nog donkere vloer. Eventueel kun je het plafond van een lange, smalle ruimte in een donkerdere kleur verven dan de muren. Zo lijkt de ruimte wijder. Zorg wel voor een vloer die donkerder is dan de muren.

8. Installeer een inklapbaar bed of zet het op een overloop

Je hebt veel meer ruimte overdag als je het bed tegen de muur kunt inklappen, wat handig is voor kleine ruimtes. Veel tiny houses hebben het bed op een overloop geplaatst.

{PINTEREST url=https://www.pinterest.com/pin/AeDRV53ELsnkzVwAEuOABPM4YkF0Tqi9dEKuVGc6jTaVJOpD96-uIKE/}

Staat je bed op de overloop? Zorg dan dat je het bed mooi opmaakt elke ochtend nadat je bent opgestaan.

Als je geen trap wilt of kunt gebruiken, dan kun je het bed ook naar jou toe laten komen! Installeer je bed zo dat je je bed 's avonds naar beneden kunt laten zakken.

9. Hang een grote spiegel op

Grote spiegels geven de illusie dat een ruimte groter is. Plaats een spiegel tegenover een raam, waardoor het licht naar binnen wordt gereflecteerd.Of hang een spiegel op tussen twee ramen, waardoor de kamer dieper lijkt. Een spiegel van de grond tot het plafond laat een kleine ruimte dubbel zo groot lijken.

10. Maak gebruik van de buitenruimte

Het leven in een kleine ruimte of tiny house kan wel eens claustrofobisch zijn. Probeer de buitenruimte zoveel mogelijk te betrekken bij je woning, of breng zelf veel tijd buiten door. Richt een plek buiten in waar je je kunt vermaken met vrienden of familie.


Veel tiny house eigenaren betrekken het dakterras en de veranda bij hun huis.

11. Beschouw een lege plek als luxe

Een interieur dat volgestopt is met spullen werkt op zijn minst gezegd benauwend. Juist de afwezigheid van spullen is een luxe. Lege plekken zijn rustgevend.

12. Leer om strategisch in te kopen

In een tiny house of kleine ruimte is er geen plek voor grote voorraadkasten. Je moet dus strategisch inkopen leren doen en je uitgaven beperken tot wat je echt nodig hebt. Op die manier minimaliseer je ook nog eens je afval en bespaar je flink op de kosten omdat je niets meer hoeft weg te gooien.

kasten-manden-en-verborgen-ruimtes" title="13. Berg je spullen op in kasten, manden en verborgen ruimtes">13. Berg je spullen op in kasten, manden en verborgen ruimtes


Hoe minder spullen er zichtbaar zijn, hoe ruimtelijker je huis lijkt! Hang je kleren op in een lange kledingkast, berg je spullen op in mooie manden en creëer verborgen opbergruimtes onder de bank of vloer.

Wat zijn jouw favoriete woontips om een kleine ruimte groter te doen lijken?

Auteur: Jessica Scheper


Tips
Reageer op dit artikel

Laat commentaar achter